bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:447/3453)

Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 182

chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie

Kuchnia domowa Ani
Chleb fendu w majowej piekarni 97

też było trudno, ale - choć chleb fendu wymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało.  Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny(...)międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C. z funkcją pary.  Odwróć wyrośnięte bochenki/bochenek przedziałkiem do góry na papier do pieczenia posypany semoliną.  Przełóż bochenki/bochenki do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut z parą i kolejne 20 minut bez pary (piekłam 30 minut, bo chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik gotowany 9838

przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce - składniki na masę powinny(...)kąpieli wodnej, gorącą polewę wylać na sernik, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść

Smakołyki Bereniki
Zdrowe batony z masłem orzechowym i preparowanymi zbożami 194

Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy.  1/2 szkl masła orzechowego 1/3 szkl oleju kokosowego 1/2 szkl miodu 3 łyżki kakao 100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos 1 tabliczka posiekanej(...)kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;) Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym

Smakołyki Asi
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 226

sezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się  oddzielne

Smaczne Zdrowe
Sernik Pod Pierzynką 188

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę. Beza: 4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier ( patrz FILM ) i miksować przez około(...)żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy ( patrz FILM ). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 138

Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki 30-36%  250 g chałwy waniliowej E.Wedel  250 g serka mascarponeDo smaku:  świeże owoce:   truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta  Przygotowanie:  Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy(...)laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką.  Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu

Niezły Młynek
rolada bezowa z owocami 135

ocet masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować po całości - tak aby wyszedł duży prostokąt piec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 st, następnie zmniejsz temp do 140 st i piecz kolejne 15 min  arkusz papieru posypać cukrem pudrem i na to wyłożyć bezę do góry dnem (czyli po prostu połóż bezę papierem(...)góry) usunąć papier, na którym beza się piekła i pozostawić do ostygnięcia żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie  posypać owocami  ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego

Gotowanie z pasją
Sernik z rosą 89

wiaderka 3 szklanki mleka 4 żółtka 2 jajka ¾ szklanki cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) ½ szklanki oleju rzepakowego Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli Instrukcje Ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i wszystko dokładnie siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli macie(...)koniec powoli wlewamy olej. Masę serową (dość rzadką) przelewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 50 minut (masa powinna się ściąć). Dziesięć minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i całość ubijamy na sztywno

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta jaglana na maśle orzechowym z bakaliami 76

Totalna petarda smakowa. Słodycz, bez nadmiaru kalorii Polecam! Co nam trzeba? Kasza jaglana 150 g suchej mleko – ja użyłam sojowego, ale może być zwykłe

Latosiowydom
Szarlotka z gruszkami 98

większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi szarlotki?! SZARLOTKA, sprawdzony przepis, z chrupiącą górą podana na ciepło w dobrym towarzystwie – zapraszam i życzę smacznego! Składniki w temp. pokojowej: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g roztopionego(...)temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Serniczek na zimno 113

Nie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta. Nie tak, że muszę je zjeść, ja je po prostu muszę zrobić – uzależnienie jakieś chyba;) Tym razem przygotowałam

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik z chrupiącą bezą 267

cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Chleb irlandzki bez drożdży 187

Zamiłowanie do wypieków swojego pieczywa trwa u mnie nie przerwanie. Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania