Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenyJuż jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowe oponki serowe. Jest to kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło
Okiem Blondynki by McBlondiNaturalne CBD pozyskiwane są z kwiatostanów konopi przemysłowych. Do upraw używa się specjalnych odmian konopi przemysłowych, tych które wykazują wysoką zawartość CBD. Konopie hoduje się wyłącznie ekologicznie, bez nawozów sztucznych, bez pestecydów i GMO, co zapewnia wysoką jakość efektu końcowego produktu. Produkt dodatkowo jest testowany laboratoryjnie. Rośliny konopi lub Cannabis Sativa, które zawierają niskie poziomy tetrahydrokannabinolu(...)Właściwości: Konopie to jedno z najskuteczniejszych ziół, o bardzo szerokim zakresie działania. Mieszanka zawiera kompleks kannabinoidów, szczególnie jest bogata w CBD oraz szereg innych substancji jak: żywice, tłuszcze, wosk, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, terpenoidy, flawonoidy, cholinę i wiele innych. Charakteryzuje się też wysokim poziomem antyutleniaczy . Stosowanie: Susz nadaje się do naparów, ekstraktów, okładów, kąpieli, inhalacji lub jako
Di gotujePrzyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku(...)ziemniaki jeszcze raz, aby wymyć skrobię, która poskleja nasze plasterki, a tego nie chcemy. Pokrojone ziemniaki wkładamy do brytfanki lub na blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy
Nerds KitchenDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogmarchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże(...)zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej). Smacznego
moj przepis naWszyscy wiemy, że śniadanie to ważny posiłek, który pozwala rozruszać nasz metabolizm na cały dzień. Jednak często jest tak, że nie ma czasu na zjedzenie śniadania
Book of spellsSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię(...)Pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczony budyń. Zagotuj, cały czas mieszając aż do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Tortownicę (ok. 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce
Kuchnia bezglutenowamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki(...)samym końcu dodajemy ugotowaną kapustę i razem jeszcze chwilę gotujemy. 5. Cebulkę pokrojoną w kostce przesmażamy na oleju 6. Robimy zasmażkę : do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę krupczatkę , rozprowadzamy w tłuszczu i dolewamy po trochę wody ( może też być z zupy) i mieszamy,( żeby nie było grudek ,) do uzyskania średnio gęstej masy . 7. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i razem zagotowujemy
Pysznosci Babci BasiZdrowa kasza jaglana nadaję świetny orzechowy aromat plackom. Przygotowanie: 20 minut Jestem wielką fanką kaszy jaglanej i staram się ją upchać tylko gdzie się da. Tym
Zdrowie i pysznie na talerzuZdrowa kasza jaglana nadaję świetny orzechowy aromat plackom. Przygotowanie: 20 minut Jestem wielką fanką kaszy jaglanej i staram się ją upchać tylko gdzie się da. Tym
zdrowo i aktywnieczynniki, jak chociażby źródło tych kalorii. Inaczej organizm reaguje na kalorie dostarczane z postaci białka, a inaczej w postaci cukru. Głównym składnikiem lodów są węglowodany, które czasem ustępują miejsca tłuszczom. W sklepowych lodach większość węglowodanów to syrop glukozowo-fruktozowy, okrzyknięty głównym winowajcą otyłości. Powinniśmy go zdecydowanie unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale(...)składem. Do domowych lodów nie musimy dodawać cukru, barwników, emulgatorów lub innych składników, które nierzadko przy wymawianiu łamią język. Nie musimy wydawać fortuny, spokojnie możemy też obejść się bez maszynki do lodów. Mamy tu duże pole do popisu, ale ja ze względu na prostotę i oszczędność czasu polecam Wam dwa poniższe przykłady: Sorbety, lody wodne - wystarczy po prostu
Powiedz dietom nieTo danie to powiew klimatu i kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Jest mega aromatyczne, a w dodatku szybkie i proste
Analiza Smakukuchenkę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, ale gotuj buraczki na co najmniej średnim ogniu – woda powinna raźno bulgotać:), tak żeby płyn stopniowo się redukował, czyli odparowywał. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, potem przykryj, obniż temperaturę i gotuj jeszcze 5 minut. Krok 2 Wyjmij buraczki z płynu. Dodaj do wywaru połowę malin i 4 łyżki octu balsamicznego, wstaw(...)dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż do miseczki z panierką orzechową i dobrze dociskając do sera dokładnie zapanieruj. Krok 5 Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na tłuszcz roladki, smaż na średnim ogniu, jeśli temperatura będzie za wysoka panierka się spali. W zbyt niskiej, nasiąknie tłuszczem. Smaż około 2 minut z jednej strony i minutę z drugiej. Zdejmij
Niedzielny kucharzDzięki temu udaje się sprawniej zrzucać zbędne kilogramy. Powyżej pochodnych zbóż znalazły się rośliny strączkowe oraz oleiste, które dostarczają białko i tłuszcze, których także nie można w pełni wyeliminować z diety. W roślinach znajdują się bowiem szczególnie cenne tłuszcze jedno i wielonienasycone, których potrzebujemy w zdrowej diecie. Na tym samym poziomie umieszczono rozmaite zamienniki produktów odzwierzęcych. Mleko zastępuje się choćby(...)dieta wegańska musi być odpowiednio zbalansowana. Trzeba zapewnić wystarczającą ilość białka oraz szeregu innych składników, jak choćby witamin D, B12 oraz wapnia, cynku i żelaza. Część z nich znajdziemy bez trudu w produktach roślinnych, inne niestety trzeba suplementować. Dieta wegańska – inny sposób żywienia Weganizm przekonuje do siebie coraz większe grono osób. Staje się jedną z najpopularniejszych diet. Trzeba jednak
Gotowanie...to proste !Ostatnio internet huczał o rzekomym wycofywaniu nutelli z sieci włoskich supermarketów. Powodem miała być zbyt wysoka zawartość bardzo szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Ów tłuszcz wykazuje duże działanie rakotwórcze. Wystrzegajcie się go, czytajcie bardzo dokładnie etykiety produktów, które zakupujecie. Jest on bowiem wszechobecny, kryje się nawet w wielu produktach ze sklepów ze zdrową żywnością (podobnie jak lecytyna sojowa). Osobiście(...)masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiumąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj(...)Ubij białka niemalże na sztywno. 2. Miksując dodawaj partiami cukier. 3. Następnie powoli dosypuj proszek budyniowy wciąż miksując 4.Na samym końcu małą strużką wlewaj olej nadal miksując do połączenia tłuszczu z masą. Jak to wszystko złożyć zusammen do kupy razem? Otóż... 1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę. 2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz
Fiolka w kuchni