bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:464/3453)

Kisiel malinowy domowy z owocami, bitą śmietaną i bezikiem 147

niż kupny z torebki. Zrobiłam go na bogato z owocami, bitą śmietaną i dla słodkości z bezikiem. Tak podany może być doskonałym deserem. Oczywiście możecie pominąć bitą śmietanę i bezy, ale nie rezygnujcie chociaż z owoców. Ja użyłam malin i borówek, ale możecie dodać Wasze ulubione owoce.  Co potrzeba na kisiel: 300 g malin (mogą być mrożone), 3 szklanki(...)minut do ubicia na bardzo sztywno i do całkowitego roztarcia cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy lub do woreczka z obciętym końcem. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy nie za duże beziki zachowując spore odstępy. Beziki w trakcie suszenia troszkę się powiększą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, suszymy na termoobiegu 90 minut. Po tym czasie uchylamy

Bułka z Chlebem
Czekoladowy torcik bezowy z kremem i malinami 162

tyle fajny, że jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i nada się na każdą kryzysową sytuację. Na dodatek zachwyca formą i smakiem. Serdecznie wszystkim polecam. Składniki: Kakaowa beza: 6 białek szczypta soli 300 gram cukru 30 gram kakao 1 opakowanie cukru o smaku cytrynowym marki Delecta Krem budyniowy z mascarpone: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą marki(...)pieczenia umieszczam w piekarniku nagrzanym do 140 stopni i suszę bezę przez 60 minut. Jeśli beza zbyt mocno będzie się przypiekała należy obniżyć temperaturę i suszyć bezę dłużej. Najlepiej piec wszystkie blaty równocześnie na dwóch środkowych półkach w piekarniku. Upieczone bezy studzę. Krem budyniowe z mascarpone Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i studzę. Mascarpone ucieram mikserem

Mango Papaja
Szybki bezglutenowy jabłecznik 258

aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 jaja 2 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu Jabłka : 1,5 - 2 kg jabłek - najlepiej miękkich(...)jabłka. Najpierw  połowę jabłek, posypujemy rodzynkami, następnie druga połowę jabłek, tak aby przykryły rodzynki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra i dół, już bez termoobiegu. Pieczemy ok 40 minut. Podajemy przestudzone albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną... Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik truskawkowy na zimno 232

utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę

Stare Gary
Babeczki księżniczki 186

nadaje się do wypieków z owocami - ja w każdą babeczkę włożyłam po jednej malinie. Już w takiej formie są przepyszne! Wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru, choć i bez niego smakują wyśmienicie. Oczywiście, aby stały się deserem godnym księżniczki trzeba je tym i owym udekorować. Proponuję bitą śmietanę i różnokolorowe posypki - dzięki nim zwykłe babeczki staną się przysmakiem(...)wysokości. W każdą babeczkę lekko wcisnąć malinę (dziurką do dołu). Aby malinka nie opadła warto ją lekko oprószyć mąką. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią. Po wystudzeniu podawać posypane cukrem pudrem. Na specjalne okazje można je udekorować ubitą śmietaną i posypkami

Kulinarne Inspiracje
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 334

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Beza Pavlova z kremem bazyliowym 139

sorbet ananasowy z bazylią bez cukru   sernik na zimno z czerwonej porzeczki z bazylią   bazyliowy sernik na zimno z borówką   domowe lody bazyliowe bez jajek   bazyliowa panna cotta z poziomkami   Beza Pavlova z kremem bazyliowym Beza Pavlova z kremem bazyliowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Beza: 6 białek(...)Wykładamy bezę i przy pomocy szpatułki formujemy koło, a w środku robimy zagłębienie na krem. Na koniec zewnętrzną stroną dużej łyżki robimy charakterystyczne ranty bezy, wyciągając masę do góry. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę na termoobiegu przez 120 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami

Kulinarne przygody Gatity
Domowe wafelki kokosowe 505

ognia, wsypujemy mleko w proszku – mieszamy, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy. Gotową masą przekładamy wafle, rozprowadzając ją równomiernie, aż do wyczerpania składników. U mnie masy wystarczyło na ¾ paczki (dwustu gramowej). Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem do pieczenia oraz obciążamy deseczką i czymś ciężkim (ja postawiłam butelki z wodą) na kilka

mojewypiekiinietylko
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 178

Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać(...)stopni C  (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO

KuukBuuk
Karkówka pieczona pod pierzynką – prosty przepis na obiad 201

Karkówka pieczona pod pierzynką z cebuli, papryki, pieczarek i sera żółtego jest wyjątkowo smaczna, miękka i soczysta. W towarzystwie ziemniaków albo frytek i ulubionej surówki będzie świetną potrawą w sam raz na niedzielny, rodzinny obiad, który syci na długo. Świetnie sprawdzi się również jako efektowne danie na ciepło na imprezie czy wyjątkowej uroczystości. Danie jest bardzo proste do przygotowania(...)piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy pokrywkę. Każdy plaster karkówki smarujemy ketchupem i nakładamy na niego rukolę, cebulę, pieczarki i paprykę. Na wierzchu układamy ser żółty. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia. Karkówka pieczona pod pierzynką

e-PrzepisyKulinarne
Babka piaskowa - puszysta i delikatna 120

pszennej typ 450 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania Jak zrobić babkę piaskową? Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąki dodawać do masy partiami i miksować krótko na wolnych obrotach(...)Ciasto na babkę piaskową przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone. Babka pieczona w formie bez komina może wymagać dłuższego pieczenia i pilnowania przypieczenia z wierzchu. Jeśli

Kuchcik gotuje
Pieczeń rzymska – przepis 155

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczeń rzymska – przepis Pieczeń rzymska z jajami na twardo to potrawa, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna a do tego fajnie się prezentuje, doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimno do kanapek, bardzo często gości na Wigilijnym stole. Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm Pieczeń rzymska – przepis(...)wierzchu mięso smarujemy ulubioną musztardą, można ponownie użyć musztardy sarepskiej, po czym keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez godzinę (u mnie piekarnik ustawiony na pieczenie góra – dół bez termo-obiegu) Gotową pieczeń idealnie nadaje się zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Smacznego. Pieczeń rzymska

Księga-Smaku
Chleb z ziarnami 140

pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został upieczony w klasycznej keksówce 🙂 Piekąc chleb, pamiętajcie o zaparowaniu piekarnika przed włożeniem chleba do niego(...)Chleb pieczony w wilgotnym środowisku ładnie wyrasta , a jego skórka jest o wiele smaczniejsza. Do zaparowania piekarnika zazwyczaj używam najprostszego sposobu, czyli na jego dno wrzucam szklankę kostek lodu . Lód szybko się rozpuszcza, tworząc parę . Można również użyć najzwyklejszego spryskiwacza , należy wtedy kilka razy prysnąć wodą do gorącego piekarnika tuż przed włożeniem chleba i jeszcze kilka razy zaraz po jego

SprawdzonaKuchnia.pl
Wielkanocne babeczki 283

Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią.   Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą

Kulinarne Inspiracje
bezy z kremem owocowym 166

pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny, 60 g cukru, 2 żółtka, 300 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie(...)łyżką lub szpatułką). Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki.  Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 40 minut. Wyjąć upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek. Sos: Wanilię przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć nasionka i wrzucić do śmietany, zagotować. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, cały czas ucierając wlać powoli

królestwo garów