bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:457/3453)

Kalafior faszerowany mięsem mielonym 1428

łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka trzyskładnikowe (twaróg, mąka i masło) 104

Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut.   Wykonanie z Thermomixem: Składniki (bez cukru) wrzucamy do Thermomixa i wyrabiamy 3 minuty (interwał - kłosek). Masę przekładamy(...)Ciasteczka będą rosły na wysokość, ale nie będą się rozlewały na boki także można je dość gęsto ułożyć na blaszce. Ciasteczka obtoczyć w cukrze lub zostawić bez posypki i upiec. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15 minut

Mania Wypiekania
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 194

wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki  2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek  chilli  2 łyżki(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też

Miód i pieprz
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 200

wyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy w 150 stopniach (ja tak piekłam) 6 godzin, następnie zdejmujemy folię aluminiową zwiększamy temperaturę do 170 stopni i bez folii pieczemy jeszcze 1 godzinkę lub troszkę dłużej, żeby zrobiłam nam się chrupiąca skórka na wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy mięso, żeby nam przestygło i później za pomocą widelca rozdzielamy

kruche babeczki
Pieczone ziemniaki z gruszką w ziołach 139

także pokrój w ćwiartki. Ułóż ją na ziemniakach, dodaj łyżkę masła układając ją gdzieniegdzie na ziemniakach. Piecz w temp. 200C na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Piecz około 40 minut, sprawdzaj widelcem co i raz czy są miękkie. Co kilkanaście minut łyżką przemieszaj je w środku. Tak wyglądają po moim upieczeniu. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 187

siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy

Miód i pieprz
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 169

wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa  obróbka termiczna  wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszej łopatki używamy

Miód i pieprz
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 138

baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki(...)każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszego baleronu używamy

Miód i pieprz
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 144

madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i mieszamy(...)powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też

Miód i pieprz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 96

końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
719. Czekolada, dobra na wszystko. 104

wyjść. Aaa, to już ta godzina?! Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany. W nocy jeszcze ciasteczka piekłam, inaczej sobą bym nie była przecież, a dzisiaj pierwszy raz w życiu bezę będę piekła, a nawet tort z niej zrobię. Tort pavlova. Boję się trochę,  nie powiem. Aa, masła nigdy za dużo. Bo tak ładnie wyglądało, na tej półce, a jeszcze ładniej

More food, love and dreams
Kolorowe Mini Bezy 203

około 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy. Aby otrzymać kolorowe bezy do środka(...)rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu ( patrz FILM ) lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka. 3. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach

Mała Cukierenka
Ciasto Filadelfia z czereśniami 131

Należę do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki mocnej aromatycznej kawy. Kiedyś zawsze pierwsze co robiłam po przyjściu do pracy to właśnie mała czarna, teraz kiedy jesteśmy posiadaczami ekspresu naszym codziennym rytuałem stało się wspólne picie kawy w domu. Rano wstajemy chwilę wcześniej, by spokojnie wypić razem filiżankę pysznego, aromatycznego napoju i chwilę spokojnie porozmawiać. Po popołudniu(...)potraktowałam go po prostu tłuczkiem do ziemniaków (ale możecie użyć do tego celu np rozdrabniacza) i starannie mieszamy z kremem czekoladowym. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej groszek z kremem. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Ostawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy mlekiem (możecie użyć wody, ale dodatek mleka sprawia, że żelatyna jest całkowicie niewyczuwalna

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno z polewą z masła orzechowego 137

czekolady 1/2 szklanki cukru pudru Polewa orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Sucharki miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami

MamaOskarka
Tarta cytrynowa 255

curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem cytrynowy (lemon curd) do przygotowania tarty zużyłam(...)kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy

Ciastkozercy
Tiramisu dyniowe 167

smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas temu i możecie go znaleźć tutaj . Dzisiaj, ze względu na sezon dyniowy(...)Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam

Moja Delicja
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 101

składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Z przeprowadzonych przez etnografów wywiadów wiadomo, że we wsi Radziwiłłów niemal w każdym domu znajdował się piec do pieczenia chleba. Chleby, głównie żytnie, były wypiekane raz w tygodniu, w soboty i musiały wystarczyć na cały tydzień. Stąd tak wielka dbałość o recepturę na chleb, który długo zachowa(...)temperaturze piec chleb żytni razowy na zakwasie Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy  (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROMANTYCZNY SERNIK MALINOWY ( BEZ PIECZENIA ) 160

czerwoną. Kolorystycznie nadawał by się na jakąś randkę, romantyczne spotkanie, ale nie tylko ! Czasem można zrobić coś od serca bez żadnej okazji, by na twarzach po prostu pojawił się uśmiech.  Sernik jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia w piekarniku. Jest także lekko kwaskowy, orzeźwiający w sam raz na ciepłe dni albo na chłodne dni, aby komuś(...)Wstawić do lodówki.  Masa serowa: W malakserze umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną

Kuchnia Paulettes
METROWIEC BEZ PIECZENIA 98

 Pewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje. 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych 20 kakaowych herbatników

Smaczne moje
Jajeczka czekoladowe 68

Jajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie

Słodki sentyment
Oponki wegańskie 115

Oponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore

Słodki sentyment
Oponki wegańskie 97

Oponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore

Słodki sentyment
Jajeczka czekoladowe 71

Jajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie

Słodki sentyment
FIT galaretka jogurtowa 185

Ostatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W

Zdrowie na języku :P
Domowe muesli 96

Wspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho

Na moim talerzu
Blok czekoladowy 113

Przepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u

Zasmakuj Kuchni
Szpajza francuskoł (Mousse au chocolat) 146

Ludzie sie bez wakacje smykaj ōm 1 po cołkim świecie, próbujōm roztomajtego jedzynia, a potyn jadōm do dōm i sie myślōm, że zjedli by sie

Chop w kuchni
Domowe muesli 211

Wspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho

NA MOIM TALERZU