bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:452/3453)

Chleb z kaszy gryczanej z czarnuszką 124

chlebem jest chleb gryczany na miodzie z kminkiem , wcześniej bez przerwy piekłam chleb zmieniający życie , a jeszcze wcześniej jaglany na mleku . Od czasu do czasu szukam nowego smaku, próbuję i zakochuję się w nowym albo pozostaje przy starym wypieku. I tak wypróbowałam chleb z kaszy gryczanej bez dodatku drożdży, który pojawia się na różnych blogach. Upiekłam chleb(...)fermentuje. Po ww. czasie dodać sól i zmiksować na raczej gładką masę. Dodać nasiona lub pestki (u mnie czarnuszka i siemię lniane), zamieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kolejne 12 godzin. Po 12 godzinach chleb można posypać nasionami. Rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 80 minut. Smacznego :). Znajdź mnie

Rodzinka w kuchni
Chmurka truskawkowo-kokosowa 114

delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu(...)urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto. Galaretka: W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone, pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 127

Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą(...)minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty ciastem, dokładnie upychając je w każde miejsce w formie. Włóż papier do pieczenia w środek formy i wsyp ryż, tak by tarta się nie podniosła podczas pieczenia. Włóż formę do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na ok. 20 minut. Dwa żółtka wymieszaj

RafalCook
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 186

pieczenia i mieszamy albo na najniższych obrotach do połączenia się składników albo szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 23-26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ale bez posmarowanych boków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt będzie upieczony wyciągamy gorącą blachę i zrzucamy(...)żeby galaretka spokojnie stężała. Dodatkowo jeżeli lubicie, możecie ubić jeszcze 250ml śmietanki 30% i wyłożyć na truskawki, a na bitą śmietanę posypać kakao lub startą czekoladą. Ale i bez tego ciasto jest bardzo smaczne

Gotuj z Mąką
Bezy 112

Zazwyczaj robię bezy gdy zostają mi białka  podczas innych wypieków. Moje dzieci zawsze nie mogą się doczekać, a córka mówi kiedy będą te pyszne "pysie" :)  Składniki: 4 białka o tem.pokojowej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier(...)wyciskamy małe  porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 120 C i suszymy ok. 80 minut. Po tym czasie zostawiamy bezy w piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)  Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą

Delicious Titbits
Przepyszne ciasto Styropian, czyli sernik bez sera+FILM 107

masy śmietanowej) -150g miękkiego masła lub margaryny -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 szkl cukru -cukier waniliowy MASA ŚMIETANOWA -750g śmietany kwaśnej 18% BARDZO GĘSTEJ, SZTYWNEJ -3/4 szkl cukru -4 białka z ciasta -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKOWO -ok 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego Do miski dajemy(...)bardzo puszysta. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na masę śmietanową trzemy drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. pieczemy ok 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.  TERAZ WAŻNE  Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, wyłączamy go i zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie 25

ponownie włożyłam do lodówki na ok. jedną godzinę. Całość pokryłam bezową chmurką , wysuszoną na krucho. Przepis na bezę znajdziesz tutaj . Bezę suszyłam przez ok 3h w temperaturze nie wyższej niż 100*C. Pamiętaj aby uchylić piekarnik, umożliwi to swobodną ewakuację wilgoci. Bezę upiekłam dzień wcześniej w tej samej formie, w której upiekłam spód ciasta. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis(...)czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca. Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny. Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze

SmartBake.pl
Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie 87

ponownie włożyłam do lodówki na ok. jedną godzinę. Całość pokryłam bezową chmurką , wysuszoną na krucho. Przepis na bezę znajdziesz tutaj . Bezę suszyłam przez ok 3h w temperaturze nie wyższej niż 100*C. Pamiętaj aby uchylić piekarnik, umożliwi to swobodną ewakuację wilgoci. Bezę upiekłam dzień wcześniej w tej samej formie, w której upiekłam spód ciasta. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis(...)czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca. Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny. Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze

SmartBake.pl
Drożdżówka z rabarbarem i różą 145

sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię(...)cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.  Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce.  Smacznego

Garniec Magalie
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 146

przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe(...)Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 177

przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe(...)Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą

Fitsweet.me
Pieczone mini naleśniki na mące z quinoy z dżemem z rokitnika i owcami (bez glutenu, bez laktozy) 175

Dziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym.  Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i  posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)skórką, pamiętajcie tylko, żeby je dokładnie umyć. No to do dzieła! Składniki: pół szklanki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców

Quinoa Raz!
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 219

Burgery i Mac & Cheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente(...)Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką.   Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce.   Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie chrupiący i ciągnący. Pyszna opcja na obiad jeśli

Karo in the Kitchen
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 177

pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także

KUCHARNIA
Ciasto "Malinowa Chmurka" 171

malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 6 żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 500 g zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany(...)zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym. 2. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania