Żółciutkie placuszki bez dodatku mięsa za to z dodatkiem kurkumy która nadała im pięknego słonecznego kolorku, który przywołuje mi na myśl ciepłe letnie dni :) Składniki na 10-12 placuszków 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + 2,5 szkl wody 1 łyżka masła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej(...)jedna łyżkę mąki. 3. Kiedy mamy już odpowiednio przyprawiona kaszę, rozgrzewamy olej i formujemy kotleciki ( ja pera kotlecików obtoczyłam w bułce natomiast resztę wykładałam łyżka od razu na rozgrzany tłuszcz). Smażymy na rumiano z każdej strony podajemy z surówką bądź sosem lub same :) Smacznego
Gotowanie...to proste !letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję(...)się, lekko osoloną wodę, przemieszać delikatnie łyżką cedzakową, żeby nie przykleiły się do dna. Od momentu, w którym większość wypłynie na wierzch, gotować 3 minuty. Wyłożyć na półmisek posmarowany tłuszczem, bo lubią przywierać. Podawać z dowolnymi dodatkami na słodko, ale same ze sobą też są bardzo smaczne. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkojakiego. Stawiamy garnek na gaz, zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ramen na malutkim ogniu, pod przykryciem. Jak długo? 2,5 godziny wystarczą – żeberka powinny być już miękkie, bez problemu muszą odchodzić od kości, ale nie mogą się rozpadać. Ale żeby wyciągnąć z nich i z przypraw jak najwięcej smaku warto gotować ramen dłużej – nawet 4-5 godzin(...)półpłynne [jajko w Chinach/Japonii jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu), ja tego nie robię]. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy na niego osuszone żeberka. Powinny się z każdej strony elegancko przyrumienić. Na już rumiane wylewamy sos ostrygowy i Srirachę. Mieszamy dokładnie aż wszystkie żeberka otoczą się przeźroczystą glazurą
Karo in the KitchenWielkimi krokami zbliżają się walentynki, dzień zakochanych. Jeśli chcecie w tym roku przygotować swojemu ukochanemu, bądź tez ukochanej, coś wyjątkowego, to mam specjalnie dla Was przepis na ciasto, którym bez wątpienia zachwycicie swoją drugą połówkę - DAKTYLOWIEC! Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ostygnięta masę z garnka wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. 6) Dodajemy migdały i znów mieszamy. 7) Powstałą, lepką masę, o konsystencji piernika przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. 8) Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach w opcji 'góra-dół' Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto
Pełna LodówkaW czasie kiedy jest zimno, a pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami
Gary Bez dnaPodaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie
Smaczne Zdrowewyobrażacie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? Ja zdecydowanie nie! Dziś dzielę się z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, których sekretnym składnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuję gorące mleko, masło i mąkę, ponieważ tworzą one idealne ciasto. Uważam, że nie ma lepszej receptury niż ta . Tak przygotowane ciasto sprawia, że uszka są przepyszne i rozpływają się(...)oraz pokrojoną cebulkę. Smaż do momentu, aż cebulka będzie przypieczona. Gotowe grzyby odcedź i wystudź. Następnie pokrój bardzo drobno (możesz zmielić). Do miski włóż grzyby oraz gotową cebulkę z tłuszczem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto Wszystkie składniki połącz w misce lub na blacie (mleko musi być gorące). Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej
Przepisy na widelcunaleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: "Co dziś zrobić na obiad?". Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam, nie tylko na obiad czy kolację, ale także na deser(...)jabłka pokroić w plastry, wykroić gniazda nasienne. Plastry jabłka moczyć w cieście drożdżowym i smażyć na oleju na rumiano. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć resztę tłuszczu, podawać posypane cukrem pudrem lub jak lubicie. * Racuszki można usmażyć w tradycyjny sposób, wtedy do wyrośniętego ciasta dodać starte na tarce lub drobno pokrojone 2 jabłka, łyżką nabierać ciasto
Kocham..lubię..gotuję..grubą kostkę wielkości 3 – 4 cm, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na wytopionym tłuszczu na rumiany kolor z każdej strony. Przekładamy do skwarek. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można(...)ząbki czosnku. Dorzucamy odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę (sok zachowujemy). Kiedy kapusta lekko się podpraży dolewamy pozostały sok od kiszonej kapusty. Do miski przerzucamy zmielone mięso z kaczych ud bez skóry, zmielony łój wołowy, zmieloną łopatkę wieprzową, posiekane śliwki suszone, posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy
WojnaNaSmaki.plPlacuszki dyniowe to kolejny z tych przepisów, który musi zagościć w Waszym menu tej jesieni Są pyszne i bardzo sycące. Idealne dla maluchów. Oczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis Placuszki dyniowe – składniki ( na około 30 sztuk(...)powierzchni patelni za pomocą pędzelka. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę placuszki z obu stron do zarumienienia. Gotowe placuszki wykładam na papierową serwetkę aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placuszki smakują rewelacyjnie posypane cynamonem ale można zjeść je także np. z jogurtem naturalnym albo solo. Smacznego! Spróbuj także: placuszki jogurtowe z chia, muffinki dyniowo-pomarańczowe. Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkipyszne ciacho. Nawet ja, która staram się ostatnio zrzucić kilka kilogramów nie oparłam się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą. A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele. Cukier to nie tylko puste kalorie ale również energia(...)rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki tortownicy (24 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać
Smakołyki Asipostanowień, wśród których z pewnością znaczną część stanowią te, związane ze zdrowym stylem życia. Wraz z początkiem roku, wiele osób przechodzi na dietę, by wejść w nowy rok już bez zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa(...)pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda wołowina i owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie , a także stir-fry , czyli tzw. szybkie
codojedzeniaczasu pieczenia kruchego ciasta. Zawsze jednak wkładamy je do już w pełni rozgrzanego piekarnika. Jeśli udostępnia on termoobieg, wystarczające będzie 170-180 stopni i 15 minut. W piekarnikach bez termoobiegu musimy jednak liczyć się raczej z temperaturą ok. 200 stopni. Czas pieczenia będzie również dłuższy jeżeli ciasto jest niestandardowo grube, ale może być też krótszy (zwykle ok. 10 minut(...)Dzięki temu podczas pieczenia utworzy się warstwa zapobiegająca przenikaniu płynu do ciasta. Inna technika wiąże się z możliwością utraty kształtu przez ciasto w początkowej fazie pieczenia. Zawiera ono sporo tłuszczu, który topiąc się może spowodować spływanie ciasta z rantu formy. Wprawdzie jeśli ciasto nie zawiera szczególnie dużej proporcji masła, a piekarnik wyposażony jest w termoobieg, to zapiecze się na tyle
Kulinarna PokusaTe apetyczne kuleczki z ryżu są dobrym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonego risotto. Tradycyjne nadzienie to ser, groszek, mięso. U mnie jest to serek musztardowo-miodowy i
Wrzosowa Polana