Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka aromat waniliowy Zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w 180st.C. Beza: 3 białka, w temp. pokojowej 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałów(...)łyżce cukru, aż do wyczerpania. Piana powinna być szklista i gęsta. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, wierzch posypać płatkami migdałów, piec ok 1 godzinę w 140 st.C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Najlepiej wystudzić ją w piekarniku pozostawiając bezę w nim na noc. Krem: 500 ml śmietany 30-36% schłodzonej 250 g serka mascarpone
Kuchnia domowa AniPrzepyszne ciasto Malinowa chmurka łączące słodycz bezy z delikatnie kwaśnymi malinami duet idealny. Większości przepisów do malinowej chmurki piecze się ciasto kruche, jednak wole biszkopt dla mnie lepiej smakuje w tej wersji. Upiekłam ciasto w nieco większej formie dlatego jest takie niskie, przepis podaje jednak na mieszą formę (24x 24 cm) w tej będzie bardziej okazałe. SKŁADNIKI(...)cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretka Galaretki rozpuścić w 3 szklankach
RAROSSAkruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa: 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 200 g wiórek kokosowych Białka ubijamy ze szczyptą(...)może być ciężko ją rozkroić na pół. Dlatego proponuję podzielić na pół i jeśli macie 2 takiej samej wielkości blaszki możecie piec obie jednocześnie. Tak czy siak beza powinna się piec 30 minut w 170 st. C Krem: 3 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru
Cynamonowe szczęściegodziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego jak będzie ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec pieczenia można go na chwilę włączyć). Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów(...)papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) Paluchy pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości/wielkości paluchów. Pieczywo należy obserwować. Smacznego
Słodkie okruszkiDietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej(...)obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), bez termoobiegu. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Jeszcze
Smaczne Zdrowewięc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek do kanapek. składniki 1,5 kg piersi gęsiej bez kości sól kamienna 30 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2 szt gorczyca(...)pierś wyjmujemy z kamionki, układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 70 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pierś do wystygnięcia, następnie przenosimy
Miód i pieprzłyżce. Wlewamy olej oraz mleko. Dodajemy serek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec odrobina soku z cytryny – miksujemy krótko – tylko do połączenia składników. Wlewamy do foremki ( u mnie silikonowa obsypana mąką ). Pieczemy ok. 5-40 minut w 180C bez termoobiegu, pieczenie góra-dół. Smacznego! The post CIASTO 12 ŁYŻEK – totalny HIT! first
Ostra na Słodkokażdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier(...)dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy
Ostra na Słodkoprzekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane. Artykuł Wafle przekładane pochodzi z serwisu Blog kulinarny
PysiaGotuje.plzemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około
Opowieści z piekarnikazagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wyłożyć do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta bez orzechów pieczemy 15 min, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń i zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy cukry waniliowe
słodki bratekGalette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki
Moja DelicjaGalette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki
Moja Delicjażeby nie pozostały kryształki soli i cukru), a następnie umieszczamy w marynacie szynkę i odstawiamy do lodówki - najlepiej, żeby to było minimum 12 godz, ale może być dłużej. Pieczenie: Następnego dnia cebule kroimy w piórka, a miód oraz wodę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wykładamy je cebulą. Szynkę wyjmujemy z marynaty i lekko(...)czasie mięso powinno ładnie się zrumienić. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C, podlewamy ok. 100 ml wody, przykrywamy i pieczemy już bez termoobiegu przez 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy. Dodatki: Pod koniec pieczenia myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie przygotowujemy marchewkę. Kroimy ją wzdłuż na cztery
Ratunku obiadtakie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru pudru. Otóż okazuje się, że producenci oszukują i do cukru pudru dosypują mąki pszennej, wtedy takie bezy przy pieczeniu brązowieją bardzo mocno i zamiast być chrupiące są ciągnące i z bezą nie mają nic wspólnego, a tym bardziej z gluten free. Dlatego polecam używać cukru kryształ albo cukru(...)papierem do pieczenia układamy kleksiki albo łyżką albo jakimś cukierniczym gadżetem (ja użyłam szprycy cukierniczej). Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. 3. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy tak przez godzinę, może być termoobieg i nie otwieramy piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do stu stopni i w ten sposób suszymy bezy kolejną godzinę
Kawa z mlekiem