Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a
Smaczne ZdroweBiszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka(...) na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto
W garach u GosiBiszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka(...) na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i schłodzić ciasto
W garach u Gosijednym jajku, po dodaniu każdego jajka miksować minutę po czym dodawać kolejne. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, mleko i wszystko wymieszać. Masę podzielić na równe 3 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej kawę trzecią zostawić bez dodatków(...)Masy z dodatkami wymieszać do połączenia składników. W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć masę z kawą, następnie masę z kakao a na końcu przykryć wszystko masą bez dodatków. Piec w 180 stopniach 60 minut w formie o wymiarach 12cm x 36cm
Pychotkaaajuż chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie(...)było równolegle do blatu. Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia. Rozłóż tak aby utworzyło się serce. Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego
greenscarfdobry :-) 17 maja odbyły się warsztaty online z Jaśkiem Kuroniem w ramach akcji cała Polska piecze z Kasią. Zostały one zorganizowane przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się(...)szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych bezglutenowych 130 g mąki pszennej typ 500-550 85 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia bez laktozy 1 jajko 1 dojrzały banan 70 g cukru/erytolu - ja nie dałam w ogóle 2/3 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suszonej żurawiny
kruche babeczkipieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy, wykładamy na blachy i podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę(...)gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 70 g cukru 2 żółtka
Domowy Smak Jedzeniadomu zapas mielonych migdałów (u nas bywają zawsze) i w kilka minut wyczarujemy zaskakujące smakiem ciacho do kawy. Ciasto na bazie mielonych migdałów, bez dodatku mąki- bezglutenowe oraz bez dodatku mleka i jego pochodnych. Po powrocie z ferii, gdy w domu nie ma wielu składników, ale jajka, migdały i cukier są prawie zawsze, takie ciacho było idealne(...)mniej. Piekłam w szklanej formie (dno) z silikonowymi bokami, o śr. 22cm Składniki: - 3 duże jajka - 150g cukru (dałam 110g cukru trzcinowego i tak było bardzo słodkie) - skórka otarta z 1 cytryny - 1/2 łyżeczki cynamonu - 150g zmielonych (obranych) migdałów dodatkowo: puder lub mielony ksylitol do posypania Tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką, dno najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia
Smaczne ZdroweŁatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na
Smaczne ZdroweZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)świeżo mielony czarny pieprz Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny . Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę. Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut. 2 łyżki oliwy
Moja DelicjaSezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie
Smaczne Zdrowedawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy(...)sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić) Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące
Smaczne ZdroweDziś druga wersja pysznych ciasteczek z dodatkiem bardzo zdrowego amarantusa. Ostatnio oczyszczamy nasze organizmy na maxa, chyba nie zaszkodzi, a może pomoże... któż to
Smaczne Zdrowepodstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia, ale i bez specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już w ogóle się nie przepracujecie. Ten jest(...)ubić trzeba białka z cukrem, praktycznie jak na bezę, czyli zacząć same białka i stopniowo dodawać porcjami cukier, i tak kilka minut, po czym po kolei dodać żółtka. Ja używam jajek wielkości L. W sumie będzie tego ubijania około 10 minut, po czym do ubitych jajek dodać przesianą, napowietrzoną i bez żadnych grudek mąkę, obie mąki właściwie. Tylko
I tu będę miała takie te