Karnawał bez pączków to jak wigilia bez karpia. Najlepsze takie domowe, nadziewane konfiturą też domową. Dodałam do ciasta skórkę pomarańczowa dzięki czemu mają fajny aromat. Zapewniam was że na jednym nie poprzestaniecie. składniki pączki : 15-20 sztuk zależy od wielkości pączka 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki(...)temp 175 stopni. Wkładam po 5 sztuk pączków górą do dołu. Smażę około 2 minuty i przewracam na drugą stronę. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Żeby pączki miały obwódkę ciasto musi być dobrze wyrobione i wyrośnięte. Nie skracajcie czasu wyrastania pączków. Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną mleka gorącego. Pączki nadziewam konfiturą jeszcze gorące. Potem
wesoła kuchniaPieczone kwiaty cukinii to alternatywa dla kwiatów smażonych w głębokim tłuszczu. Te delikatne i piękne maleństwa smażone we fryturze, choć pyszne, to tracą swoją subtelność. Ja swoje upiekłam i wyszły równie wspaniałe. Jeśli nie macie własnego ogródka z zahodowaną cukinią, to wcale niełatwo je zdobyć. Warto jednak pytać. W moim warzywniaku nie ma ich „w stałej ofercie(...)Napełnione kwiaty cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą (użyłam oliwy w spray’u). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam kwiaty tymiankiem. Post Pieczone kwiaty cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka StronaSos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w
Proste-przepisy.plSos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w
Proste-przepisy.plWytrawna rolada z ciasta marchewkowego i nadzienia śmietankowo-łososiowego. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10
Mrs. EndorfinaNa początek oczywistość: podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali
Book of spellszarówno do masy czekoladowej, jak i dyniowej. Przede wszystkim zastąpiłam mąkę migdałową mąką kokosową – bez szkody dla smaku i konsystencji ciasta. Nie dodawałam już też stewii . Ciasto i bez niej wyszło całkiem słodkie, chociaż – dodatkowo – zredukowałam ilość erytrytolu do ½ szklanki… Natomiast w polewie dyniowej zamiast serka śmietankowego użyłam jogurtu kokosowego. Jednak smakowo moje keto brownie z dynią(...)się zetnie. Można też samo ciasto czekoladowe podpiec przez kilak minut zanim wyleje się na nie polewę sernikową. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 161 kcal Tłuszcz: 14,7 g Węglowodany: 3,0 g Błonnik 0,5 g Białko 3,8 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null
Modern Cave Girljednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne(...)Następnie dodałam posiekaną bazylię i poddusiłam około pół minuty. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i wlałam na patelnię. Dodałam odrobinę soli, zamieszałam i odstawiłam z ognia.Ugotowany makaron odcedziłam i bez przepłukiwania przełożyłam na patelnię z przygotowanym, sosem. Wszystko lekko przemieszałam i....gotowe :) Rybkę ułożyłam na makaronie i dołożyłam gałązkę bazylii :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach(...)ZACZYN DROŻDŻOWY 100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu 30g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 jajka rozmiaru M 100g drobnego białego cukru nasiona
Karo in the Kitchenjedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię lub do garnka wlewamy odrobinę oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba(...)świetnie uzupełnia kleks śmietany, ale równie dobrze smakują jedynie w swoim towarzystwie. OM NOM NOM! W akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon
Nerds Kitchenrobić w związku z brakiem pakczojki. Ale, jak mówi nasz trzy i półetni syn „dobrze się stało tata” – z braku laku, zaczęliśmy rozglądać się za przepisami na stir fry bez pak choy i w ten sposób trafiliśmy na coś zupełnie wyjątkowego: stir fry z kapusty. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię pokochasz to danie tak samo jak my. Stir(...)zetrzyj na tarce. Krok 2 Wlej do miseczki wszystkie składniki sosu o dokładnie wymieszaj. Krok 3 Rozgrzej w woku lub szerokiej patelni łyżkę oleju, wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz mielone mięso, mieszaj i rozdrabniaj szpatułką na mniejsze kawałki. Wsyp pęczak i smaż razem z mięsem, aż lekko się przysmażą. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę
Niedzielny kucharzikoną pustego zbiornika. Tradycyjne piekarniki mogą w trakcie pieczenia wysuszyć potrawy. Stąd w przepisach często znajdujemy informacje, aby np. mięso czy drób przed obsypaniem przyprawami natrzeć olejem lub innym tłuszczem. W przypadku piekarników parowych nie ma potrzeby natłuszczania mięsa. Potrawy upieczone z użyciem pary są soczyste. Mięso jest miękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób(...)stopni - to daje gwarancję, że pizza i chlebki pita będą takie, jakimi powinny być. Funkcja termoobieg + parowe umożliwia nie tylko pieczenie z użyciem pary, ale też podgrzewanie gotowych dań, bez utraty ich walorów smakowych, to ogromna zaleta w stosunku do kuchenki mikrofalowej. Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym - przepis Na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik parowy Ilość modeli piekarników parowych
Cztery FajeryKarp smażony jest polską tradycją świąt Bożego Narodzenia. Tradycja pielęgnowana od pokoleń zakorzeniła się w nas, nie wyobrażamy sobie wigilijnego wieczoru bez karpia na świątecznym stole. Sentyment do karpia sięga czasów PRL-u i komunistycznej Polski. Końcem grudnia masowo kupuje się karpia z myślą o świątecznych potrawach. Nie sposób zastąpić go inną rybą, bowiem karp ma niepowtarzalny smak. Najcięższą(...)PANIERCE Wyjęte z marynaty ryby osusz ręcznikiem papierowym, oprósz niewielką ilością drobnej soli. Opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i miałkiej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość tłuszczu roślinnego (około 1 centymetr głębokości oleju). Na gorącym tłuszczu ułóż gęsto obok siebie kawałki karpia i smaż 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej + ewentualnie 3 minuty
ProstePesto.plCiekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący
Moja Delicja