bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:445/3453)

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) 157

brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta(...)klasycznej wersji, ale za to równie smaczne. Składniki na fit brownie z malinami: 160 ml oleju (rzepakowy) 170 g mąki z amarantusa 200 g suszonych daktyli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (rozmiar L) 4 łyżki kakao 120 ml mleka (dałam 1,5%) łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)   Przygotowanie Wszystkie składniki

e-PrzepisyKulinarne
Sernik czekoladowy z wiśniami bez pieczenia 95

dodaj już kakao. Powstałą masę wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć łyżką do powstania zwartego spodu. Włóż tortownicę do lodówki. * Boków nie wykładaj papierem jest to zbędne ponieważ papier później wilgotnieje od sernika i ciężko go później oddzielić bez naruszania formy sernika. Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali

Słodki Blog
Pyszny makowiec :) 214

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu, więc z całą pewnością zdążycie z jego przygotowaniem. Zatem do dzieła i do pracy :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec(...)Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy aż podrosną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 min. Smacznego! Post Pyszny makowiec :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nadziewane muszle makaronowe 81

Pieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym , to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa , to danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki(...)porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach garść świeżych listków bazylii sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki

Moja Delicja
Sernik śmietanowy 160

Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾  szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa(...)przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o  śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 124

ulubione chleby foremkowe na dwóch zakwasach. No, ale jak to w życiu bywa..., Tak mnie kusił zakwas, który odżywiłam trochę inną metodą (robię tak od jakiegoś czasu, gdy piekę chleby bez formy, głównie na płycie szamotowej). Tak więc zakwas sobie stał stał i kusił, kusił, aż w końcu skusił na dobre. Padło dla odmiany na chleb pszenny, olbrzymie zaskoczenie(...)piec, nagrzewałam również płytę szamotową. Chleb wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, na to daję deskę okrągłą, odwracamy, strzepujemy nadmiar mąki, nacinamy chleb i wraz z papierem przekładamy na szamot lub do garnka żeliwnego (żaroodpornego), przykrywamy pokrywą i wsuwamy do piekarnika.  Temperaturę zmniejszamy do 230*C i pieczemy od. 35 minut na programie góra-dół, bez

Smaczne Zdrowe
beza z kremem cytrynowym 109

piekarników tyle różnych sposobów i czasów pieczenia, bo bezę po prostu trzeba wyczuć. A jak już Wam się to uda, nie poprzestańcie na zwykłej bitej śmietanie ale zróbcie krem cytrynowy. Gra on z bezą tak doskonale, że lepiej się nie da. Genialne połączenie słodkiego z kwaśnym. Obłęd! Składniki: na bezę: 5 białek 250 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka(...)rozpływać. Podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 23 cm. Wyłożyć na nie pianę i rozsmarować.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i suszyć około 1,5 godziny. Jeśli beza będzie się rumienić to należy zmniejszyć temperaturę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka maślane z konfiturą 130

masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis Mąkę wymieszać(...)lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Omlet ze smażoną gruszką 82

gustu. Wiecie, że gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają(...)zdrowie Składniki na 2 omlety: – 1 duża gruszka – 4 jajka – 120ml mleka – 4 łyżki cukru trzcinowego (można bez lub dodać zdrowszy zamiennik) -10 płaskich łyżek mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia – dodatki wg uznania W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, mąkę, proszek

Smaki Armine
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 157

kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy(...)mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie że wszystkie składniki były wcześniej już gotowe. Smacznego warzywnego

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 141

cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy(...)tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie że wszystkie składniki były wcześniej już gotowe. Smacznego warzywnego

Zasmakuj Kuchni
Wytworna, wyborna, świąteczna marysieńka 81

całość łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Orzechowa beza: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier, ubijamy(...)momentu, aż otrzymamy gęstą, lśniącą pianę, wsypujemy orzechy z resztą składników, całość mieszamy szpatułką lub łyżką, przelewamy bezę do blaszki i pieczemy przez 30-40 minut. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pół szklanki mleka, ponownie ucieramy do połączenia się składników. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wyłączamy

KulinarneImpresje.pl
Puszysty biszkopt 132

Osoby, które często przygotowują ciasta, zapewne mają już wypracowane własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem(...)tylko.  Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec go w formie o średnicy 26 cm i wtedy przekroicie go na co najmniej 3 blaty. Tajemnicą puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia jest staranne ubicie piany z białek, gdyż to właśnie

Kuchcik gotuje
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką 254

Piana powinna być gładka, lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 - 24 cm. ( Pamiętaj, że ten przepis jest na dwie bezy) W miarę szybko przełóż pianę i ją uformuj. U mnie jedna była typowo na Pavlowa ( taki mini krater ) a druga płaska, bez wgłębienia. Włożyć do nagrzanego do 170* C piekarnika ( termoobieg(...)środku piankowa, a nawet "ciągutkowa" w niektórych miejscach. Ja taką lubię najbardziej. Są też przepisy, w których cały proces pieczenia odbywa się w 150*C przez 1,5 godziny, są też takie, w których piecze się bezę pół godz. w 150*C i dosusza przez 3 kolejne w 100*C. Trzeba potestować i wybrać najlepszą dla siebie. Masa. Chłodną

Jemy Pijemy