była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa. Taki dobry, że nawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami: Składniki: 3-4 spore ziemniaki 1/2 brokuła 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki(...)żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta vegety kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy do gotowania by miały piękną barwę. Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy. Szpinak przyrządzamy
Kuchnia po mojemumące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet(...)Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdroweświeżej bazylii (6-8 dużych gałązek) 3-4 ząbki czosnku 500 g słodkich pomidorków koktajlowych oliwa extra vergine (najlepsza jaką macie) sól morska pieprz 2-3 ) garście czerstwego chleba bez skórki pokrojonego w kostkę podpieczonego na patelni 2 suszone papryczki pepperoncini Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć wrzątkiem (nie dłużej niż 30 sekund). Obrać ze skórki. Przekroić(...)Listki oderwać od łodyżek. Odłożyć osobno na bok. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, łyżką oliwy, posolić. Piec w 190 C przez 15-25 minut, aż lekko się skurczą i popękają. Do garnka z możliwością smażenia lub na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oliwy. Gałązki bazylii lekko rozgnieść
Pełny talerzpierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Przepis Jamie Oliver składniki ( 1 porcja) 1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry 1 duży por - biała część kilka gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz 1 - 2 łyżki białego wina(...)umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina - wymieszać. Pierś kurczaka
Stare Garywyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód: - 25 dag ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru) – 100 g masła; Masa serowa: - 80 dag twarogu; - 250 g śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa(...)Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić. 2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną
dom-agi.plbyłyby smaczniejsze...ale i na nie przyjdzie czas;) Tartinki z owocami Składniki: 200 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l) 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko(...)Ciasto trzeba rozwałkować i wykleić nim foremki na tartinki. Foremki muszą być dobrze natłuszczone, żeby potem nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut. Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy
Lawendowe NieboSkładniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów bez skórki cebula 2 ząbki czosnku 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka i ostra szczypta tymianku, lubczyku Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu(...)zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C na ok 20-30 min i...................... Smacznego
Gaździnka warzysmakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco! Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 łyżki mleka 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie: Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki(...)włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut
Walijskie Pichceniejajka bułka tarta olej Sposób przyrządzenia: Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić(...)zrobiłam. Dodać jajka, gałkę, żurawinę i doprawić do smaku. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i posypać bułką tartą, dzięki czemu będzie chrupiąca skórka. Piec 1,5 h w 140 stopniach. Po upieczeniu, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 h. SMACZNEGO
pieprzny smaczekPóźniej c iasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś(...)szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego Wystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. J eśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty
Bon Appetit Małgorzatyskładniki ( podaję tak jak w przepisie - na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto(...)czasie ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować kuleczki ( wyszło mi 16 kulek). Przykryć i odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać mocno patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się
Stare Garyspore szczypty cynamonu 2 jajka i 2 żółtka M 450 g mąki orkiszowej 630 +mąka do podsypywania dżem u mnie morelowy cukier puder do posypania Wykonanie: na patelni bez tłuszczu podprażyć migdały,ostudzić masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka.Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały.Uformować kulę ,zawinąć w folię i odłożyć do lodówki(...)przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka.Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów.Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem,przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia.Na koniec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi! Naleśniki na słodko … naleśniki na ostro … naleśniki z farszem , i bez …. puste … z mąki kukurydzianej – nie ważne! Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie. Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą(...)każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok. 400 ml * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml NADZIENIE : * biały ser – 400 g * żółtko – 2 szt * cukier wanilinowy – 1 op * cukier – 4 łyżki PIERZYNKA : * śmietana
Ostra na SłodkoTruskawki z rabarbarem pod kakaową kruszonką z jogurtem z mascarpone ( nie ma na zdjęciu) Dzisiaj leniwie, bez szkoły, za to z genialnym śniadaniem *.* Przepis: 30g mąki żytniej 10g mąki pszennej 10g kakao ok.17-20g miękkiego masła łyżeczka cukru(lub więcej) łyżeczka miodu łyżeczka wody szczypta soli, cynamonu, sody oczyszczonej 200g truskawek 100g rabarbaru łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon(...)zagniatamy i wstawiamy na ok.30min do lodówki. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części, mieszamy z cynamonem i mąką. Przekładamy do żaroodpornego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.30min. Ps. Uzupełniłam wczorajszy przepis, oraz ten na serniczek z wiejskiego
More food, love and dreamsłyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany(...)łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy z foli i nabijamy na 2 metalowe wykałaczki, układamy je w naczyniu
Niezły Młynek