bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:408/3453)

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 284

orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej , która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g(...)mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika

Smaczne Zdrowe
Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą 217

Zdejmujemy z ognia. Wykładamy na kruchy spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na ciasto na ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia. [hide] Kruchy jabłecznik z jabłkami(...)Zdejmujemy z ognia. Wykładamy na kruchy spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na ciasto na ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia. [/hide] [/foodiepress]   Artykuł Kruchy jabłecznik

Pogotujmy.pl
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 829

następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy całkowicie się rozpuści dodać ocet winny oraz przesiane kakao z mąką ziemniaczaną. Blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę(...)konfitury z porzeczki (mój miał 210g) Nasączenie: 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać górę. Bardzo delikatnie oderwać bezę od papieru i przełożyć na wierzch ciasto. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 310

zdrowsza wersja - bez cukru ( a lukry i posypki to niestety sam cukier). Przepis troszkę zmodyfikowany ze względu na użycie mąki orkiszowej zamiast pszennej. Składniki na ok.100-150 pierniczków: - 530-550g mąki orkiszowej 750, białej ( pszennej 500g) - 125g masła - 200g miodu - 180g ksylitolu( najlepiej mielonego) - 2-3 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej( u mnie Kotanyi- chyba jedyna bez dodatku cukru(...)wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg) lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa

Smaczne Zdrowe
Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym 184

zrobiła się wodnista. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i równomiernie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę do 140ºC i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie palcem czy beza z wierzchu się nie lepi i jeśli jest ok, wyciągamy(...)piekarnika. Przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Ostrożnie odklejamy papier na którym beza się piekła i ciepłą zwijamy z nowym papierem zaczynając od krótszego boku blaszki. Przygotowujemy krem. Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE MAŚLANE/MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA 176

wyszły bowiem jeszcze smaczniejsze. Twardsze i meeega chrupiące, o cudnym korzennym aromacie- pychota. Były tak pyszne, że choć od świąt czasu minęło niewiele, to piekliśmy je już drugi raz, tym razem w wersji maślanej, bez przyprawy korzennej. U nas od razu z podwójnej porcji. Jedna porcja, to ok.1,5 blachy ciastek. Składniki: - 270g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700(...)lodówki i rozwałkowujemy na blacie na dość gruby płat (chyba, że wolimy cienkie ciacha, to wówczas cieniej). Wykrawamy foremkami różne kształty i umieszczamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy jeszcze najlepiej na kilka minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.10-15 minut do lekkiego przyrumienienia

Smaczne Zdrowe
SERNIK SZEFOWEJ W LETNIEJ ODSŁONIE 192

sernik szefowej , doczekał się letniej wersji. Do pysznego sernika na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, doszły teraz sezonowe owoce, u mnie kwaskowe porzeczki. Słodycz przełamana odrobiną kwaskowatości... Całość... mniam... palce lizać. Tamten jest pyszny, ten jest obłędny. Idealny na letnie dni. Polecam ;-) Piekłam w tortownicy o śr. 25cm Składniki: Kruchy spód: - 65g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 20g skrobi(...)skrobię i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na podpieczony sernik i dokładnie rozsmarowujemy. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy jeszcze bezę przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia (ja okroiłam delikatnie boki, by równo opadało

Smaczne Zdrowe
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 119

Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej. Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę więcej wolnego czasu prezentuję przepis na łososia pieczonego w piekarniku , wcześniej zamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze. Składniki: (2 porcje) 300-350 g filetu z łososia

Moja Delicja
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 186

formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia jest to jakie ciasto pieczemy, można przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem.  Kolejnym atutem formy jest to że ciasto się(...)przy czym idzie to że bardzo łatwo ją myć, ponieważ na prawdę nic do niej nie przywiera. Jak i przy poprzedniej formie nie trzeba jej natłuszczać przed pieczeniem. Można stosować ją bez obaw w piekarniku elektrycznym, gazowym czy z termoobiegiem.  Mimo tego iż jest to blaszka moje babeczki nie zawierały metalicznego posmaku. W blaszce można upiec

Pychotkaaa
Pizza bez zagniatania 211

wyrasta i świetnie się piecze. Ciasto bez wałka Ciasto, po wymieszaniu składników trzeba przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze. Przygotowanie samej pizzy jest ciut trudniejsze niż w klasycznych przepisach, bo ciasto jest „lejące się”, czyli mokre, plastyczne i zachowuje się jak żywe. Dlatego trzeba je podsypać mąką, po prostu przełożyć na blaszkę do pieczenia i rozciągnąć dłońmi(...)minut. Czas zależy od piekarnika. Obserwuj pizzę – jeśli mocno przypiecze się na brzegach, a ser zacznie gwałtownie „bulgotać’ – to nieomylny znak, że trzeba ją wciągać z pieca. Smacznego! Artykuł Pizza bez zagniatania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 716

dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku   , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm. Składniki ciasta: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej - 200g ksylitolu(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła

Smaczne Zdrowe
Sernik śmietankowo -orzechowy 225

masła 100 g białej czekolady 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% Orzechowa beza: 4 białka ¾ szklanki cukru drobnego 80 g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania 1. CIASTO;  Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39(...)napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c. 3. BEZA;  Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą. 310

pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu, a przechowujemy bez

Smak mojego domu
Rolada bezowa z malinami 186

dodatkiem octu.  Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier z mąką.  Masa powinna być sztywna i błyszcząca.  Gotową bezę smarujemy równomiernie na blaszce,  zostawiając 1 cm wolnego brzegu.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu(...)wyjmujemy bezę z piekarnika  i odstawiamy na około 5 minut.  Przekładamy bezę na papier,  odwracając ją do góry nogami.  Zdejmujemy delikatnie papier, na którym beza się piekła  i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Teraz przygotowujemy masę malinową.  Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.  Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty

Pyszności Słodkości