kieliszki, żeby wyszły ładne równe dziurki (wskazówka 1: każdy kieliszek lub rurkę posmaruj lekko olejem, żeby łatwiej było je wyjąć; wskazówka 2: można piec bajgle bez użycia rurek lub kieliszków, ale trzeba przed pieczeniem zrobić większe dziurki, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia). Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz bajgle 25 min. w temperaturze 180 stopni
Przepisy na widelcuchwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree. Przekładamy do miski, odstawiamy do ostygnięcia. Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę, lub dłużej, aż wbity widelec bez trudu zagłębi się w miąższu. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczka. Przekładamy do miski
cool and mintyCo tu dużo pisać...batonik podobny do tego, jaki znajdziemy w sklepie. Jedyna różnica jest taka, że ten bounty, jest dużo zdrowszy-bo bez dodatków
Smaczne Zdroweumieścić ją w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu - czerwone porzeczki (świeże lub mrożone) Schłodzone ciasta ścieramy każde osobno na dużych oczkach tarki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwami: warstwa ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i ciasto jasne. Na ostatniej warstwie kruchego ciasta rozkładamy odsączone kulki agrestu oraz świeże lub mrożone porzeczki. Masa bezowa: - 5 białek - 250g(...)gumiasta, dlatego daję cukier trzcinowy) i dokładnie ubijamy. Masa powinna gładka i szklista. Gotową, sztywną masę bezową wykładamy, przykrywamy nią owoce. Na bezie rozsypujemy schłodzoną kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 bez termoobiegu, na programie góra-dół lub ok.25-30 z termoobiegiem. Blaszkę wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po schłodzeniu ciasto polewam
Smaczne Zdrowesię zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marki Stella Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko niespełna 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można też użyć inny) aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią) cukier puder do oprószenia ciasteczek Dodatkowo: duża blacha, papier do pieczenia (polecam Stella ), foremka do wycinania(...)mąką. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do zarumienienia (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek). Gdy ciasteczka przestygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiCałość wylej do małej bardzo wysokiej tortownicy ( bądź do zwykłej średniej) Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Pierwsze 35 minut temp. 160 stopni C, reszta 170 stopni C. Do suchego patyczka. Ciasto całkowicie studzimy. Kroimy na 3 blaty. (samą górkę, odetnij i zjedz do kakao ;-) ) BEZA: - 4 białka - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżki(...)mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę i ubij na sztywno. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, odrysuj formą od ciasta dwa okręgi, rozprowadź bezę, wstaw do pieca. Pieczemy pierwsze 10 min. 140 stopni C, potem godzina 110 stopni C. Bezy studzimy całkowicie. ŚMIETANKOWY KREM: - 300 ml kremówki (30% tłuszczu) - 1 łyżka cukru pudru - 2 spore
SMYKWKUCHNIużyciem odżywki białkowej i olejem kokosowym. Z powyższego przepisu powstaje 12 sztuk. Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka(...)siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Placki z cukinii z siemieniem lnianym Zobacz więcej keto przepisów Przepisy sezonowe Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa
WegePrzepissernik w lżejszej wersji, bez spodu i zbędnych kalorii. Jako, że taki sernik piekłam pierwszy raz w życiu i nie wiedziałam czego właściwie się spodziewać, to piekłam go bez żadnych owoców. I co? Smakuje i wygląda jak rasowy serniczek :) W tym przepisie sprawdzi się dobry, mielony serek wiaderkowy z dobrym składem. Wtedy nie ma konieczności mielenia twarogu(...)cytryny Przygotowanie: Mielony twaróg, jajka, erytrol, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na najniższą raszkę w piekarniku wstawić blachę piekarnikową i wlać 3 szklanki wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C. Formę z sernikiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Kocham..lubię..gotuję..brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta(...)klasycznej wersji, ale za to równie smaczne. Składniki na fit brownie z malinami: 160 ml oleju (rzepakowy) 170 g mąki z amarantusa 200 g suszonych daktyli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (rozmiar L) 4 łyżki kakao 120 ml mleka (dałam 1,5%) łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone) Przygotowanie Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarnedodaj już kakao. Powstałą masę wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć łyżką do powstania zwartego spodu. Włóż tortownicę do lodówki. * Boków nie wykładaj papierem jest to zbędne ponieważ papier później wilgotnieje od sernika i ciężko go później oddzielić bez naruszania formy sernika. Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali
Słodki BlogBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu, więc z całą pewnością zdążycie z jego przygotowaniem. Zatem do dzieła i do pracy :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec(...)Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy aż podrosną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 min. Smacznego! Post Pyszny makowiec :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym , to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa , to danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki(...)porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach garść świeżych listków bazylii sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki
Moja DelicjaProsty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa(...)przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem
Wanilia i Kardamonulubione chleby foremkowe na dwóch zakwasach. No, ale jak to w życiu bywa..., Tak mnie kusił zakwas, który odżywiłam trochę inną metodą (robię tak od jakiegoś czasu, gdy piekę chleby bez formy, głównie na płycie szamotowej). Tak więc zakwas sobie stał stał i kusił, kusił, aż w końcu skusił na dobre. Padło dla odmiany na chleb pszenny, olbrzymie zaskoczenie(...)piec, nagrzewałam również płytę szamotową. Chleb wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, na to daję deskę okrągłą, odwracamy, strzepujemy nadmiar mąki, nacinamy chleb i wraz z papierem przekładamy na szamot lub do garnka żeliwnego (żaroodpornego), przykrywamy pokrywą i wsuwamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 230*C i pieczemy od. 35 minut na programie góra-dół, bez
Smaczne Zdrowe