Dawid i Alicja Białowąs prowadzą bloga , na którym propagują crossfit i dietę bez zbóż,fasoli, mleka, cukru i produktów przetworzonych. Dieta paleo to kulinarna podróż do krainy naszych przodków. Dlaczego mamy cofnąć się w czasie? Obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej od swoich rodziców. Dawid Białowąs, który jest dietetykiem sportowym, wini za to nieodpowiednią dietę(...)awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji Tedx, które jest polecane w tej książce Dieta paleo po polsku. Kuchnia współczesnych jaskiniowców Autor: Dawid i Alicja Białowąs
Ugotowane pozamiatanezachodniopomorskim. Gospodarstwo istnieje od 1945 roku i stawia w pierwszej kolejności na jakość upraw. Produkty Domu Konopi trafiają prosto z pola do odbiorcy. Uprawy konopi w gospodarstwie są prowadzone bez użycia GMO, pestycydów, herbicydów, fungicydów, co jest możliwe nie tylko dzięki charakterystyce upraw konopi, ale także dzięki długoletniemu doświadczeniu. Jak parzyć herbatę z konopi? Jakie jest jej smak(...)prozdrowotnych, herbatkę powinno się pić przynajmniej 1-2 razy dziennie na około pół godziny przed posiłkiem. Aby ułatwić wchłanianie składników odżywczych do organizmu, dobrze jest dodać do naparu trochę tłuszczu. Może to być drobina tłustego mleka, masła lub w opcji dla wegan – oleju kokosowego lub konopnego. Ja osobiście piłam ten napar raz dziennie dodając do niego na początku odrobinę miodu
Słodkie okruszkibniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza gotowanych pieczarek (w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone(...)ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi
Kulinarne przygody GatitySzybki tort czekoladowy z malinowym musem. Tort czekoladowy , a właściwie torcik ma bardzo wilgotny spód, który przypomina brownie choć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest(...)trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao
codojedzeniatrawienne. Jęczmień wspomaga też odchudzanie! KORZEŃ CYKORII – to bogate źródło inuliny, która przywraca odporność, przeciwdziała nowotworom i znakomicie wspomaga odchudzanie, bo obniża kaloryczność wielu potraw, jako zamiennik cukru i tłuszczu. RÓŻENIEC GÓRSKI, czyli karpacki ŻEŃ-SZEŃ - to adaptogen dobroczynnie wpływający na funkcjonowanie organizmu. Liczne badania wykazały, że poprawia pracę układu immunologicznego, podnosi witalność , działa antyoksydacyjnie i przeciwdziała nowotworom. Dowiedziono też(...)smaku z lekką pianką. Przypomina kawę rozpuszczalną, a nawet jest od niej smaczniejsza. Tak samo jak wersja "Nadzwyczajna" kawa smakuje wyśmienicie solo. Beż żadnych dodatków mleka, cukru czy miodu. Bez żadnych obaw możemy wypić nawet trzy filiżanki dziennie, bez obawy uzależnienie od kofeiny. Nie tracimy przyjemności z picia kawy, bo smak jest bardzo zbliżony. Nie mam żadnych zastrzeżeń
Gotowanie i blogowanieSkładniki :3 jajka60 g cukru90 g mąki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g malin (świeżych lub mrożonych)1 torebka galaretki malinowej2 łyżki żelatyny1,5
Świat Ciastaśredniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić(...)chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść). Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec (około 10 minut). Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
Nie tylko w kuchniJest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki,czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK(...)podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto, dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz. Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję z podanych składników na kruszonkę. Rozcieram mąkę
W kuchni Karmel-itkiAlternatywa dla mięsnych potraw Składniki Sos : 1 łyżka sklarowanego masła 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chilli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki 150 g jogurtu naturalnego sól pieprz chilli Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona(...)śmietaną. Doprawiłem, wyrobiłem, ulepiłem kulki, spłaszczyłem je, pośrodku nałożyłem po porcji migdałów i rodzynek. Skleiłem i ponownie uformowałem kulki. Rozgrzałem olej do 180 stopni C. Smażyłem kulki w głębokim tłuszczu, odwracając je od czasu do czasu, aż się przyrumieniły. Osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z lekko podgrzanym sosem
R'n'G Kitchensmakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę. Chlebek truskawkowy Danie Ciasto , Pieczywo , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15 g cukier waniliowy 3 szt żółtka(...)każdą część wykładamy nadzienie truskawkowe pozostawiając wolne brzegi. Każdą część ciasta zawijamy jak roladki, obie zlepiamy krótszym bokiem i zaplatamy podobnie, jak warkocz. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jeśli wyjdzie zbyt długie, to zawijamy je na pół. Smarujemy jogurtem i posypujemy migdałami. Pieczemy w 180 st. C przez 35 minut
KucharzycaOstatnio kupiłam zapas kokosu z nadzieją, że zrobię z nimi jakieś ciasto. Długo nie mogłam znaleźć czegoś co by pobudziło moje zapotrzebowanie na słodkie. Albo za
Smaczne Zdrowepoczątku był pomysł... Urodził się podczas wyjazdu w góry na obóz Taj-Chi . Wiedziałam, że zrobię pastę z fasoli, ale początkowo bez szczególnego pomysłu. Kiedy po ugotowaniu nasion, obierałam je z twardych łupin, zapach fasoli zainspirował mnie do dodania papryki - nie świeżej, a przypalonej. To był strzał w dziesiątkę! Nie cierpię marnować i wyrzucać jedzenia, a pasta okazuje się(...)pieprz sól morska do smaku Pasta fasolowa - sposób przygotowania: Paprykę umyj, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Tu UWAGA - żeby najlepiej rozwinąć aromat, początkowo nie używaj tłuszczu i pozwól papryce... przypalić się. Kiedy będzie już odpowiednio rumiana - dodaj masło, przykryj i podduś ją do miękkości. Gotową paprykę, fasolę i przyprawy (oprócz natki) zmiel na pastę za pomocą
Gary Bez dnaPieczone nuggetsy z kurczaka w panierce z sezamu i płatków kukurydzianych to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów smażonych na tłuszczu. Uważam, że w smaku są równie dobre, a do tego bardziej chrupkie. Podałam je z frytkami również pieczonymi w piekarniku – od lat jem tylko takie, dla mnie są o wiele smaczniejsze od tych z frytkownicy. Nuggetsy z kurczaka(...)już płatków kukurydzianych. Szybki wypad do sklepu po brakujący składnik skończył się dopiero po jakiejś godzinie i trzech odwiedzonych marketach. Jak na złość, nigdzie nie było płatków kukurydzianych bez dodatku cukru czy innego słodzidła. Producenci czasami przesadzają we wciskaniu nam chemii czy innych zbędnych składników w swoich produktach. Widzieliście chociażby kukurydzę konserwową bez cukru w składzie? (pytanie retoryczne
e-PrzepisyKulinarneniej Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki, a Ci co tak jak ja, cenią sobie smak tłuszczyku i jego przewodnictwo aromatów, niech się skupią na średnio-tłustej łopatce Polecam, bardzo proste(...)litr bulionu na kościach wieprzowych lub bulion z kostki na żeberkach- gotowiec Mięso pokrój w dowolne kawałki, byle duże, zmieszaj z mąką pszenną tak, żeby się nią pokryło ale bez przesady nie musi być dokładnie i obficie W brytfance lub innym naczyniu w którym będziesz dusił mięso, rozgrzej smalec i obsmaż na nim wieprzowinę na mocno, brązowy kolor. Taki
Ogrodnik w podróżyjaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki(...)ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła
Moja Delicja