bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:404/3453)

Szarlotka 283

najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka , którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna! - bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek - bez podpiekania spodu - tylko 6 składników Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest to niezwykła

AniaGotuje.pl
PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, BEZGLUTENOWE, BEZ LAKTOZY 182

Bardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy, trzcinowy lub ksylitol) i jajko... Wiem trudno w to uwierzyć, sama lekko nie dowierzałam, że się da, ale dało się. Wyszły bardzo orzechowe, nieprzesłodzone, idealne do kawki. Tak jak uwielbiam domowe ciacho + kawa... mniam(...)bazujemy na maśle orzechowym bez dodatku jakiejkolwiek słodyczy, proponuję dać więcej cukru (lub ksylitolu), ok. 1/2 szklanki (ja miałam 1/3 szklanki). Inspiracją był ten przepis , choć widzę, że w sieci jest wiele takich lub podobnych, więc kto był autorem, nie mam pojęcia... No, ale nie to jest teraz istotne, ważne, że ciacha warte polecenia Składniki ( na ok.16 sztuk

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z JAGODAMI 273

ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol(...)połączenia składników). Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód, na wierzchu równomiernie rozsypać część -ok.200-250g (odsączonych, umytych) jagód i wstawić z powrotem do piekarnika na ok.30 minut. Ja piekłam 45 minut . Formę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać pozostałymi jagodami i schłodzić w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernik z suszonymi śliwkami 161

Piernik pieczony w keksówce o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam razem mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek(...)piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Pavlova 161

kołkiem oraz chytrusem. Przepraszam! Pavlova powstała na bezie szwajcarskiej, bo doszłam do wniosku, że jak spadać to z wysokiego konia. Bezę szwajcarską robimy metodą „na gorąco” obalając jednocześnie mit, że ciepłe białka się nie ubiją. Beza ta ma dwie fajne zalety: trzyma kształt i nie pęka oraz nie zmienia koloru podczas pieczenia. W środku jest bardziej sucha niż tradycyjna(...)ziemniaczanej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy bezę. I teraz zaczyna się test cierpliwości – suszenie bezy. 4 godziny – 110 stopni. Wierzcie mi, warto poczekać. Są przepisy, które mówią o 180 stopniach i 1,5 h, ale pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a nie pieczeniu. I mówię wam to ja – mistrz chaosu i niecierpliwości! Podczas

ladykitchen
Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą 285

Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Nadzienie: 3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami(...)poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Beza: 4. Około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy

Mała Cukierenka
Pavlova z kremen z marakui 235

Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova to beza nad bezami! Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, lekko ciągnąca w środku(...)łyżkami w obrębie narysowanego koła na papierze. Wstaw do piekarnika i piecz przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę na noc aby dobrze się wysuszyła. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu ale lekko wilgotna w środku. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewnia, że beza będzie sucha i biała. Krem z marakui

codojedzenia
Pierniki norymberskie 206

moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej(...)naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Tarta z frużeliną wiśniową, bezą i kremem budyniowym! To jest HIT lata! 199

lodówki. Blaszkę wykładamy papierem i wylepiamy ciastem, pieczemy przez 35- 45 minut na złoty kolor, temp. 180 stopni. Pamiętaj każdy piekarnik piecze inaczej, gazowy zawsze troszkę dłużej niż elektryczny.  Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i wystudź. Beza: - 7 białek  - 9 łyżek cukru - cukier waniliowy - 2 czubate łyżki budyniu waniliowego Białka(...)ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dodaj cukier i ubij na sztywno, wprowadź proszek budyniowy, wymieszaj. Blaszkę tą samą, w której piekłaś /piekłeś ciasto wyłóż papierem. Wyłóż bezę i piecz godzinę w temp. 150 stopni C. Po upieczeniu bezy wyjmij ją z blaszki i wystudź. Krem budyniowy: - 400 ml mleka - 2 jajka - 80 g masła - 1 budyń waniliowy

SMYKWKUCHNI
CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału) 171

Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki.  Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania !  SKŁADNIKI: 100 g  mąki sojowej 100 g  mąki ryżowej(...)mąki ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego  ( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczona ½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi

Marcepanowa kuchnia
PANIA WALEWSKA (PYCHOTKA) 840

masła, zimnego 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki KREM BUDYNIOWY 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 200 g masła, miękkiego ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii BEZA 6 białek 300 g cukru (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki(...)pieczenia, na wielkość spodu blaszki lub na wymiar 22x35 cm. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Wraz z papierem przenosimy do formy. Smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W międzyczasie w ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi płat ciasta.  Redukujemy temperaturę w piekarniku do 150 stopni C i włączamy termoobieg. BEZA: Metalową

cool and minty
Tarta z masą kajmakową i malinami 111

papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną. Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz(...)minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu). Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem. Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce

Przepisy na widelcu
Ciasto Wawelskie 453

drugą połową kruchego ciasta, powideł, ubitych białek i orzechów. Każdy tak przygotowany placek piec w temperaturze 160 st. C przez około 35-40 minut (do lekkiego zarumienienia bezy). Jeśli obie blaszki piecze się od razu to należy ułożyć je na dwóch poziomach i włączyć termoobieg, a temperaturę zmniejszyć do 150-155 st. C, by beza się nie spaliła. Jeśli placki(...)piecze się osobno, to najlepiej drugą porcję bezy (ubitych białek) na ten czas schować do lodówki, by się nie rozpłynęła. Po upieczeniu oba placki pozostawić do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować krem*: Można użyć gotowych budyniów lub stworzyć swój krem budyniowy od podstaw. Powyżej (przy składnikach) macie wyszczególnione produkty, które będą Wam potrzebne w zależności, czy wolicie użyć gotowego budyniu

Kulinarne Przeboje
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 203

porcje dla  3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania w trakcie pieczenia 2 łyżki oleju - do smażenia 3-4 łyżki wody   Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą i pieprzem oraz dokładnie oblać Sosem barbecue od Folwark(...)mięsa można jeszcze rozsmarować dodatkowo trochę Sosu barbecue od Folwark . Naczynie żaroodporne przykryte pokrywką włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200C - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Piec 40 minut bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 10-15 minut aby uzyskać chrupiącą skórkę z wierzchu - sos barbecue zrobi się mocno

Grunt to przepis!
tarta cytrynowa 148

dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła. Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw, nic nie wycieknie :D Masa ma fajną delikatną konsystencję. Cukier(...)córki np. jest za słodkie. Ciekawa jestem, jak wyjdzie ta tarta bez bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt

Pieprzyć z Fantazją