bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:77/100)

Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 62

warzyw. Wywaru możesz użyć do gotowania zupy pomidorowej :) Zmiksuj blenderem na papkę, po czym przetrzyj drewnianą łyżką przez drobne sito do mniejszego garnka. Po przetarciu gotuj bez przykrycia, żeby odparować jak najwięcej wody - mieszając dość często. Pod koniec dopraw solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, octem winnym i świeżo przeciśniętym czosnkiem. Przelej do wyparzonych słoiczków i zakręć dokładnie(...)reszty różni się tym, że w naszym organizmie nie zmienia się w retinol. Silny przeciwutleniacz. Najbardziej przyswajalny jest po podgrzaniu (z dodatkiem oliwy, bo karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach) - przekształca się wtedy w trans-likopen. Znajdziemy go w pastach pomidorowych, sosach lub na przykład w osobiście przygotowanym ketchupie... :) Jeszcze się chcę podzielić nowiną dnia... jestem oficjalnym członkiem międzynarodowego ruchu SlowFood

Gary Bez dna
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 230

lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki  wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól(...)boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste. Smacznego

Gosia gotuje
Krótki przewodnik po najpopularniejszych mąkach paleo 126

zawiera min. witaminy E i B, magnez, żelazo, wapń, dużą ilość kwasów omega 6. Czasami można się spotkać z opinią, że nie należy w wypiekach używać mąki migdałowej bo tłuszcze w niej zawarte są niestabilne termicznie. Jest to błędne przekonanie ponieważ mąka zachowuje się inaczej niż olej wylany prosto na patelnię. Sama mąka używana do pieczenia jest bezpieczna . Prosty przepis(...)zastosowanie. Wytwarzana jest z manioku. Jest zgodna z AIP i nie uczula. Jest najbardziej podobna w swoich właściwościach do mąki pszennej. Można ją używać do zagęszczania sosów, zup, (jest bez smaku). W wypiekach ładnie “wiąże”. Sprawdza się też dobrze do pieczenia chleba, muffinek, brownies i innych ciastek, wszędzie tam gdzie zależy nam, aby gotowy produkt nie był zbyt kruchy

PaleoLife
Keto brownie z borówkami (Paleo, LowCarb) 148

element składowy tego keto brownie z borówkami. Brownie z borówkami Intensywnie czekoladowy klasyk w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto brownie z borówkami to czysta dekadencja, w dodatku bez wyrzutów sumienia! Jest to po prostu spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasto z owocami , czekolada , owoce , Walentynki Porcje 16 porcji Czas przygotowania(...)wyłożyć na wierzch pozostałą czekoladę, a gdy się rozpuści równomiernie rozsmarować. Posypać borówkami. Można jeść jeszcze lekko ciepłe. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 113 kcal Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 1,5 g Błonnik 1,4 g Białko 2,1 g Artykuł Keto brownie z borówkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb

Modern Cave Girl
Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur 90

Syryjczycy uważają za swoje . Jednocześnie też, warto napomknąć ,że istnieje ogromna ilość , wariantów przygotowania kibbeh . Mój kibbeh jest najprostszy , dokładnie taki, jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt(...)malakserze . Miksujemy ale tym razem krótko . Wyjmujemy masę , formujemy z niej spłaszczone, jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki , całych ziaren kolendry i rozmarynu . Smażymy na dość głębokim tłuszczu ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco skropione sokiem z cytryny . Idealne z sosem jogurtowo – miętowym . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur pochodzi

Ogrodnik w podróży
Puszyste czekoladowe placki twarogowe 86

Pożywne, puszyste i bardzo smaczne placki czekoladowe z dodatkiem twarogu.  Uwierzcie mi lub nie, ale dawno już nie zrobiłam sobie tak pysznego śniadania! Zjadłam je

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowe, chrupiące płatki śniadaniowe z owocami :) 131

Kolejna porcja bezglutenowych płatków marki Rosies . Tym razem są to chrupiące płatki gryczane z dodatkiem owoców. Skład jest krótki, ale niestety nie idealny. Oba rodzaje mają

Zdrowie na języku :P
Racuchy z jabłkami 919

Nie znam osoby, która nie lubiłaby racuchów z jabłkami. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia, która dodawała do nich odrobinę ze swojego ogromnego serca, dzięki czemu

Ania i Marcin gotują
Syrniki. Wschodnie placuszki 151

  Syrniki to przepyszne placuszki pochodzące zza wschodniej granicy. Są znane we wszystkich krajach byłych związku radzieckiego. I nie ma się czemu dziwić. Są pyszne, szybkie

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka sypana + film 106

Szarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian

Smakowite Dania
Faworki z ciasta francuskiego 76

Faworki to tradycyjny wypiek karnawałowy. Wypiek w nie do końca tego słowa znaczeniu, bo jest to łakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować smaczne, delikatne(...)pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam blachę z piekarnika i przełożyłam faworki na metalową kratkę by wystygły. Na blachę włożyłam drugą porcję faworków i upiekłam

Waniliowe Improwizacje
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 191

Siekamy całość na bardzo drobną masę. Wlewamy połowę oleju, miksujemy na gładko. Dodajemy kolejną porcję oleju i jeszcze raz miksujemy na gładki, puszysty sos. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Będziemy go piec na płasko, metodą spatchcock.   Ta technika pieczenia mięsa na płasko jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować(...)najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso po skórce, z zewnątrz. Zostawiamy na godzinę do zamarynowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona

Karo in the Kitchen
Little dreams come true - o tym jak spełniam marzenia i przepis na warzywa z estragonem 56

Warto marzyć! Dzisiaj spełniło się moje jedno marzenie. Spełniłam je sobie. To trwało długo, szło małymi kroczkami - a teraz cieszę się jak dziecko, że MAM NOWY

Gary Bez dna
Zapiekanka florentyńska 150

sztuki szczypiorek – 1 pęczek musztarda ziarnista – 1 łyżka jajka – 2 sztuki olej do pieczenia – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C bez termoobiegu. Obierz warzywa ze skóry. Selera i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę na osiem części, a marchewkę zetnij na wstążki (ja to robię obieraczką). Przełóż całość do naczynia(...)table.macro tr:nth-child(odd) { background-color: #F8F8F8; } table.macro tfoot tr:nth-child(odd) { background-color: #EEE; font-size: 0.85em; } 1 porcja % RWS* Wartość energetyczna 340 kcal 17% Tłuszcz 16 g 23% Węglowodany 40 g 15% Białko 12 g 24% Błonnik 7 g - *Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). Okiem dietetyka: Pełnowartościowy posiłek

wiecejwarzyw.pl