bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:438/3453)

Szarlotka z bezą . 182

Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 jajka  1 żółtko 1 kostka masła 7 miękkich jabłek 1 łyżka cynamonu  1 cukier waniliowy Beza : 6 białek 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka(...)wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej. Beza mam mieć rumiany kolor. Po przestygnięciu lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto-śmietankowo-malinowe 338

torebka budyniu śmietankowego bez cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 -20 dag malin mrożonych lub świeżych Cukier puder do oprószenia Wykonanie ciasta: Gwarancją udanego wypieku są składniki, przed pieczeniem muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc wyciągamy je z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto(...)miksujemy na puszysto. Dodajemy śmietankę na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem śmietankowym oraz proszkiem do pieczenia, całość zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) boków nie natłuszczamy, wykładamy ciasto, wygładzamy szpatułką, posypujemy mrożonymi malinami (bez rozmrażania) Ciasto pieczemy 35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół, studzimy przy

Wanilia i Kardamon
ODŻYWIANIE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA cz.2 113

tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczenie spożycia produktów, które zawierają dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 9.     Preferowaną przez Ciebie techniką kulinarną jest gotowanie, pieczenie czy duszenie bez dodatku tłuszczu. Również pieczenie na grillu. Takie formy przygotowywania posiłków powodują zmniejszenie ilości tłuszczu z potrawach(...)aktywnością fizyczną może przynieść nam świetne. Systematyczna aktywność fizyczna w czasie wolnym na rzecz biernego wypoczynku. Coś wspaniałego!!! Podejmowanie aktywności fizycznej w czasie wolnym powinno być normą, czymś, bez czego nie możemy się obyć. Uważam, iż aktywności fizyczna jest obowiązkiem każdego człowieka. Jet to również istotny element naszego życia, zaraz przy zdrowym odżywianiu. Wszelakie formy aktywności fizycznej przyczyniają się

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Jabłkowy sernik na zimno 124

jest bardzo proste, nie wymaga on pieczenia, jedynie odrobiny oczekiwania na stężenie masy jabłkowo-serowej oraz jabłkowej galaretki. Sernik na zimno z jabłkami posmakował Koleżankom z pracy, a kilka osób poprosiło mnie o przepis – oto i on. Składniki na jabłkowy sernik na zimno Spód: 150 g herbatników 50 g bez 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa(...)żelatyny Jabłkowa galaretka: 500 ml soku jabłkowego 4 łyżki cukru 10 g żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód: Herbatniki i bezy rozdrobnić np. w melakserze. Wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wysypać na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dokładnie docisnąć. Masa jabłkowo-serowa: Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić, przestudzić. Ser biały, cukier, cynamon

niecodziennikpary
Chleb pieczony w rzymskim garnku 128

dawna marzył mi się tzw. rzymski garnek, czyli taka gliniana brytwanka, w której piecze się bez dodatku tłuszczu, a dzięki temu, że naczynie moczy się w wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe(...)swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej

greenscarf
Chmurka truskawkowo-kokosowa 147

delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu(...)urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto. Galaretka: W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone, pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 172

Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą(...)minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty ciastem, dokładnie upychając je w każde miejsce w formie. Włóż papier do pieczenia w środek formy i wsyp ryż, tak by tarta się nie podniosła podczas pieczenia. Włóż formę do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na ok. 20 minut. Dwa żółtka wymieszaj

RafalCook
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 265

pieczenia i mieszamy albo na najniższych obrotach do połączenia się składników albo szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 23-26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ale bez posmarowanych boków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt będzie upieczony wyciągamy gorącą blachę i zrzucamy(...)żeby galaretka spokojnie stężała. Dodatkowo jeżeli lubicie, możecie ubić jeszcze 250ml śmietanki 30% i wyłożyć na truskawki, a na bitą śmietanę posypać kakao lub startą czekoladą. Ale i bez tego ciasto jest bardzo smaczne

Gotuj z Mąką
Bezy 145

Zazwyczaj robię bezy gdy zostają mi białka  podczas innych wypieków. Moje dzieci zawsze nie mogą się doczekać, a córka mówi kiedy będą te pyszne "pysie" :)  Składniki: 4 białka o tem.pokojowej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier(...)wyciskamy małe  porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 120 C i suszymy ok. 80 minut. Po tym czasie zostawiamy bezy w piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)  Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą

Delicious Titbits
Przepyszne ciasto Styropian, czyli sernik bez sera+FILM 144

masy śmietanowej) -150g miękkiego masła lub margaryny -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 szkl cukru -cukier waniliowy MASA ŚMIETANOWA -750g śmietany kwaśnej 18% BARDZO GĘSTEJ, SZTYWNEJ -3/4 szkl cukru -4 białka z ciasta -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKOWO -ok 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego Do miski dajemy(...)bardzo puszysta. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na masę śmietanową trzemy drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. pieczemy ok 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.  TERAZ WAŻNE  Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, wyłączamy go i zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie 65

ponownie włożyłam do lodówki na ok. jedną godzinę. Całość pokryłam bezową chmurką , wysuszoną na krucho. Przepis na bezę znajdziesz tutaj . Bezę suszyłam przez ok 3h w temperaturze nie wyższej niż 100*C. Pamiętaj aby uchylić piekarnik, umożliwi to swobodną ewakuację wilgoci. Bezę upiekłam dzień wcześniej w tej samej formie, w której upiekłam spód ciasta. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis(...)czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca. Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny. Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze

SmartBake.pl
Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie 118

ponownie włożyłam do lodówki na ok. jedną godzinę. Całość pokryłam bezową chmurką , wysuszoną na krucho. Przepis na bezę znajdziesz tutaj . Bezę suszyłam przez ok 3h w temperaturze nie wyższej niż 100*C. Pamiętaj aby uchylić piekarnik, umożliwi to swobodną ewakuację wilgoci. Bezę upiekłam dzień wcześniej w tej samej formie, w której upiekłam spód ciasta. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis(...)czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca. Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny. Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze

SmartBake.pl
Drożdżówka z rabarbarem i różą 181

sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię(...)cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.  Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce.  Smacznego

Garniec Magalie
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 185

przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe(...)Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 206

przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe(...)Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą

Fitsweet.me