bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:434/3453)

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy 152

piekę ponad godzinę - w tym wypadku 1,5 godziny. W tym torciku spotkały się trzy silne charaktery, a mimo wszystko współgrają ze sobą wyjątkowo dobrze. Mocna kawa, wyrazista gorzka czekolada i bardzo słodka beza. Kto lubi nietuzinkowe, charakterne desery, będzie zadowolony:) Najwygodniej jest rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Wieczorem upiec bezę, uchylić drzwiczki piekarnia, żeby się wystudziła, a rano(...)dodać kakao i dokładnie zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na drugą blaszkę. Blaszki włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C . Piec 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Masa kawowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta

Posadzone i zjedzone
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 110

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny , jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować “ Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym “. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie mi – będziecie mile zaskoczeni smakiem(...)dorośli zamieniają się w dzieci i wylizują talerze z ostatniej kropli tego czerwono-różowego kremu 🙂 “ Zupa-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym ” to zupa bez nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości) 1 duży ząbek czosnku 2 cm imbiru

Moja Delicja
Łosoś w papilotach 263

musi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu(...)cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu (jak w tym przepisie: łosoś po azjatycku w folii ), ale tylko pod warunkiem

Poezja smaku
Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej 116

pieczone w piekarniku. Kanapka z wędliną z karkówki będzie smakowała wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędlina Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 kg Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz.  10 min. Kalorie 200 kcal Pieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez(...)piecz w 180 stopniach (grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142) na kolejne 40 minut \u0142\u0105cznie 70 minut pieczenia). Mniej wi\u0119cej 20 minut przed ko\u0144cem pieczenia przykryj naczynie \u017caroodporne przykrywk\u0105.","text":"Nast\u0119pnego dnia wstaw kark\u00f3wk\u0119 do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni (grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142) bez przykrycia

ProstePesto.pl
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 404

jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło(...)sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę

Ostra na Słodko
Malinowa chmurka 304

Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka aromat waniliowy Zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w 180st.C. Beza: 3 białka, w temp. pokojowej 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałów(...)łyżce cukru, aż do wyczerpania. Piana powinna być szklista i gęsta. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, wierzch posypać płatkami migdałów, piec ok 1 godzinę w 140 st.C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Najlepiej wystudzić ją w piekarniku pozostawiając bezę w nim na noc. Krem: 500 ml śmietany 30-36% schłodzonej 250 g serka mascarpone

Kuchnia domowa Ani
MALINOWA CHMURKA 142

Przepyszne ciasto Malinowa chmurka łączące słodycz bezy z delikatnie kwaśnymi malinami duet idealny. Większości przepisów do malinowej chmurki piecze się ciasto kruche, jednak wole biszkopt dla mnie lepiej smakuje w tej wersji. Upiekłam ciasto w nieco większej formie dlatego jest takie niskie, przepis podaje jednak na mieszą formę (24x 24 cm) w tej będzie bardziej okazałe. SKŁADNIKI(...)cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretka Galaretki rozpuścić w 3 szklankach

RAROSSA
Makowa pokusa 245

kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa: 6 białek   szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 200 g wiórek kokosowych Białka ubijamy ze szczyptą(...)może być ciężko ją rozkroić na pół. Dlatego proponuję podzielić na pół i jeśli macie 2 takiej samej wielkości blaszki możecie piec obie jednocześnie. Tak czy siak beza powinna się piec 30 minut w 170 st. C Krem: 3 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 110

godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego jak będzie ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec pieczenia można go na chwilę włączyć). Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów(...)papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) Paluchy pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości/wielkości paluchów. Pieczywo należy obserwować. Smacznego

Słodkie okruszki
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 240

Dietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej(...)obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), bez termoobiegu. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Jeszcze

Smaczne Zdrowe
długo pieczona pierś z gęsi 173

więc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek do kanapek. składniki  1,5 kg piersi gęsiej bez kości sól kamienna  30 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2 szt gorczyca(...)pierś wyjmujemy z kamionki,  układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 70 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pierś do wystygnięcia, następnie przenosimy

Miód i pieprz
CIASTO 12 ŁYŻEK – totalny HIT! 118

łyżce. Wlewamy olej oraz mleko. Dodajemy serek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec odrobina soku z cytryny – miksujemy krótko – tylko do połączenia składników. Wlewamy do foremki ( u mnie silikonowa obsypana mąką ). Pieczemy ok. 5-40 minut w 180C bez termoobiegu, pieczenie góra-dół. Smacznego! The post CIASTO 12 ŁYŻEK – totalny HIT! first

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 150

każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier(...)dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy

Ostra na Słodko
Wafle przekładane 130

przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane. Artykuł Wafle przekładane pochodzi z serwisu Blog kulinarny

PysiaGotuje.pl
Kokosowy sernik na zimno z malinową żelką 203

zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ).  Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około

Opowieści z piekarnika