bezą i kruszonką z dodatkiem dużej ilości jabłek. Szarlotka z bezą i kruszonką to ulubiony wypiek moich dzieciaków. Jest tak smaczna, że zazwyczaj, kiedy ją upiekę, cała znika w ten sam dzień. Dzieciaki jedzą jeszcze ciepłą prosto z blachy. Ja również uwielbiam taką szarlotkę, szczególnie jako dodatek do ulubionej kawy. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto, które piekę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na blachę 35x24cm Składniki: KRUCHE CIASTO 5 żółtek 4 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła BEZA 5 białek szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny budyń waniliowy bez cukru (40 g proszku) DODATKOWO 1,2 – 1,4 kg wydrylowanych jabłek
Przepiski.plWstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza: 2. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 19cm lub 20cm. 3. Do czystej, suchej miski przełożyć białka(...)rozpuścił). 4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (bezę można również wyłożyć przez rękaw cukierniczy z dużą tylką, ja tak zrobiłam) . Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie. Na drugi papier do pieczenia z okręgiem wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać. 5. Obie blaszki wstawić do nagrzanego
Mała CukierenkaSkładniki: 600 g skyru naturalnego 75 g biszkoptów bez cukru 10 g chia 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
czarrna od kuchnicałą noc. Po tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju i wykładamy skrzydła z marynatą. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem. Od czasu do czasu można dolać trochę wody. Po godzinie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości skrzydeł, niektóre pewnie będą się piekły krócej, inne dłużej. Próbujcie
Kardamonovykrólewicz My nie przepada. Ale… grudzień to jednak dobry miesiąc na tę potrawę, dwa – długo już chodził mi po głowie bigos pieczony w piekarniku. Pomyślałam, że dość już szczypania się z królewiczem. Będzie pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami. Kurna… jest przepyszny. Składniki: 1 kg białej kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)garnka z kapustą, razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dosłownie 15 minut. Bigos przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach. Po tym czasie, pieczemy już bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej
KardamonovySkładniki: 600 g skyru naturalnego 75 g biszkoptów bez cukru 10 g chia 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
czarrna od kuchniLubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też
Kuchnia w czekoladzielodówki na 2 godziny kawałki masełka rozłożyć na pstrągu i w środku, przykryć, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 25-30 minut, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec w termoobiegu na 160 C około 10-15 minut - smaczna, delikatna i sycąca ryba do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdej strony, na złoto brązowy kolor. Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne
Miód i pieprzstrony, na złoto brązowy kolor. Zabezpieczy to całość, przed wypłynięciem soków z mięsa w czasie pieczenia. Następnie szynkę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy przez kolejne
Miód i pieprzpasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut(...)rozsmarować, schłodzony już gorzej. Mogłam upiec go w jednej formie, byłby większy, ale i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchniNo wiem...Można iść i kupić. Gotowy, bez przygotować, bez zbędnych ceregieli..po prostu wziąć z półki i przynieść do domu...Ale, odkąd wypróbowałam
Z Majeczką w kuchniszynka pieczona z jabłkiem Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania. Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek. składniki 1,5 kg foremnej wieprzowej szynki 3-4 niewielkie kwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście laurowe(...)całość do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20-25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, dokładamy do pieczeni pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki, przykrywamy brytfankę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na trzydzieści minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany
Miód i pieprzbrytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia
Miód i pieprz