4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów
Ostra na SłodkoDeser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach
Moja DelicjaŚwięta coraz bliżej, więc mam dla Was pomysł na trufle z daktyli z dodatkiem korzennej przyprawy, które umilą Wam grudniowe wieczory bez wyrzutów sumienia. To
Fabryka pomysłówSą tu jacyś fani marcepanu? A może szukacie pomysłu na wyjątkowy prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby? Taki upominek uszczęśliwi każdego smakosza marcepanu. Bez większych trudności
Fabryka pomysłówJeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli
Lamarida.plSkładniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka
Kocham CzekoladęW tym roku dość długo można dostać na targowiskach truskawki, więc praktycznie cały upalny okres raczę się moimi ulubionymi lodami z mrożonego banana i truskawek. Ich
Fabryka pomysłówSłodkie babeczki na śniadanie? Tak, to możliwe! Płatki kukurydziane, kasza jaglana, olej kokosowy i owoce – bardzo dobre połączenie na pozytywny początek dnia. Cukier, którego użyłam
Via GustoGalaretka z herbaty Earl Grey z aromatem bergamotki (która to pozytywnie wpływa na serce i obniżenie złego cholesterolu) w połączeniu z truskawkami bardzo nam posmakowała, dlatego
Moja Delicjakwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy na bieżąco jako
Smaczna Pyzakminkiem przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec ok 60 - 65 min. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć wierzch i piec już bez przykrycia. Po upieczeniu, pieczeń delikatnie wyjąć z foremki razem z folią a powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną i zagęścić mąką roztartą z łyżką masła. Pieczeń
Stare GaryDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia PokoleńBajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzeniejedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka(...)folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem
Poezja smakupodczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 300g) lub pszennej - 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru(...)się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego
Smaczne Zdrowe