odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie
Lamarida.pldokładnego połączenia składników. Czekoladową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkirównież oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h w temp.180 stopni co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą. Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał piękny brązowy kolor. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko. Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem który(...)się wypiekł z pieczeni. Polecam i ... Smacznego
potrawyregionalneDomowe czekoladki z kandyzowanym ananasem Idealne na spotkania z koleżankami lub gdy po prostu mamy ochotę na coś dobrego Proste i szybkie w przygotowaniu. Czekoladowe krążki
Słodkie okruszkidodajemy drobno posiekane masło. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez widocznego, „pływającego” tłuszczu. Do kremu od razu dodajemy także pokruszoną chałwę (ja pokruszyłam ją siekaczem). Krem dzielimy na 3 części- dwie większe i jedną mniejszą do rozsmarowania na wierzchu. Na blaszce rozwijamy arkusz papieru do pieczenia lub folii spożywczej i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy jedną, większą
Kuchnia w czekoladzieKolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego(...)ubijamy, a następnie dzielimy na 4 części i dodajemy do galaretek. Każdą z porcji miksujemy do otrzymania gładkich konsystencji. Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy biszkopty (przed ułożeniem każdy z nich namaczamy przez moment w mleku), a następnie jedną z mas uważając, aby nie przemieścić biszkoptów. Umieszczamy w lodówce
Słodka StronaSłodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru. Niezwykły smak
Wanilia i KardamonBłonnik 0 g 0 g Jeszcze więcej keto słodyczy! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe(...)słono? Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
WegePrzepismalutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, którzy od pieczenia na co dzień uciekają. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * jajko – 5 szt PIANKA: * serek homogenizowany naturalny(...)jednym żółtku, cały czas ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ręcznie mieszamy. Pieczemy ok.20-25 minut w 170C. Studzimy. Możemy delikatnie nasączyć – polecam. PIANKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do tężenia. Na biszkopcie układamy lody odcinając wcześniej od nich wafelkowe końcówki ( jeśli są – moje miały. Bez problemu ścina się nagrzanym nożem ). Mocno zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając
Ostra na Słodkojednej, dwóch stron i wałkowanie staje się proste.Nasze rozwałkowane placki posypujemy solą gruboziarnistą i posypujemy rozmarynem.Placki na papierze układamy na blaszce i do nagrzanego piekarnika (230 stopni , bez termoobiegu) Pieczemy 8-10 minut. Powinny się zrumienić ale nie przypiec.Całkowity czas przygotowania-to ok 20 minut a radości wiele
Kopystką po garachbiałej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywami pieczoną w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną
Kulinarne przygody Gatityekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce! Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie. Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna! To co łasuchy zakasujcie(...)lepszego efektu) 1 szklanka pszenicy w miodzie ( np. płatki śniadaniowe Kangus) Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy- w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby nie dotykała wody. W osobnym naczyniu rozpuszczamy
W kuchennej krainiebezy 1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca. 3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko(...)położyć go na paterze ( patrz FILM ). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika ( patrz FILM ). Sernik udekorować truskawkami i bezami. Smacznego
Mała Cukierenkagodzinach zdjąć pokrywkę, kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić na plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi(...)pieczonymi kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego
Stare Gary