zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku nie uda się zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli lub do smaku 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku Do zagęszczenia 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku 1 łyżka mąki pszennej Do podania ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis 1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDlaczego krem się warzy? Pisząc poniższy artykuł starałam się rozjaśnić fizyko-chemiczne przyczyny warzenia się kremów. Nie jest to łatwe, bo kremy warzą się z różnych
SmartBake.plSuper pomysł na szybkie i aromatyczne zapiekanki z chleba, czyli chrupiące kanapki z patelni. To bez wątpienia wyjątkowo pyszna przekąska na ciepło, którą zrobisz w kilka chwil. Do tego przepisu możesz wykorzystać podeschnięty już lekko chleb oraz skrawki wędlin i żółtego sera, które zalegają w lodówce. Większość z nas, jeśli nie wszyscy, lubimy podsmażany na masełku chleb. Kilka prostych(...)miseczki wbijamy trzy jajka, a następnie dodajemy grzanki, wędlinę, ser, oraz czerwoną paprykę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 5. Na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości tłuszczu kładziemy kilka wydrążonych kromek i do każdej nakładamy odpowiednią ilość farszu. Musi być ułożony dość ściśle, tak aby nie było pustych miejsc i wyrównujemy na pozom chleba. Smażymy na średnim ogniu
Kuchnia Na WypasieMnie osobiście najbardziej smakują, gdy trochę ostygną, smak cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad(...)temperaturze 190 stopni C lub na patelni albo w rondlu - na głębokim oleju (około 3-4 cm od dna).Usmażone krążki wyłóż na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu. JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZOSNKOWY:Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenyJuż jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowe oponki serowe. Jest to kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło
Okiem Blondynki by McBlondiNaturalne CBD pozyskiwane są z kwiatostanów konopi przemysłowych. Do upraw używa się specjalnych odmian konopi przemysłowych, tych które wykazują wysoką zawartość CBD. Konopie hoduje się wyłącznie ekologicznie, bez nawozów sztucznych, bez pestecydów i GMO, co zapewnia wysoką jakość efektu końcowego produktu. Produkt dodatkowo jest testowany laboratoryjnie. Rośliny konopi lub Cannabis Sativa, które zawierają niskie poziomy tetrahydrokannabinolu(...)Właściwości: Konopie to jedno z najskuteczniejszych ziół, o bardzo szerokim zakresie działania. Mieszanka zawiera kompleks kannabinoidów, szczególnie jest bogata w CBD oraz szereg innych substancji jak: żywice, tłuszcze, wosk, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, terpenoidy, flawonoidy, cholinę i wiele innych. Charakteryzuje się też wysokim poziomem antyutleniaczy . Stosowanie: Susz nadaje się do naparów, ekstraktów, okładów, kąpieli, inhalacji lub jako
Di gotujePrzyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku(...)ziemniaki jeszcze raz, aby wymyć skrobię, która poskleja nasze plasterki, a tego nie chcemy. Pokrojone ziemniaki wkładamy do brytfanki lub na blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy
Nerds KitchenDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogmarchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże(...)zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej). Smacznego
moj przepis naWszyscy wiemy, że śniadanie to ważny posiłek, który pozwala rozruszać nasz metabolizm na cały dzień. Jednak często jest tak, że nie ma czasu na zjedzenie śniadania
Book of spellsSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię(...)Pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczony budyń. Zagotuj, cały czas mieszając aż do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Tortownicę (ok. 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce
Kuchnia bezglutenowamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki(...)samym końcu dodajemy ugotowaną kapustę i razem jeszcze chwilę gotujemy. 5. Cebulkę pokrojoną w kostce przesmażamy na oleju 6. Robimy zasmażkę : do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę krupczatkę , rozprowadzamy w tłuszczu i dolewamy po trochę wody ( może też być z zupy) i mieszamy,( żeby nie było grudek ,) do uzyskania średnio gęstej masy . 7. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i razem zagotowujemy
Pysznosci Babci BasiZdrowa kasza jaglana nadaję świetny orzechowy aromat plackom. Przygotowanie: 20 minut Jestem wielką fanką kaszy jaglanej i staram się ją upchać tylko gdzie się da. Tym
Zdrowie i pysznie na talerzuZdrowa kasza jaglana nadaję świetny orzechowy aromat plackom. Przygotowanie: 20 minut Jestem wielką fanką kaszy jaglanej i staram się ją upchać tylko gdzie się da. Tym
zdrowo i aktywnie