szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej , tortowej 2 solidne łyżeczki ,proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego , gorzkiego ,kakao esencja waniliowa dodatkowo : papier do pieczeni jakaś foremka do pieczenia ciasta Do głębokiej miski wsypujemy mąkę , cukier, jajka , proszek do pieczenia . Wlewamy mleko . Masło roztapiamy , ma być płynne , nie gorące i wlewamy do reszty składników . Całość(...)przekrojeniu ,ciekawszy wzór . Ciasto wkładamy do piekarnika . Temperaturę ustawiamy na 160 – 170 C , w zależności jak nasz piekarnik piecze Oczywiście obie grzałki , czyli góra i dół bez termoobiegu . Pieczemy do suchego patyczka , czyli po około 40-50 minutach trzeba nakłuć i sprawdzić czy patyczek jest suchy . Jeśli suchy to gotowe , jak jest na nim surowe ciasto to jeszcze
Ogrodnik w podróżyUwielbiam brokuł i mogę z niego robić dosłownie wszystko! Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia pieczonych kotlecików bez zero procentu tłuszczu. Obawiałam się, że nie wyjdą jakie powinny, ale jednak się myliłam. Wyszły pyszne! Składniki: (6-7 kotlecików): 150 g brokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy(...)wrzucamy brokuł, cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko, dwa surowe jajka, płatki owsiane, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestasię hakiem miksera, masło pokroiłam na mniejsze kawałki i z pozostałymi składnikami zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce. Składniki masy(...)wanilią, lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 6 białek (2 pozostawione od ciasta i 4 od żółtek z masy) - 60g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 1,5 proszku budyniowego bez cukru) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodajemy po jednem żółtku i ucieramy (miksujemy), na jednolitą
Smaczne Zdrowejajka 1 żółtko 100 g cukru dodatkowo: 100 g konfitury z płatków róż bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru 1/4 łyżeczki wody różanej odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w paście suszone płatki róż Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę(...)koniec partiami dodając cukier, a następnie przesiany cukier puder. Dodać wodę różaną i barwnik, połączyć. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy w kształcie serc, posypać pokruszonymi suszonymi płatkami róż. Suszyć w 100 st. C. przez 45-60 minut. Ostudzić. Przed podaniem sernik udekorować bezami. Smacznego! A ja, cóż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDuma mnie rozpiera, bo wyszło mi mega smaczne ciacho (potwierdzone przez kolegów z pracy :)), proste do przygotowania, nie wymaga pieczenia i można je jeść bez wyrzutów sumienia - jest bez dodatku białego cukru i mąki. Polecam np. na drugie śniadanie do pracy. Na pewno macie wszystkie składniki w domu, więc koniecznie wypróbujcie przepis i podzielcie się opinią :) Składniki(...)syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód: W malakserze/ blenderze umieścić wszystkie składniki i miksować do połączenia składników. Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie wylepić dno blachy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy
Domowa Cookierenka Agikwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Dodatkowo 1 kg śliwek Beza 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Na blaszkę(...)stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować. Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut. półkruche ciasto ze śliwkami i bezą
O kuchni z uczuciempieczenia 110 gr drobnego cukru-caster superfine 110 gr masła 3 jajka dżem truskawokowy płatki migdałowe *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Składniki na bezę 3 białka 110 gr drobnego cukru-caster superfine(...)mufinkowej . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia. Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonanie bezy: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek. Wkładamy do piekarnika
Smaki Edytyukrywam ,że to strzał w dziesiątkę :) W całym domu pachnie papryką i drożdżami .... bułeczki są mięciutkie i pachnące ,dzięki zawartości sera i papryki można je wcinać bez niczego ,na sucho :) Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły(...)proszku - 5 g soli - 240 g mąki typ 750 Paprykę wyczyścić i umyć, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia ,i jeden ząbek czosnku bez obierania , piec 20minut na 200 stopni, wyjąć ,przykryć ściereczką do wystygnięcia ,zdjąć skórkę ,czosnek obrać i zblendować razem z papryką. Masę paprykową przekładamy do garnka ,wyciskamy surowy ząbek czosnku, doprawiamy
Wypieki Renedokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C. Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła. Ubijamy śmietanę i dodajemy(...)gęsta, puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko
charlotte gotujeprostu przepyszne. *foremka 23*28 cm Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone(...)żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Upiec bezę: białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się biszkopt wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaubijając. Ubijamy jeszcze kilka minut po dodaniu całego cukru, aż beza stanie się jednolita (cukier się rozpuści) i błyszcząca. mieszanka cukrów trzcinowych Gotową, sztywną, ubitą masę wykładamy na dwie blachy z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia (można obrysować na nich wcześniej koła, używając spodu od tortownicy
Smaczne ZdroweLekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula(...)bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam. Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza, na nią masę z łososia. Z wierzchu smaruję pasztet olejem rzepakowym, posypuje pieprzem czerwonym. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę pasztet godzinę. Wyjmuję
wesoła kuchniatermoobiegiem odpowiednio 140 ° C i 105 ° C) . Piec przez 1 godzinę 30 minut, po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane bezy są kruche na zewnątrz, a ciągnące w środku. Jeśli ktoś woli bezy całkiem kruche, powinien przedłużyć czas pieczenia, a na koniec dopiekać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami(...)bezy dokładnie się wysuszyły. Bezy duże (nakładane łyżką) piekę zwykle 15 min. dłużej, wtedy nie są ciągnące w środku. Małe beziki (wyciskane za pomocą worka cukierniczego) piekę zgodnie z czasem podanym w przepisie i od razu po upieczeniu wyciągam. Źródło/ Inspiracja: Palce lizać
Domowa Cookierenka Agiłyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce(...)pomocą którego “obrysowałam” okrąg, który wypełniłam tradycyjnie. 5. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny. Całkowicie ostudzić. Najlepiej zostawić ją w wyłączonym piekarniku na całą noc. 6. Mleko kokosowe dobrze schłodzić w lodówce. Wybrać z puszki gęstą część mleka (około pół
W mojej kuchniukładamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja pokroiłam ciasto na prostokątne kawałki. Piec w temp.170*C ok.12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, nie należy ich zdejmować od razu z blaszki. W miarę stygnięcia nabierają twardości. Przechowywać w zamkniętym pojemniku , wtedy zachowają chrupkość. Bez przykrycia chłoną wilgoć i stają się lepkie. Smacznego
Smaczne Zdrowe