pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której(...)środku każdego kawałka zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W garnku powoli rozgrzać olej lub smalec, temperatura nie powinna być wyższa niż 180 o C . Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (można to także sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto szybko wypłynie – temperatura jest odpowiednia), wrzucać po kilka sztuk faworków. Smażyć, aż się zrumienią, odwrócić
niecodziennikparyLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe
głodny alergikniezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie.Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić.Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu - niepohamowanej ciekawości.Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji(...)Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody, buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem
W kuchni Karmel-itkiNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie(...)dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
Eli Gotowaniekapustą i grzybami – nadzienie Alternatywna panierka Jeśli należycie do osób, które krokiety z kapustą i grzybami robią raz do roku, na Wigilię , to nie mogę Was zostawić bez alternatywy wobec panierki ze skórek wieprzowych . Proponuję wypróbować panierkę z mielonych łupin babki płesznik wymieszanych z przyprawami. Można też spróbować zrobić panierkę z mąki kokosowej . Moja mama z powodzeniem panieruje(...)szczypta pieprzu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Panierka 100 g skórek wieprzowych zmiażdżonych 1 jajko 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku) 40 g tłuszczu do smażenia (najlepiej rafinowany olej kokosowy, smalec) Sposób przygotowania Naleśniki Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę
Modern Cave Girlsmakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam(...)pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu. Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem. Zobacz również: Racuchy drożdżowe
Kuchcik gotujejedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku(...)majonezu o znowu krótko zmiksuj. Przełóż całość do misy. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne pulpety, obtocz je w mące, strząśnij nadmiar. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij
Niedzielny kucharzW związku z sezonem na bób postanowiłam przygotować sałatkę z wykorzystaniem tego warzywa. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży bób, a jeżeli już się
Codzienne GotowaniePyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja DelicjaNiedawno otrzymałyśmy bon zakupowy od firmy mixit.pl , która specjalizuje się w mieszankach musli. Oprócz gotowych zestawów przede wszystkim można samemu wybrać co się chce aby w
Candy PandasChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą
Moja Delicjaprawidła o których warto pamiętać podczas jej przygotowania. Po pierwsze nie dodajemy śmietanki , po drugie makaron ma być al dente , po trzecie, sos ma być tylko lekko ścięty i bez grudek , aby łagodnie obtaczał makaron, po czwarte, sos ma zawierać dużą ilość pieprzu i po piąte, mamy używać najlepszej jakości składniki ! Uwielbiam makaron carbonara, bo to zawsze idealny(...)dodajemy do wrzącej wody i od tego momentu liczymy czas. Makaron dojdzie w patelni na dalszym etapie przygotowania. Boczek kroimy w dosyć drobną kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz się stopi, a boczek będzie złocisty. Pod koniec dodajemy w plasterki pokrojony czosnek i zdejmujemy z ognia, aby czosnek nie spalił się. Zlewamy ciecz po gotowaniu makaronu, ale zachowujemy
Kuchnia ŁukaszaZnacie kogoś, kto nie lubi czekolady? Ja nie znam . Niestety czekolada sklepowa ma mnóstwo dodatków, dlatego postanowiłam stworzyć przepis na domową fit czekoladę. W dzisiejszej wersji
Przepisy na widelcuUwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już(...)makowa: 800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P) Przygotowanie: Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy je do miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem
Jacob TastesBez bicia przyznam się, że w pewnym momencie swojego życia przestałam gotować tego typu sosy, bo w domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto(...)płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką
Kuchenna Kontrrewolucyaregulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe in English Tikka Masala z jagnięciną (6 porcji) Składniki na marynatę: 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła(...)godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie
karmelowy