Batoniki z gotowanej kaszy jaglanej, z wiórkami kokosowymi, bakaliami i polewą czekoladowo-kokosową . Bardzo proste w wykonaniu, aromatyczne i pełne odżywczych składników. Zdrowy słodycz bez żadnych polepszaczy i nadmiaru cukru i doskonała przekąska do pracy. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2-3 czubate łyżki miodu dwie garście rodzynek 2 garście orzechów(...)wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piec 30 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 minut do czasu zrumieniania się wierzchu. Po upieczeniu jaglaki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przewrócić do góry dnem, na papier do pieczenia. Pokroić w batoniki, lekko rozsunąć, tak, aby pomiędzy poszczególnymi kawałkami pozostało
Ze smakiem bez glutenuczego się obawiać – szarlotka z bezą i kruszonk ą jest łatwa do zrobienia i każdemu powinna się udać. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto, które pasuje na różne okazje i zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm. Składniki na Szarlotkę z bezą i kruszonką: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)masła Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym lub waniliowym (40 g) Masa jabłkowa: około 1,2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki z bezą i kruszonką: Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone
Danka Pichciwzględu na delikatność serka mascarpone. Spróbujcie :) Składniki: 500g serka mascarpone 200g masy krówkowej 2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez soli) puszka ananasa herbatniki (duże opakowanie) karmelowa posypka ( u mnie delecta) Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników. Ananasa kroimy w ósmeki. Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach
ChilliJemybezą i kruszonką z dodatkiem dużej ilości jabłek. Szarlotka z bezą i kruszonką to ulubiony wypiek moich dzieciaków. Jest tak smaczna, że zazwyczaj, kiedy ją upiekę, cała znika w ten sam dzień. Dzieciaki jedzą jeszcze ciepłą prosto z blachy. Ja również uwielbiam taką szarlotkę, szczególnie jako dodatek do ulubionej kawy. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto, które piekę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na blachę 35x24cm Składniki: KRUCHE CIASTO 5 żółtek 4 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła BEZA 5 białek szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny budyń waniliowy bez cukru (40 g proszku) DODATKOWO 1,2 – 1,4 kg wydrylowanych jabłek
Przepiski.plWstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza: 2. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 19cm lub 20cm. 3. Do czystej, suchej miski przełożyć białka(...)rozpuścił). 4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (bezę można również wyłożyć przez rękaw cukierniczy z dużą tylką, ja tak zrobiłam) . Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie. Na drugi papier do pieczenia z okręgiem wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać. 5. Obie blaszki wstawić do nagrzanego
Mała CukierenkaSkładniki: 600 g skyru naturalnego 75 g biszkoptów bez cukru 10 g chia 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
czarrna od kuchnicałą noc. Po tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju i wykładamy skrzydła z marynatą. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem. Od czasu do czasu można dolać trochę wody. Po godzinie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości skrzydeł, niektóre pewnie będą się piekły krócej, inne dłużej. Próbujcie
Kardamonovykrólewicz My nie przepada. Ale… grudzień to jednak dobry miesiąc na tę potrawę, dwa – długo już chodził mi po głowie bigos pieczony w piekarniku. Pomyślałam, że dość już szczypania się z królewiczem. Będzie pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami. Kurna… jest przepyszny. Składniki: 1 kg białej kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)garnka z kapustą, razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dosłownie 15 minut. Bigos przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach. Po tym czasie, pieczemy już bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej
KardamonovySkładniki: 600 g skyru naturalnego 75 g biszkoptów bez cukru 10 g chia 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
czarrna od kuchniLubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też
Kuchnia w czekoladzielodówki na 2 godziny kawałki masełka rozłożyć na pstrągu i w środku, przykryć, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 25-30 minut, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec w termoobiegu na 160 C około 10-15 minut - smaczna, delikatna i sycąca ryba do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdej strony, na złoto brązowy kolor. Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne
Miód i pieprzstrony, na złoto brązowy kolor. Zabezpieczy to całość, przed wypłynięciem soków z mięsa w czasie pieczenia. Następnie szynkę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy przez kolejne
Miód i pieprzpasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut(...)rozsmarować, schłodzony już gorzej. Mogłam upiec go w jednej formie, byłby większy, ale i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchni