bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:80/100)

Środa: Sałatka z malinami i smażonym kozim serem 68

kuchenkę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, ale gotuj buraczki na co najmniej średnim ogniu – woda powinna raźno bulgotać:), tak żeby płyn stopniowo się redukował, czyli odparowywał. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, potem przykryj, obniż temperaturę i gotuj jeszcze 5 minut. Krok 2 Wyjmij buraczki z płynu. Dodaj do wywaru połowę malin i 4 łyżki octu balsamicznego, wstaw(...)dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż do miseczki z panierką orzechową i dobrze dociskając do sera dokładnie zapanieruj. Krok 5 Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na tłuszcz roladki, smaż na średnim ogniu, jeśli temperatura będzie za wysoka panierka się spali. W zbyt niskiej, nasiąknie tłuszczem. Smaż około 2 minut z jednej strony i minutę z drugiej. Zdejmij

Niedzielny kucharz
Dieta wegańska – czym jest i czy warto z niej korzystać? 122

Dzięki temu udaje się sprawniej zrzucać zbędne kilogramy. Powyżej pochodnych zbóż znalazły się rośliny strączkowe oraz oleiste, które dostarczają białko i tłuszcze, których także nie można w pełni wyeliminować z diety. W roślinach znajdują się bowiem szczególnie cenne tłuszcze jedno i wielonienasycone, których potrzebujemy w zdrowej diecie. Na tym samym poziomie umieszczono rozmaite zamienniki produktów odzwierzęcych. Mleko zastępuje się choćby(...)dieta wegańska musi być odpowiednio zbalansowana. Trzeba zapewnić wystarczającą ilość białka oraz szeregu innych składników, jak choćby witamin D, B12 oraz wapnia, cynku i żelaza. Część z nich znajdziemy bez trudu w produktach roślinnych, inne niestety trzeba suplementować. Dieta wegańska – inny sposób żywienia Weganizm przekonuje do siebie coraz większe grono osób. Staje się jedną z najpopularniejszych diet. Trzeba jednak

Gotowanie...to proste !
DOMOWA NUTELLA 136

Ostatnio internet huczał o rzekomym wycofywaniu nutelli z sieci włoskich supermarketów. Powodem miała być zbyt wysoka zawartość bardzo szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Ów tłuszcz wykazuje duże działanie rakotwórcze. Wystrzegajcie się go, czytajcie bardzo dokładnie etykiety produktów, które zakupujecie. Jest on bowiem wszechobecny, kryje się nawet w wielu produktach ze sklepów ze zdrową żywnością (podobnie jak lecytyna sojowa).  Osobiście(...)masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 113

mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj(...)Ubij białka niemalże na sztywno. 2. Miksując dodawaj partiami cukier. 3. Następnie powoli dosypuj proszek budyniowy wciąż miksując 4.Na samym końcu małą strużką wlewaj olej nadal miksując do połączenia tłuszczu z masą. Jak to wszystko złożyć zusammen do kupy razem? Otóż... 1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę. 2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz

Fiolka w kuchni
Kurczak po francusku w sosie winnym 84

najpierw trzeba je obtoczyć w mące, a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem(...)grube, rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popierz kurczaka. Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje, wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu, aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów – po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone

Niedzielny kucharz
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 135

się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria(...)poprzek, posypać orzechami. Ciasno zwinąć roladki spinając końcówkę szpilą lub wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać wino, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, uzupełniając co jakiś czas

Pełny talerz
Smażone kotleciki z kurczaka 1687

Smażone kotleciki z kurczaka przygotowuję u nas z okazji i bez okazji, są idealnie od święta czy też na co dzień. Kotleciki z kurczaka smakują doskonale na ciepło, czy też na zimno, nadają się na wszelakie imprezy, wycieczki, jako przegryzki podczas pikniku czy też po prostu na obiad. Pokrojone w plasterki nadają się do kanapek, świetnie smakują z zimnymi(...)sosami czy też dipami. A co najważniejsze ta wersja kotlecików z kurczaka jest bardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe Bułki Pszenne 272

sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie(...)środkową półkę po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu Domowe bułki pszenne lekko słodkie :) są gotowe , życzę smacznego i udanych wypieków Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Kokosowa jaglanka z musem truskawkowym 122

zmianach. Mam w głowie tyle pomysłów na zmiany, że stosując je jednocześnie mogłabym całe swoje życie wywrócić do góry nogami. Zdarzało mi się to już nie raz. Myślę, że bez drastycznych i nagłych zmian, mój pełen energii organizm, nie byłby w stanie normalnie funkcjonować, stąd raz na cztery lata przewracam wszystko z lewej na prawą stronę, z góry(...)pomocą blendera lub malaksera. Gotowe płatki podaję z musem i posiekanymi orzechami włoskimi.  Wartość odżywcza całego dania   Wartość energetyczna: 416 kcal Białko: 13,6 g Tłuszcze: 15,6 g Węglowodany: 55 g Błonnik: 3,9 g Wyliczenia zostały opracowane korzystając z programu dla dietetyków www.kcalmar.pro  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii 121

Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam

Quinoa Raz!
Brownie z mascarpone i truskawkami 265

Sezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z

Ania i Marcin gotują
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 84

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs. Schab po lasowiacku(...)maślanką lub serwatką. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Suszone grzyby zalewamy wodą i również odstawiamy. Każdy kotlet przed smażeniem osuszamy, bardzo lekko rozbijamy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Cebulę drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Na zeszkloną cebulę wykładamy obsmażone kotlety i dodajemy namoczone, posiekane grzyby razem z wodą, w której się

Trzeci talerz
Cukinia, orzechy, żytnia mąka…będzie ciasto! 90

margaryna to sztuczny produkt i nie ma nic wspólnego ze zdrowymi tłuszczami . Ciasto utrzymuje długo wilgoć i najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest to zasługa cukinii ale i dobrego tłuszczu. Ciasto z cukinią i orzechami 12 porcji Składniki: 50 g żytniej mąki razowej 200 g pszennej maki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody 2 łyżeczki cynamonu 100 g mieszanki(...)piekarnika piecz przez 40 – 45 minut. Patyczek powinien być suchy. Wyjmij upieczone ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj kąpiel wodną. Ja mam do tego celu specjalny durszlak bez dziur . Stawiam go bez problemu na garnku z wrzącą wodą i w ten sposób rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i syropem. Posmaruj ciasto polewą i udekoruj połówkami orzechów. Kiedy

codojedzenia
Donaty - pączki z dziurką. 86

czwartek, nie zje choćby jednego pączka, to ominie go szczęście. Swoją drogą, ciekawe czy to prawda? Ja jeszcze nie ryzykowałam :) Nie pamiętam tłustego czwartku, bez pączka, a raczej bez pączków, bo na jednym się nie kończy :) Nie ma co sobie żałować, w końcu tłusty czwartek, jest raz w roku. A wracając do donatów, to lubię je robić(...)dziurkę. Gotowe donaty, zostawić na około 20 minut do napuszenia. Donaty smażyć w głębokim oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przestudzone donaty, udekorować polewą czekoladową, lub lukrem. Ja część donatów, polukrowałam zwykłym lukrem, a część lukrem kakaowym

Agusiowe smakołyki
Karkówka pieczona z rozmarynem 191

pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona. Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy o tym, że mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne. Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem(...)minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli lubimy zapieczone mięsko zdjąć folię i piec 5 minut bez przykrycia. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli widelec swobodnie wysuwa się z mięsa, to jest ono upieczone. Po upieczeniu mięso przykryć i pozostawić z 5 minut w wyłączonym piekarniku

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania