mojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis namojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z
moj przepis namojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis namojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z
moj przepis nadyni – dyniowe latte – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – dynia marynowana w occie – pieczona dynia futsu black – szakszuka z dynią – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera DYNIOWE GNOCCHI Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki gnocchi(...)ilość mąki jest niewystarczająca lub zbyt duża. Tak może być, bo wszystko zależy od gęstości puree z dyni oraz samego gatunku dyni. Podane proporcje są idealne dla pieczonej dyni hokkaido bez skórki, kiedy pieczecie ją ze skórką (doskonale się do tego nadaje) i razem blendujecie to mąki jest zbyt dużo. Nie używajcie w tym przepisie puree z gotowanej dyni
nietylkopasta.plSeria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis namojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z
moj przepis naMoje pierwsze chlebki arabskie, pity, jakie zrobiłam. Zapewniam iż nie ostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem
Smaczne ZdroweDla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają racuchy, ich zdrowsza wersja- z dodatkiem warzyw. Pyszne, zdrowe, dodatkowo kolorowe... czegóż chcieć więcej... Mogę zapewnić, że
Smaczne ZdroweKluski i inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z dzieciństwa doskonale pamiętam lane
Fabryka pomysłówNasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy
Smaczne ZdrowePanna cotta, czyli pyszny, lekki i dość prosty włoski deser. Choć zajadaliśmy się nim pierwszy (aż się sama sobie dziwię, wielbiciele kuchni włoskiej, a
Smaczne ZdroweOstatnio po raz kolejny stwierdzam, że sklepowe słodycze już nie są dla mnie. Coś mnie skusi, a potem tylko żałuję - zamiast zachwytu, ubolewam, że jest za
Fabryka pomysłówDeser jest pyszny, pełen owoców. Dodałam kwiat czarnego bzu, uwielbiam go. Właśnie zaczyna się czas kwitnienia tego cudnego czarnego bzu. Owoce umyć i osuszyć. Ilość i
Kuchnia Pokoleńmojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z
moj przepis nakwiaty bzu są jadalne! ). A teraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru, zbóż i nawet pieczenia . Kwiaty bzu świetnie współgrają ze słodkim sernikiem z orzechów nerkowca nadając im bardzo delikatny kwaskowaty posmak, a to wszystko dodatkowo uzupełniają maliny – poezja. Ci, którzy nie są przekonani do jedzenia kwiatków
PaleoLifeZapraszam na bardzo dobre ciasto z porzeczkami. Przepis zapewne Was zaskoczy. Ciasto składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej, na to idą owoce i wszystko pieczone jest równocześnie. Bez obaw, ciasto piekę już od dawna i zawsze się udaje. Jest przepyszne, a co najciekawsze za każdym razem smakuje inaczej. Znacie to? Przepis na ciasto z porzeczkami. Kruche ciasto
dolcevitainmykitchenSzybko i smacznie..do tego słodkiego "bałaganu" można dać dowolne owoce..kiedyś robiłam z wiśniami ..a tym razem malinki , zerwane z własnej działki..mniam..polecam
Moje domowe kucharzenieDzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych
Smaczne ZdroweDzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis naZdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet
Kuchcik gotujePyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u
Smaczne ZdroweProsty i szybki deser...do tego deseru można użyć dowolnych owoców..u mnie np.wiśnie ze słoika...można także owoce zmiksować razem ze śmietaną itd..jak
Moje domowe kucharzeniepłatów ciasta przygotowanego z mąki i wody. Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew
Ostra na Słodkowydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche (mąkę, proszek, cukier
Kuchnia Prezydentowejnaszego brzucha. Szkoda, że nasze dzieci nie znają już smaku i zapachu takiego chleba, choć wcale nie musi tak być. Pieczenie chleba, szczególnie w warunkach domowych, bez chlebowego pieca lub specjalnej maszyny do chleba wydaje się rzeczą bardzo trudną, dla niektórych nawet niewykonalną. Postaram się jednak udowodnić i przekonać Was, że upiec chleb wcale nie jest(...)żaden chleb, kupiony choćby w najlepszej piekarni w mieście. Szkoda tylko, że nie jestem w stanie dodać do tego przepisu zapachu, jaki unosi się w całym domu podczas jego pieczenia ... Składniki (na dużą blachę o wymiarach 36 cm x 8 cm): 700 gram mąki pszennej 700 gram / 700 ml letniej wody 70 gram świeżych drożdży 150 gram siemienia lnianego
Garniec MagalieTe oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki
Smaczne ZdroweKtóż z nas nie lubi racuchów...? chyba niewielu. Moje dzisiejsze to samo zdrowie, do jasnej mąki orkiszowej dodałam pełnoziarnistą, wlałam kefir (użyłam własny z
Smaczne ZdroweKiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy
Smaczne ZdroweChrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej
Smaczne Zdrowejakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem(...)płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut! Robię drugi raz i piekę w keksówce, ale dodałam 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2 The post Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera appeared
Moja Delicjablaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT KAKAOWY -5 jajek -0,5 szkl cukru -szklanka mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżki kakao -płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA -500ml śmietanki 36% -500g serka naturalnego homogenizowanego -3/4 szkl cukru pudru -150ml wrzątku -2 łyżki żelatyny DODATKOWO -ok 50szt herbatników kakaowych -puszka(...)bezy. Dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-wszystko dokładnie i powoli mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem 🙂 Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę pieczenia ryby(...)razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Blachę do pieczenia wyłóż warstwą 2 cm mieszanki solnej. Połóż na niej ryby. Przykryj każdą rybę pozostałą mieszanką solną. Dobrze podociskaj, żeby nie było żadnych luk. Przykryte solą ryby włóż do pieca. Piecz 25 minut. Solna skorupka powinna stwardnieć. Wyciągnij z pieca. Rozbij solną skorupę, uderzając w nią łyżką. Odłóż największe kawałki solnej
Moja Delicjapieprzem. Wstawiamy blachę do piekarnika i rozgrzewamy go do 200⁰C, bez termoobiegu. Pieczemy kalafiora w tej temperaturze przez 45 minut – różyczki powinny się mocno przypiec z wierzchu. Po 30 minutach, gdy kalafior kończy się piec, szykujemy resztę dodatków – w rondlu wysmażamy na chrupko bez tłuszczu plastry bekonu, które użyjemy do dekoracji (i dla smaku!). Odsączamy bekon(...)zupy nie trzeba dopieprzyć albo dodatkowo posolić. Jeśli zupa wyszła za gęsta rozcieńczamy ją dodając jeszcze odrobinę rosołu. Porcje rozkładamy między cztery talerze, na środek każdej nakładamy różyczki pieczonego kalafiora i plasterki wysmażonego bekonu, posypujemy świeżym tymiankiem, drobno skrojoną natką i szczypiorem, skrapiamy delikatnie oliwą truflową. Jako ostrzejszy i chrupiący dodatek przydadzą się pikantne grzanki czosnkowe, ostre serowe lub paprykowe
Karo in the Kitchenpodarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy(...)wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (dół- wtedy beza się nie spiecze) i pieczemy ok. 25 minut. Beza kokosowa powinna być jasna, a kruchy spód lekko zarumieniony. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika jak ostygną. Możemy je zapakować i podarować jako jadalnyprezent świąteczny. Smacznego! The post Kokosowe ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu(...)urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 65 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto. Galaretka: W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone maliny. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziePieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty(...)solimy do smaku, pieprzymy i mieszamy. Krok 5 Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy. Krok 6 Wyciągamy ryby i frytki z pieca. Podajemy z surówką i sosem. Smacznego! Ryba bez smażenia – też może mieć chrupiącą panierkę Artykuł Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDzisiaj przedstawimy chyba najprostszy z możliwych przepisów na biszkopt. Bez proszku do pieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto(...)powolutku można nim wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Żeby biszkopt miał ładny okrągły kształt, lepiej wyłożyć tylko spód, boki później bez problemu się odkroi. Pieczemy w temperaturze 160-170’C przez około 30-40 minut. Warto po około 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest suchy. Wszystko zależy od pieca, więc
KasiaiKrzysiu.pl