bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:417/3453)

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą 245

Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Nadzienie: 3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami(...)poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Beza: 4. Około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy

Mała Cukierenka
Pavlova z kremen z marakui 200

Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova to beza nad bezami! Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, lekko ciągnąca w środku(...)łyżkami w obrębie narysowanego koła na papierze. Wstaw do piekarnika i piecz przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę na noc aby dobrze się wysuszyła. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu ale lekko wilgotna w środku. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewnia, że beza będzie sucha i biała. Krem z marakui

codojedzenia
Pierniki norymberskie 182

moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej(...)naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Tarta z frużeliną wiśniową, bezą i kremem budyniowym! To jest HIT lata! 164

lodówki. Blaszkę wykładamy papierem i wylepiamy ciastem, pieczemy przez 35- 45 minut na złoty kolor, temp. 180 stopni. Pamiętaj każdy piekarnik piecze inaczej, gazowy zawsze troszkę dłużej niż elektryczny.  Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i wystudź. Beza: - 7 białek  - 9 łyżek cukru - cukier waniliowy - 2 czubate łyżki budyniu waniliowego Białka(...)ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dodaj cukier i ubij na sztywno, wprowadź proszek budyniowy, wymieszaj. Blaszkę tą samą, w której piekłaś /piekłeś ciasto wyłóż papierem. Wyłóż bezę i piecz godzinę w temp. 150 stopni C. Po upieczeniu bezy wyjmij ją z blaszki i wystudź. Krem budyniowy: - 400 ml mleka - 2 jajka - 80 g masła - 1 budyń waniliowy

SMYKWKUCHNI
CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału) 142

Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki.  Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania !  SKŁADNIKI: 100 g  mąki sojowej 100 g  mąki ryżowej(...)mąki ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego  ( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczona ½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi

Marcepanowa kuchnia
PANIA WALEWSKA (PYCHOTKA) 809

masła, zimnego 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki KREM BUDYNIOWY 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 200 g masła, miękkiego ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii BEZA 6 białek 300 g cukru (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki(...)pieczenia, na wielkość spodu blaszki lub na wymiar 22x35 cm. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Wraz z papierem przenosimy do formy. Smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W międzyczasie w ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi płat ciasta.  Redukujemy temperaturę w piekarniku do 150 stopni C i włączamy termoobieg. BEZA: Metalową

cool and minty
Tarta z masą kajmakową i malinami 87

papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną. Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz(...)minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu). Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem. Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce

Przepisy na widelcu
Ciasto Wawelskie 407

drugą połową kruchego ciasta, powideł, ubitych białek i orzechów. Każdy tak przygotowany placek piec w temperaturze 160 st. C przez około 35-40 minut (do lekkiego zarumienienia bezy). Jeśli obie blaszki piecze się od razu to należy ułożyć je na dwóch poziomach i włączyć termoobieg, a temperaturę zmniejszyć do 150-155 st. C, by beza się nie spaliła. Jeśli placki(...)piecze się osobno, to najlepiej drugą porcję bezy (ubitych białek) na ten czas schować do lodówki, by się nie rozpłynęła. Po upieczeniu oba placki pozostawić do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować krem*: Można użyć gotowych budyniów lub stworzyć swój krem budyniowy od podstaw. Powyżej (przy składnikach) macie wyszczególnione produkty, które będą Wam potrzebne w zależności, czy wolicie użyć gotowego budyniu

Kulinarne Przeboje
Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą 216

podpieczony i ostudzony spód ciasta. Piec w 160-170 st.C przez ok. 45-50 minut. Pod koniec tego czasu przygotować bezę orzechową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Na koniec wsypać zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 45-50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i postępować(...)dosyć szybko, by sernik nie opadł: na sernik wyłożyć orzechową bezą, wyrównać. Piec dalej w 170 st.C przez około 20 minut, aż beza się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 10 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i położyć blaszkę z ciastem w chłodne miejsce do wystudzenia. Wystudzony

Nastoletnie Wypiekanie
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 182

porcje dla  3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania w trakcie pieczenia 2 łyżki oleju - do smażenia 3-4 łyżki wody   Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą i pieprzem oraz dokładnie oblać Sosem barbecue od Folwark(...)mięsa można jeszcze rozsmarować dodatkowo trochę Sosu barbecue od Folwark . Naczynie żaroodporne przykryte pokrywką włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200C - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Piec 40 minut bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 10-15 minut aby uzyskać chrupiącą skórkę z wierzchu - sos barbecue zrobi się mocno

Grunt to przepis!
tarta cytrynowa 122

dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła. Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw, nic nie wycieknie :D Masa ma fajną delikatną konsystencję. Cukier(...)córki np. jest za słodkie. Ciekawa jestem, jak wyjdzie ta tarta bez bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt

Pieprzyć z Fantazją
Karkówka pieczona 84

surówką. To mięsny wypiek, który sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach czy na Wielkanoc. Karkówkę pieczoną polecam z domowym, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym sosem chrzanowym z mojego przepisu. Jeśli lubisz dania z karkówki spróbuj koniecznie pysznej i aromatycznej karkówki po cygańsku . Karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1,5 kg karkówki 3 łyżki oleju 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka(...)osiągnęło lekko temp. pokojową. Około 30 minut wystarczy. Podlej dno naczynia 2 łyżkami zimnej wody. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Mięso piecz do 2 godzin bez przykrycia. W połowie pieczenia przekręć je na drugą stronę. Polewaj kilka razy powstałym sosem. Mięsa przed pieczeniem nie trzeba obsmażać na patelni

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki duchy Halloween 139

Pierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej(...)jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty duszków. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dekorację robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą

prawdziwe jedzenie
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 269

wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smarujemy), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru

Smaczne Zdrowe
Tarta malinowo-rabarbarowa 71

malin 16 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego / malinowego Składniki na bezę 4 białka 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Instructions Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy wcześniej posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia, całość miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku, można zrobić to ręcznie - na blacie umieścić wcześniej(...)owoce, a następnie bezę, wierzch posypać płatkami migdałowym.i Ciasto wstawić do piekarnika ( 160 st C opcja górnej i dolnej grzałki ) piec przez 20 - 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec jeszcze 20 minut. Ważne! Beza w pewnym momencie zacznę się intensywnie przyrumieniać ( trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia 🙂 aby zapobiec spieczeniu się bezy, należy przykryć wierzch

SprawdzonaKuchnia.pl