pieczenia i sodą. Dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy, az będzie jednolita konsystencja. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 22 cm x 33 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w temp 180 st. C. przez ok. 15 minut (do suchego patyczka, funkcja pieczenia : góra-dół). Po upieczeniu ostudzić. Przygotować bezę: Białka jajek(...)wymieszać łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ubitą pianę i porobić fale na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 st.C (funkcja pieczenia: góra-dół) przez ok. 30 minut, a potem zmniejszyć temp do 100 st.C i piec kolejne 35 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić bezę przez cały czas przygotowywania reszty składników. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietankę
Olcia gotuje!główka czosnku łyżeczka musztardy przyprawy: sól, mielona kolendra, pieprz Bakłażany pieczemy w całości przez ok. 45 minut, w 180 st. C. Główkę czosnku dodajemy do pieczenia po ok. 20 minutach. Pieczemy w łupince. Upieczone bakłażany kroimy na dwie części wzdłuż warzywa. Wybieramy miąższ do miseczki. Dodajemy upieczony czosnek bez łupinek. Dodajemy jogurt i musztardę. Wszystko miksujemy przy użyciu
KucharzycaKitchen bake school). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 280g orzechów (użyłam włoskich) 180g suszonych daktyli szczypta soli Środek: 500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego(...)odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. 2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy ( patrz FILM ). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy. Środek: 3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko ( patrz FILM ). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy
Mała Cukierenkasmaku. Koniecznie spróbujcie. ORZECHOWA PYCHOTKA Składniki: (forma 20x30cm) ciasto orzechowe: 260 g mąki 100 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 170 g masła beza: 3 białka 150 g cukru drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem cytrynowy: 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut. Drugą część ciasta pieczemy z bezą
Bon appetit mon amieDla mnie gofry to przede wszystkim doskonała opcja na weekendowe śniadanie, które wystarczy podać z ulubionymi dodatkami. Wersja owsiana syci na długo, a co najważniejsze jest
Fabryka pomysłówDziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami . W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani
Ostra na Słodkoprzypalają i nasza pieczeń zamiast zachwycać aromatem, ciągnie za sobą smutna woń. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest czosnek niedźwiedzi. Posiada taki sam aromat i bez obaw możemy natrzeć nim karkówkę przed pieczeniem. Niedźwiedzi czosnek to nieco zapomniana roślina, rosnąca na południu Europy, oraz w Azji ( w Polsce występuje w kotlinach górskich, ale jest objęta ochroną gatunkową(...)brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy karkówkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia
Miód i pieprztruskawek bez szypułek 2 łyżki soku z cytryny Masa jeżynowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 125g jeżyn 50ml mleka roślinnego Polewa: 100g gorzkiej czekolady bez cukru (użyłam czekolady 70%) 60ml mleka roślinnego (użyłam kokosowo – ryżowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby Przygotowanie składników: 1. Daktyle i całe orzechy nerkowca z przepisu zalać gorącą wodą. Daktyle odstawić(...)kokosowy i dokładnie wymieszać. 3. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm lub dwie mniejsze, czyli 2 x 18cm. Ja robiłam to ciasto w dwóch mniejszych tortownicach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno lub można też wyłożyć folią spożywczą (ja użyłam papieru do pieczenia i folii rantowej, jeśli nie mamy folii rantowej to pomijamy). Gotową masę orzechową przełożyć
Mała CukierenkaSkładnki: na blaszkę-25-36cm na ciasto: 3 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny,6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 i 1/2 szkl.cukru 6 białek na krem: 200g masła,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka 2 żółtka(...)łyżki cukru Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na pół.Obie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,rozwałkować,każdą posmarować dżemem.Przygotowujemy bezę ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier i mąkę miksujemy aż będzie sztywna,wykładamy po pół na każdą blachę posmarowaną dżemem.Każdy placek piec
Swojskie jedzonkoszybki obiad , dzisiejszy kurczak pod pierzynką z marchewki, pora i majonezu będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Mięso i warzywa wymagają minimum czasu przygotowań, a całość zapiekamy w piekarniku - bez stania przy patelni :) Pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkową jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso wystarczy tylko oprószyć przyprawami, a następnie nałożyć warzywa, które nie potrzebują wcześniejszego smażenia. Jeśli(...)średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem, połowę bez (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności
Lekcje w kuchni24-25 kwietnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze CZĘŚĆ 2 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś
Ostra na Słodko17 i 18 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko25 i 26 listopada po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze CZĘŚĆ 2 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko26 i 27 sierpnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko15 i 16 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko