Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy. 1/2 szkl masła orzechowego 1/3 szkl oleju kokosowego 1/2 szkl miodu 3 łyżki kakao 100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos 1 tabliczka posiekanej(...)kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;) Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym
Smakołyki Asisezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się oddzielne
Smaczne ZdroweWstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę. Beza: 4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier ( patrz FILM ) i miksować przez około(...)żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy ( patrz FILM ). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaGhany E.Wedel 150 g cukru pudru papier do pieczenia Królewski krem chałwowy 300 ml śmietanki 30-36% 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 250 g serka mascarponeDo smaku: świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta Przygotowanie: Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy(...)laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu
Niezły Młynekocet masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować po całości - tak aby wyszedł duży prostokąt piec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 st, następnie zmniejsz temp do 140 st i piecz kolejne 15 min arkusz papieru posypać cukrem pudrem i na to wyłożyć bezę do góry dnem (czyli po prostu połóż bezę papierem(...)góry) usunąć papier, na którym beza się piekła i pozostawić do ostygnięcia żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie posypać owocami ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego
Gotowanie z pasjąwiaderka 3 szklanki mleka 4 żółtka 2 jajka ¾ szklanki cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) ½ szklanki oleju rzepakowego Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli Instrukcje Ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i wszystko dokładnie siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli macie(...)koniec powoli wlewamy olej. Masę serową (dość rzadką) przelewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 50 minut (masa powinna się ściąć). Dziesięć minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i całość ubijamy na sztywno
To co lubię - gotuję i polecamTotalna petarda smakowa. Słodycz, bez nadmiaru kalorii Polecam! Co nam trzeba? Kasza jaglana 150 g suchej mleko – ja użyłam sojowego, ale może być zwykłe
Latosiowydomwiększość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi szarlotki?! SZARLOTKA, sprawdzony przepis, z chrupiącą górą podana na ciepło w dobrym towarzystwie – zapraszam i życzę smacznego! Składniki w temp. pokojowej: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g roztopionego(...)temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj KuchniNie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta. Nie tak, że muszę je zjeść, ja je po prostu muszę zrobić – uzależnienie jakieś chyba;) Tym razem przygotowałam
Smaki Na Talerzucały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniZamiłowanie do wypieków swojego pieczywa trwa u mnie nie przerwanie. Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego. Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala
Kubki smakuPrzygotowane kawałki mięsa ułożyć na samym wierzchu. Całość zalać gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady wlać od razu całej zalewy to można ją dolać do dania podczas pieczenia. Zapiekać bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC (tj. piec tak długo, aż mięso się zarumieni, a ryż wchłonie zalewę
UgotowaćCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam
Moje pyszne gotowanieglazury. Uwagi: W trakcie pieczenia dobrze jest obracać co jakiś czas żeberka aby upiekły się równomiernie, szczególnie w momencie kiedy będziemy piekli już bez przykrycia. Proponuję również jakieś 15 minut przed końcem pieczenia posmarować mięsko 3 warstwą sosu, aby było jeszcze bardziej intensywne w smaku
Mania Gotowania