bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:82/100)

Fit czekolada z orzechami 76

Znacie kogoś, kto nie lubi czekolady? Ja nie znam . Niestety czekolada sklepowa ma mnóstwo dodatków, dlatego postanowiłam stworzyć przepis na domową fit czekoladę. W dzisiejszej wersji

Przepisy na widelcu
Seromak 223

Uwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już(...)makowa: 800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P) Przygotowanie: Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy je do miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem

Jacob Tastes
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 197

Bez bicia przyznam się, że w pewnym momencie swojego życia przestałam gotować tego typu sosy, bo w domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami  i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto(...)płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką

Kuchenna Kontrrewolucya
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 228

regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe in English Tikka Masala z jagnięciną (6 porcji) Składniki na marynatę: 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła(...)godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie

karmelowy
Buchty drożdżowe z czekośliwką 254

Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania   jednym z takich podstawowych akcesoriów jest kuchenna deska(...)jednakowych części. Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć nałożyć po łyżeczce nadzienia i zlepiać formując kule. Układać zlepieniem do dołu w okrągłej formie o śr 26 cm wysmarowanej tłuszczem obok siebie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, posypać buchty, piec około 25 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu

Wanilia i Kardamon
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 207

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy. Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwarantuje, że boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną(...)rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny

cool and minty
Aksamitny sernik z chałwą 226

chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową i przepyszną serowo chałwową polewą. Bez tej polewy sernik traci cały urok, więc moim zdaniem jest obowiązkowa. Sernik zrobiłam z wykorzystaniem kilku rodzajów serów, aby przekonać się jaka jest różnica, wy jednak możecie wykonać(...)jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy. Przygotować masę sernikową: Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko do momentu aż będzie gładka, nie za długo bo się zwarzy, dodać

moj przepis na
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 256

wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu(...)majerankiem. Zupa chrzanowa jest pyszna w towarzystwie jajka (u mnie na półtwardo – gotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem. Post Zupa chrzanowa z białą kiełbasą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 136

PLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego

Calzonella.com
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 147

ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki(...)patelnię z olejem słonecznikowym i masłem klarowanym. Kiedy są odpowiednio rozgrzane kładę  każdy kotlet płaską łyżką i smażę z obu stron, bardzo krótko, w sumie kiedy kładę na tłuszcz ostatni kotlet, pierwszy już należy odwrócić i kiedy odwracam ostatni, pierwszy już trzeba zdjąć z patelni i odkładać na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia.Na dużej patelni mieści się

I tu będę miała takie te
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

restauracjach przed przyrządzeniem zamówionych dań. Robione są z krewetek, skrobi, soli i cukru. W sklepach z azjatycką żywnością można kupić surowe prażynki krewetkowe, które wystarczy osmażyć na głębokim tłuszczu. Powiększają się one wówczas 5-krotnie i stają niemal śnieżnobiałe. Dostępne są też gotowe do jedzenia prażynki krewetkowe, w torebkach, jak inne chrupki. Po otwarciu opakowania trzeba je zjeść jak najszybciej(...)potraw pikantnych. Sosy rybne różnią jasnością - im jaśniejszy tym najczęściej lepszy gatunkowo. Po otwarciu butelki z sosem rybnym, należy ją przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu. SOS SOJOWY- Bez niego nie ma południowoazjatyckiej kuchni. Jego dwie podstawowe wersje to jasny (lekki) i ciemny (ciężki), oprócz tego istnieje wiele innych odmian (np. gęsty żółty lub czarny). jest wyrabiany ze sfermentowanych

ClauditteMissCooking
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 226

rozciętej laski wanilii i nasz biały ser- wszystko mieszamy widelcem na w miarę jednolitą masę.   Przy ubijaniu białek bardzo ważne jest robienie tego w czystym, pozbawionym jakichkolwiek śladów tłuszczu, suchym naczyniu- i tak samo czystym i suchym narzędziem- czy to klasyczna ręczna trzepaczka, czy mieszadła miksera. Kropla wody czy oleju jest w stanie sprawić, że nie ubijecie nawet najświeższych(...)prostu ładniej wyglądają. Po usmażeniu składamy jeden na drugim na talerzyku. Ja ułatwiam sobie pracę jednocześnie smażąc partie ciasta na dwóch patelniach. Połowę naleśnika smarujemy gotowym farszem od strony bez wzoru, składamy na pół i znowu na pół- kończąc z ćwiartką koła. Tak przygotowane ja wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do nagrzanego na 180⁰C piekarnika

Karo in the Kitchen
Czeburek idealny 169

wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić(...)stron. Trzeba uważać aby za szybko się nie zarumieniły gdyż mięso w środku będzie surowe lub aby za wolno się nie smażyły gdyż ciasto za bardzo nasiąknie tłuszczem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
KLUSKI ŚLĄSKIE 222

   Oj bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania