bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:446/3453)

Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na Wielkanoc+FILM 78

Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. Jest idealna na obiad, jako wędlina czy pyszne danie na Wielkanoc. Bardzo łatwa i pyszna. Zapraszam Zapraszam też na film  SKŁADNIKI ***blaszka o wymiarze ok 30x10cm -1 kg mięsa np łopatki wieprzowej bez kości (można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki) -1 jajko -1 średnia(...)resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą. Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni ładnie się zarumieniła. ***po wyciągnięciu pieczeni w blaszce pojawi się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem 101

Szparagi – pęczek  Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/  Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony)  Oliwa z oliwek,  sól, pieprz,  Papier do pieczenia (nie próbujcie bez, sprawdzone info)  Oregano.  W pierwszej kolejności szparagi skróciłem o ok 4 cm, ponieważ końcówki mogą być łykowate i zdrewniałe. Następnie obtoczyłem warzywa w oliwie, posypałem bardzo(...)zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu).  Żeby nikt nie odważył się posądzić nas o lenistwo, musimy zadbać o aspekt estetyczny... czyli żeby to jakoś wyglądało. Postanowiłem

Mango Papaja
Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne+FILM 179

pełne łyzki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -orzechy włoskie MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -3 żółtka (białka do biszkoptu) -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -2 budynie śmietankowe bez cukru PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru(...)mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną,  wszystko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie,  miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pół łyżki kakao-miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik mocno jagodowy 226

trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam! Składniki: Kruchy spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive  (w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzą się herbatniki(...)Dodać przetarte jagody i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C bez termoobiegu. Piec sernik przez około 70 minut. Gotowy sernik ma sprężysty wierzch i jest ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie wyjąć i schłodzić

maniapieczenia
Ciasto rabarbarowo-bezowe 151

pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy bezę. Połowę białek (trzy) ubijamy na sztywno. Wsypujemy połowę cukru (75 g) i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Bezę wykładamy na podpieczony spód i posypujemy połową płatków migdałowych (20 g). Ciasto pieczemy jeszcze(...)przez 25 minut w tej samej temperaturze uważając, aby beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie

My simple kitchen
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 142

nadzienie na środek krążka, zbierz rogi do środka i rękami wyrób kolisty kształt. Wyrobione pączki odstaw na 20 min. 4 PIECZENIE: Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka. 5 SMAŻENIE: Usmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu(...)rogi do \u015brodka i r\u0119kami wyr\u00f3b kolisty kszta\u0142t.\nWyrobione p\u0105czki odstaw na 20 min. \n","PIECZENIE: Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z g\u00f3ry i do\u0142u, bez termo-obiegu) b\u0105d\u017a do suchego patyczka.\n","SMA\u017bENIE: Usma\u017c partiami na rozgrzanym t\u0142uszczu

A to pestka
Przepyszne ciasto bananowe, wilgotne i puszyste | Babeczki bananowe 158

dokładnie się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę. Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności(...)wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Jeżeli z tego ciasta piekę babeczki, to do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta i również piekę w temperaturze 180°C, na drugiej od dołu półce do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia babeczek może się różnić

Uwaga Babcia Gotuje
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 187

chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie

Kuchnia domowa Ani
Chleb fendu w majowej piekarni 103

też było trudno, ale - choć chleb fendu wymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało.  Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny(...)międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C. z funkcją pary.  Odwróć wyrośnięte bochenki/bochenek przedziałkiem do góry na papier do pieczenia posypany semoliną.  Przełóż bochenki/bochenki do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut z parą i kolejne 20 minut bez pary (piekłam 30 minut, bo chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik gotowany 9844

przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce - składniki na masę powinny(...)kąpieli wodnej, gorącą polewę wylać na sernik, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść

Smakołyki Bereniki
Zdrowe batony z masłem orzechowym i preparowanymi zbożami 199

Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy.  1/2 szkl masła orzechowego 1/3 szkl oleju kokosowego 1/2 szkl miodu 3 łyżki kakao 100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos 1 tabliczka posiekanej(...)kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;) Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym

Smakołyki Asi
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 232

sezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się  oddzielne

Smaczne Zdrowe
Sernik Pod Pierzynką 191

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę. Beza: 4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier ( patrz FILM ) i miksować przez około(...)żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy ( patrz FILM ). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 141

Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki 30-36%  250 g chałwy waniliowej E.Wedel  250 g serka mascarponeDo smaku:  świeże owoce:   truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta  Przygotowanie:  Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy(...)laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką.  Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu

Niezły Młynek