Placki z cukinią miały niełatwą historię... Zaczęło się tak, że babcia przysłała mi "cukinię"... myślę sobie... tyle cukinii, mmmmm... zrobię placki! Jak się jednak
Gary Bez dnaPomysł na porządny, treściwy, sycący i smaczny obiad, bez użycia mięsa;) Na pomysł wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super! Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl(...)lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię i masło włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się roztopi a cebula lekko się zrumieni. Polać pierogi tuż przed podaniem
6niebosię posiłki, a pomieszczenie nabiera śródziemnomorskiego klimatu o każdej porze roku. Jak przechowywać zioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć(...)gnocchi. Bazylia podczas gotowania staje się bardziej pikantna. Szałwia Szałwia to roślina śródziemnomorska. Zioło o ostrym smaku, które świetnie łączy się z potrawami o równie wyrazistym smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku
Moja smaczna kuchniaKolejny efekt spontanicznego pieczenia, nie mając kompletnie żadnego zamysłu, co to ma być w ogóle za wypiek 😂 A koniec końców wyszło coś wspaniałego! Zmieszałam kilka rodzajów
Zdrowie na języku :Pszklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300 g wędzonego boczku Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso, ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić(...)Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy, zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: boczek , kasza
https:KKuchniaMniamBo w niedzielę na obiad nie musi być rosół:) Tak na prawdę u nas rzadko kiedy jest rosół, bo nie przepadamy za nim, co innego z
Państwo Wojtczuk gotująbędą po prostu szybkie, zdrowe i sycące posiłki w pudełku, do zabrania ze sobą gdziekolwiek macie ochotę. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie kupcie kilka pudełek z przegródkami i bez, bo to naprawdę ułatwia sprawę. Nie ma nic gorszego niż głodzenie się cały dzień albo zapychanie drożdżówkami. Warto przygotować sobie jedzenie dzień wcześniej, a rano tylko zapakować w torbę(...)osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym lub deserku dla dzieci) przygotuj olej lub winegret. Polej dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 327 kcal 23 g 10,4 g 42,5 g 8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom niewykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa(...)chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne
Z Kuchni Do Kuchnitego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu)rozmaryn 2 gałązki tymianek 4 gałązki(...)rozmaryn i tymianek lekko solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa
Basia w kuchniBezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński. Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego(...)należy dodać dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. To powinno uratować ser:-) Ubić pianę z 5 białek i dodać do sera, delikatnie acz stanowczo wymieszać. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu sera poukładać cienko pokrojone plastry brzoskwiń lub moreli z puszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut. Jeśli
Ze smakiem bez glutenuszklankę i tak ze 2-3 razy, aż gulasz jest naprawdę mięciutki i soczysty, a przy tym fajnie zmienia kolor na coraz ciemniejszy. Ważne, żeby nie dodawać cały czas tłuszczu, bo soja strasznie go wciąga i potem jedzenie jest po prostu ciężkie, lepiej pozwolić kawałkom trochę przypiec się na patelni a potem podlewać wodą. Uff... To jedna z niewielu potraw(...)żeby pieczarki zrumieniły się i lekko ściemniały ale nie zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMusli błonnikowe z truskawką 200g Mają większą zawartość pałeczek błonnika. W składzie znajdziemy także chipsy bananowe i morele. Oba produkty zawierają cukier, miód oraz olej roślinny. Musli Lo bez dodatku cukru z granatem i inuliną Musli LO to produkt, który nie zawiera dodatku cukru. Wyczuwalna słodycz Musli LO pochodzi bowiem z naturalnych cukrów zawartych w owocach oraz(...)powstały poprzez połączenie zbożowych płatków z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Tutaj natomiast mamy tradycyjny smak musli. Patrząc na skład jest podobny do innych musli z innych firm. Znajdziemy tłuszcz roślinny, cukier i emulgatory. Od czasu do czasu na śniadanie możemy wybrać taką wersję. Zwróćmy uwagę, że musli jest bardzo kaloryczne. Musli tropikalne 350g Musli Tropikalne to wyjątkowa pełnowartościowa
Magiczne Życie Martypełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1 szklanka ciepłej wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki(...)łyżką oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową po ok. 30 sekundach od wypłynięcia na wierzch. 6. Gotowe pierogi polej sosem, ewentualnie posyp cynamonem lub płatkami migdałów. Energia (10 sztuk) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 433 kcal 14 g 6,2 g 77,7 g 10,5 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieMięsna i sycąca propozycja obiadowa z warzywami. #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezjajek Składniki na 2 porcje: – 200 g mielonej wołowiny – 25 g sezamu – żółta papryka
Mrs. EndorfinaSłodkie bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką
Kuchnia MagdaLeny