ugotowaną wcześniej i przechowuję ją w lodówce. Ostatnimi razy miałam kaszę ugotowaną z dość dużą ilością wody (1,5 szklanki kaszy gotowałam w 1 litrze wody, na malutkim palniku, bez mieszania, ok.20 minut, do wchłonięcia całej wody- ugotowałam więcej, gdy przygotowywałam kluski leniwe z kaszy jaglanej ). Oczywiście kaszę przed gotowaniem podprażam w suchym garnku (traci goryczkę). Z przyprawami można(...)Dokładnie blendujemy na dość gładką masę, używam ręczny blender. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i siemię lniane, mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę (u mnie z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy (łyżką maczaną w wodzie) na całej powierzchni jak najcieńszą warstwą. Czym cieńszą warstwę ciasta rozprowadzimy, tym bardziej chrupkie uzyskamy chlebki. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu, siemienia lnianego
Smaczne Zdrowepołączenie z cynamonem- strzał w dziesiątkę. Idealny na nadchodzące święta. Jeżeli nie macie jeszcze swojego ulubionego , a nie jesteście tradycjonalistami, jak mój mąż- który preferuje tylko tradycyjny sernik, bez dodatków, to baaardzo mocno polecam. Reszcie idealnie trafił w gust. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Na tortownicę 25cm. Składniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła(...)przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając. Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. i dopiekamy jeszcze ok.1h 15-20 minut, tak by środek był ścięty . U mnie po 65 minutach środek był nadal surowy. (Lub pieczemy
Smaczne ZdroweJuż jakiś czas temu chodziły za mną ciasteczka, przypominające smak mojego dzieciństwa. A mowa tu o kokosankach! Wyszły idealne, takie jakie chciałam. Nie za słodkie, bardzo
Smaczne Zdrowenaczynia tego typu. Dobrym pomysłem jest również posiadanie takich różniących się rozmiarem, aby stawiać na różnorodność. Jeśli jesteście ciekawi, czym się kierować w trakcie selekcji, to bez obaw, pomożemy! Konstrukcja do pieczenia i wykończenia zapobiegające przywieraniu Najpopularniejszymi i najbardziej ekonomicznymi są blachy jednowarstwowe bez powłoki zapobiegającej przywieraniu. Są one używane od pokoleń i wielu piekarzy nadal(...)eksponowania/serwowania udekorowanego ciasta. Te z tylko jedną boczną krawędzią ułatwiają wyjmowanie i przenoszenie upieczonych ciasteczek bez ich łamania. Modele ze wszystkimi krawędziami są jednak bardziej uniwersalne – prócz słodkich wypieków można w nich zrobić też pizzę! Z uchwytami lub bez Blachy do pieczenia z uchwytami ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z piekarnika. Te z wkładkami silikonowymi pomagają również zmniejszyć
sierotka maRysia w kuchniTe rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych , marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę
Smaczne ZdroweZ okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło
Smaczne ZdrowePyszne, lekkie ciasto z sezonowymi owocami. W mojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody
Smaczne ZdrowePyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi
Smaczne Zdrowezmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru(...)śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone. Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dla wielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie
Smaczne ZdroweMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie
Smaczne Zdroweniego to już nie będą zimtsterne ;) Samo przygotowanie ciastek nie jest skomplikowane. Wystarczy połączyć białka, zmielone migdały i cukier puder. Ja dodaję jeszcze odrobinę amaretto (alkohol wyparuje podczas pieczenia), ale bez problemu można z niego zrezygnować. Problemem czasami jest rozwałkowanie ciasta, ale jeżeli zrobicie to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, to wszystko powinno pójść gładko. Coś(...)słodkiego, ciasteczka świąteczne, Ciastka, ciasteczka niemiecka Ilość: 80-90 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Zimtsterne- niemieckie ciastka migdałowo-cynamonowe Pyszne ciasteczka z chrupiącą glazurą bezową idealne na święta. przygotowanie:1 h 30 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 17 min czas całkowity: 1h 47 min Składniki: Ciastka 375 g mielonych migdałów 150 g cukru
Pełny talerzInspiracją były pyszne, chrupiące florentynki zakupione w sklepie. Były przepyszne, tylko czy zdrowe...? Te są równie smaczne i baaardzo zdrowe. Same ziarna zanurzone w
Smaczne ZdrowePierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci
Smaczne Zdrowe