okamgnieniu. I choć na zdjęciu kawałki ciasta z zatopionymi owocami zaaranżowałam na sposób elegancki, w rzeczywistości najlepiej smakować będzie, kiedy chwytając kawałek po kawałku napychać będziesz sobie usta bez użycia widelca, pozwalając okruchom lecieć gdzie popadnie. Sezon jagodowy jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się powstrzymywać – w tej kwestii nie zamierzam niczego narzucać – możesz wybrać wtedy(...)doborowym towarzystwie tropikalnej kokosowej nuty podkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ¼ szklanka cukru trzcinowego 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 ¾ szklanki mleka sojowego (350ml) sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek
Roślinna - blog wegańskikońcu znalazłam recepturę. Troszkę zmodyfikowana trafia prosto do Was! Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Nesquiki są bardzo czekoladowe i równie chrupiące jak oryginał, a przy tym bez grama białego cukru i sztucznych dodatków! Składniki: 30 g oleju kokosowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka miodu (lub inny słodzik do smaku) 90 g mąki owsianej lub płatków samodzielnie zmielonych(...)wymieszać łyżką. Konsystencji masy powinna pozwalać na formowanie kuleczek. W razie potrzeby dosypać mąki. Ręce można zwilżyć wodą i formować małe okrągłe kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 5-7 minut. Chrupki stwardnieją kilkanaście minut później. Spożywać z jogurtem, mlekiem, mlekiem sojowym lub jako przekąska. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwcześniej. Zimne jajka nie zetną się tak szybko jak lekko ogrzane, a zależy nam na maksymalnie krótkim czasie obróbki wszystkich składników. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ramekiny dokładnie smarujemy w środku masłem. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy im zdrewniałe końce. Szparagi tniemy na 2,5cm kawałki – takie na raz, na jednego gryza. Wkładamy(...)pokrojonym na mniejsze kawałki. Jeśli piekarnik już mocno zagrzany, wkładamy do niego szparagi z bekonem i pieczemy je na środkowej półce przez dokładnie 14 minut. Po tym czasie na wierzch warzyw wlewamy po jednym jajku, ostrożnie – żeby nie zniszczyć żółtka. Piekarnik zamykamy i pieczemy dalsze 5 minut. Po tym czasie białko będzie zupełnie ścięte, żółtko jeszcze rozkosznie płynne. Posypujemy jajka
Karo in the KitchenDieta dietą, ale pozostali członkowie rodziny muszą jeść coś normalnego, nie tylko pieczone i gotowane na parze ;-) A że to straszni miłośnicy wszelkich sosów - o czym już nie jednokrotnie pisałam - to dziś propozycja sosu... kolejna... Moja córka zjadła z dokładką, starannie omijając każde ziarno pieprzu, po czym krzyknęła, że jak wróci z basenu to chciałaby placki z jabłkami... I gdzie(...)mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja podzieliłam
Czary - gary w kuchniwokół panuje czerwone święto - Walentynki. Wszędzie serduszka i mnóstwo cukru - ale nie u mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA(...)goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy
peggiwkuchniamarantusa - 3 czubate łyżki nasion chia - płaska łyżka soli - 1 litr wody - 3 łyżki oleju rzepakowego - 25 g drożdży świeżych W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dodaj najpierw mąkę pszenną bez glutenu lub jaglaną oraz mąkę z amarantusa. Wymieszaj, najlepiej ręcznie, mogą tworzyć się grudki.następnie dodaj mąkę kokosową która wchłonie całą wodę, sól , olej i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie(...)ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut. Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, nie krój na gorąco, najlepiej pozostawić do dnia następnego. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkitort wziął, ale że słodycze ze świeczkami piekli już Grecy i Egipcjanie, dla bogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread(...)tradycja z bogów przeniosła się cichcem na człowieka. Teorii pewnie jest jeszcze kilka, ale ja myślę, że po prostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy. Z synem upiekliśmy tort. Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową
Przepysznik - BLW i nie tylkopolewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy(...)foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi – ja wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można
Karo in the Kitchenczosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek(...)Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia. Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem. Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów
Z Kuchni Do Kuchnitowarzystwie swoich sióstr bliźniaczek tylko białych ;) Zapraszam ! Na jedna blachę ciastek 50 gr masła 2-3 białka + szczypta soli 1/2 szkl cukru 200 gr kokosu 2 łyżeczki budyniu czekoladowego bez cukru + 1-2 łyżeczki kakao ( zależy od kakaa ) 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy białka na sztywna piane, dodając pod koniec cukier oraz 2 łyżeczki(...)Jeśli ta masa będzie się nam wydawać za sucha możemy dodać 2 łyżki mleka. 4. Teraz przekładamy masę kokosową do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !Kolejny przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność. Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik. Ciasto: 3/4 szklanki oleju(...)jajek 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1;5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1;5 łyżeczki proszku do pieczenia Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej
Niespełnione zdolności kulinarnebiały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka(...)podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinareWieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówki – napoleonki to nie moja bajka smakowa. Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo(...)kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie. Krem budyniowy: 2 żółtka
Made By Mom And SonDzisiaj przedstawię wam kilka pomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło(...)placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie
More food, love and dreamswymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę ciągle mieszając mikserem . Następnie dodajemy śmietanę(...)połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy http://www.primavika.pl/ . Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów firmy http://www.orzech.com.pl
Sama słodycz i szczypta chili