łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior
O kuchni z uczuciemCiasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut. Wykonanie z Thermomixem: Składniki (bez cukru) wrzucamy do Thermomixa i wyrabiamy 3 minuty (interwał - kłosek). Masę przekładamy(...)Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut
Mania Wypiekaniawyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki 2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek chilli 2 łyżki(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też
Miód i pieprzwyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy w 150 stopniach (ja tak piekłam) 6 godzin, następnie zdejmujemy folię aluminiową zwiększamy temperaturę do 170 stopni i bez folii pieczemy jeszcze 1 godzinkę lub troszkę dłużej, żeby zrobiłam nam się chrupiąca skórka na wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy mięso, żeby nam przestygło i później za pomocą widelca rozdzielamy
kruche babeczkitakże pokrój w ćwiartki. Ułóż ją na ziemniakach, dodaj łyżkę masła układając ją gdzieniegdzie na ziemniakach. Piecz w temp. 200C na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Piecz około 40 minut, sprawdzaj widelcem co i raz czy są miękkie. Co kilkanaście minut łyżką przemieszaj je w środku. Tak wyglądają po moim upieczeniu. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisiatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy
Miód i pieprzwędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszej łopatki używamy
Miód i pieprzbaleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszego baleronu używamy
Miód i pieprzmadziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i mieszamy(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też
Miód i pieprzkońcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać
Codzienna kuchnia niecodziennawyjść. Aaa, to już ta godzina?! Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany. W nocy jeszcze ciasteczka piekłam, inaczej sobą bym nie była przecież, a dzisiaj pierwszy raz w życiu bezę będę piekła, a nawet tort z niej zrobię. Tort pavlova. Boję się trochę, nie powiem. Aa, masła nigdy za dużo. Bo tak ładnie wyglądało, na tej półce, a jeszcze ładniej
More food, love and dreamsokoło 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy. Aby otrzymać kolorowe bezy do środka(...)rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu ( patrz FILM ) lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka. 3. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach
Mała CukierenkaNależę do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki mocnej aromatycznej kawy. Kiedyś zawsze pierwsze co robiłam po przyjściu do pracy to właśnie mała czarna, teraz kiedy jesteśmy posiadaczami ekspresu naszym codziennym rytuałem stało się wspólne picie kawy w domu. Rano wstajemy chwilę wcześniej, by spokojnie wypić razem filiżankę pysznego, aromatycznego napoju i chwilę spokojnie porozmawiać. Po popołudniu(...)potraktowałam go po prostu tłuczkiem do ziemniaków (ale możecie użyć do tego celu np rozdrabniacza) i starannie mieszamy z kremem czekoladowym. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej groszek z kremem. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Ostawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy mlekiem (możecie użyć wody, ale dodatek mleka sprawia, że żelatyna jest całkowicie niewyczuwalna
Cynamonowe szczęścieczekolady 1/2 szklanki cukru pudru Polewa orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Sucharki miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami
MamaOskarkacurd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem cytrynowy (lemon curd) do przygotowania tarty zużyłam(...)kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy
Ciastkozercysmakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj . Dzisiaj, ze względu na sezon dyniowy(...)Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam
Moja Delicjaskładników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Z przeprowadzonych przez etnografów wywiadów wiadomo, że we wsi Radziwiłłów niemal w każdym domu znajdował się piec do pieczenia chleba. Chleby, głównie żytnie, były wypiekane raz w tygodniu, w soboty i musiały wystarczyć na cały tydzień. Stąd tak wielka dbałość o recepturę na chleb, który długo zachowa(...)temperaturze piec chleb żytni razowy na zakwasie Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczerwoną. Kolorystycznie nadawał by się na jakąś randkę, romantyczne spotkanie, ale nie tylko ! Czasem można zrobić coś od serca bez żadnej okazji, by na twarzach po prostu pojawił się uśmiech. Sernik jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia w piekarniku. Jest także lekko kwaskowy, orzeźwiający w sam raz na ciepłe dni albo na chłodne dni, aby komuś(...)Wstawić do lodówki. Masa serowa: W malakserze umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną
Kuchnia PaulettesPewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje. 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych 20 kakaowych herbatników
Smaczne mojeJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie
Słodki sentymentOponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore
Słodki sentymentOponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore
Słodki sentymentJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie
Słodki sentymentOstatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W
Zdrowie na języku :PWspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho
Na moim talerzuPrzepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u
Zasmakuj KuchniLudzie sie bez wakacje smykaj ōm 1 po cołkim świecie, próbujōm roztomajtego jedzynia, a potyn jadōm do dōm i sie myślōm, że zjedli by sie
Chop w kuchniWspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho
NA MOIM TALERZU