towarzystwie filiżanki kawy... małe przyjemności przygotowane na urodziny Mamy : ) Ciasteczka być może wyglądają na skomplikowane, ale zapewniam, że takie nie są. Pieką się krótko, a krem nie wymaga wyjmowania miksera - zdążycie przygotować zanim przyjdą goście :) Bezy: 3 białka jaj 100 g cukru pudru 125 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w mikrofali lub na parze i odstawić do przestudzenia. Białka(...)cukru. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać metalową łyżką (bardzo delikatnie, ale dokładnie). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyciskać bezy równej wielkości. Piec 30 minut w 150*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 1 łyżeczka Nutelii 2 łyżeczki cukru pudru Wymieszać łyżką do połączenia. Wystudzone bezy przekładać kremem. Podawać
Chocolate Muffin Blogorkiszowej typ750) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy ) - 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy) - 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru) - ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki - 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza(...)wykładamy do keksówki (u mnie silikonowa z metalową obejmą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok.50-60 minut (piekłam 57 minut) do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest
Smaczne ZdroweGalette z porzeczkami i malinami , czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Polecam także pyszną “ Tartę z porzeczkami i truskawkami “. Jeśli interesują(...)inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto z rabarbarem i kruszonką “, “ Ciasto cytrynowe ” czy najpopularniejsze na blogu “ Ciasto bananowe “. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru
Moja DelicjaPorcje 25 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki suche 110 g drobnej mąki z ciecierzycy 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru) Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko(...)podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas pieczenia pierników zależy
Powiedz dietom niejakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem(...)płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut! Robię drugi raz i piekę w keksówce, ale dodałam 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2 Czytaj więcej: Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera The post
Moja Delicjabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce około godziny. W między(...) na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
W garach u Gosimasy Wyjmij podpieczone kruche ciasto i wylej na nie masę serową, potrząśnij tortownicą żeby masa się wyrównała Piecz przez 50 min w temp 180°C Beza: Przygotowywanie bezy rozpocznij 10 min przed końcem pieczenia się sernika Białka ubij ze szczyptą soli a kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru Dodaj cukier małymi porcjami, po każdej miksując przez(...)dodaniu całego cukru miksuj bezę na wysokich obrotach aż cały cukier się rozpuści Koniec miksowania bezy powinien zbiec się w czasie z końcem pieczenia sernika Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego ubitą bezę, szybko wyrównaj, możesz zrobić wzorki za pomocą szpatułki lub widelca * Temperaturę piekarnika obniż w tym momencie do 150°C Sernik z bezą wstaw ponownie
Słodki Blogowsiane, suszone owoce i orzechy. Batoniki energetyczne, to proste i wartościowe II śniadanie. Idealne do szkoły, pracy lub po prostu do domowej kawki... :-) Moje batoniki są bezglutenowe, bezmleczne i bez dodatku cukru. Przepis z broszurki od foremek do batoników musli, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na 16 sztuk: - 180g płatków owsianych (u mnie górskie) - 60g syropu klonowego (dałam syrop(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C termoobieg lub 180*C program góra-dół i piec ok.20-25 minut. Blachę wyjąć z piekarnika, foremki pozostawić na niej do wystygnięcia. Następnie delikatnie powyjmować batoniki. Gdyby batoniki były zbyt miękkie po wystudzeniu, można je dopiec już bez foremek, ok.5 minut. Mój piekarnik jest ciągle "w fazie testów", dla mnie 20 minut
Smaczne Zdrowegodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy (bez
moj przepis nagodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy (bez
moj przepis nagodzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto(...)wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Placek orzechowo-jeżynowy
moj przepis nacukrowe posypki. Składniki : 3 szkl. ryżu preparowanego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 150 g czekolady białej (bez cukru) Ruloniki z papieru do pieczenia złączone taśmą do klejenia w kształcie stożka Opcjonalnie: złote kuleczki, wiśnie kandyzowane Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej. Dodajemy olej kokosowy i jogurt
CzarnawisienkaKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z
Moje domowe kucharzenieczęści i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam(...)problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, a papier oderwałam bez problemów . Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około
Grunt to przepis!