Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Gdy mam do wyboru do obiadu np. kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki – zawsze wybiorę ziemniaki. Gotowane prosto z wody, z koperkiem, bez koperku, pieczone, puree, z ogniska, smażone talarki, odsmażane z obiadu z poprzedniego dnia, frytki… Cokolwiek. Ziemniak moja miłość. Nie inaczej jest oczywiście z plackami ziemniaczanymi. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureWszyscy znamy blok czekoladowy , jest ciemny bo z dodatkiem kakao. A ja dla odmiany zrobiłam wersję białą, bez kakao, z jasnymi i ciemnymi herbatnikami. Na
Monia miesza i gotujetakie w formie tarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych) 1/2 szklanki orzechów ziemnych
Lamarida.plformy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi
Moja Książka Kucharskaciasta, które są proste i szybkie. Tym razem propozycja na ciasto porzeczkowo-jogurtowe z patelni bez piekarnika. Porzeczki rosną u mnie na działce, a to są idealnie sezonowe owoce, które nadają się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia, nie puszczają soku i wprowadzają orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą placka z patelni jest(...)proszkiem do pieczenia mąkę pszenną. Na samym końcu dodajemy czerwone porzeczki obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię (bez papieru też robiłam). Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzy macie czasem ogromną ochotę coś pochrupać, ale unikacie niezdrowych,... Artykuł PIKANTNA CIECIERZYCA Z PIECA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na końcu dodajemy masło i mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióry. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną na grube plastry marchewkę oraz obrane, przekrojone na połówki szalotki. Całość ponownie skrapiamy oliwą z oliwek(...)minut z powrotem. Steki: Steki KONIECZNIE muszą być w temperaturze pokojowej przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem
Poezja smakuKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin
Fabryka pomysłówOwocowa panna cotta – prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty Lubicie proste, kremowe desery? Ja uwielbiam Dziś polecam Wam przepis na jeden z łatwiejszych
Słodkie okruszkibudynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 duże śmietany 30% 3 śnieżki 1/4 szklanki cukru pudru 80 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: W 250 ml soku rozrabiamy budynie. Resztę zagotowujemy wraz z cukrem i masłem. Dodajemy rozrobione budynie do soku i mieszamy aż nam zgęstnieje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwsza warstwę
Lena Gotujeprzygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ litra mleka 3 jajka 100 g masła Uwaga: szklanka
Słodki sentymentprzygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ litra mleka 3 jajka 100 g masła Uwaga: szklanka
Słodki sentymentkażdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek(...)można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się
ciastkarnia na kruchym spodzieTarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)solone lub zwykłe) Wykonanie: SPÓD - herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia - do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy - formę z herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce MASA ORZECHOWA - składniki na masę powinny być zimne
Smakołyki BerenikiWitam,zapraszam na pyszny pieczony Schab do kanapek ,mojego autorstwa;) Idealny na codzień i od święta;) Smacznego;) Wszystkie przyprawy oczywiście są dostępne w sklepie internetowym Skworcu https://www.skworcu.com.pl 🥪🥪🥪🥪🥪 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Skladniki: 1.5 kg schabu bez kości Marynata : 4 łyżki ketchupu pikantnego(...)Następnie mięso owinięte folią aluminiową przekładam do naczynia żaroodpornego lub innej formy do pieczenia. Wlewam ok 1.5 szklanki wody. Piekę w piekarniku przez ok 1.5 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmuję folię, następnie mięso przekładam do tego samego naczynia i piekę już bez przykrycia ok 30 minut w 160 stopniach. Studzę i kroję w plastry . Podaję
Gotowanie Patkiesencja waniliowa - kilka kropel 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao do ciemnej części ciasta plus 1 łyżka wody 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch, następnie dodajemy jogurt lub śmietanę, olej i miksujemy króciutko do połączenia. 2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą znów krótko miksujemy. 3. Teraz ciasto(...)ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem) na tak rozgrana patelnię wylewamy najpierw jasne ciasto, posypujemy je np. jagodami a na nie ciemne ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić ! ciasto smażymy na najmniejszym ogniu
Gotowanie...to proste !naleśników o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 20 minut + smażenie Składniki na torcik naleśnikowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (L) 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 1/2 łyżeczki herbaty Matcha lub barwnika spożywczego 1/2 łyżeczki kakao naturalnego Krem(...)olejem. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ocet, sól, wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe podzielić na 3 równe części, do 1 dodać herbatę, do 2 kakao, a 3 zostawić bez barwnika. Krótko miksować, aby dodane składniki połączyły się z ciastem i odstawić na około
Kuchcik gotujeDawno mnie nie było na blogu. Przez ten czas, w mojej głowie zrodziło się trochę pomysłów na nowe przepisy. Mam nadzieję, że w miarę możliwości pojawią
Fabryka pomysłów