bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2203/3453)

Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 158

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej zrobić to trzepaczką). Rozczyn ma mieć konsystencję raczej gęstą, ale dalej leistą. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Na początku wszystko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1392

Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się(...)szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański) 144

Biszkopt -200g mąki orkiszowej tortowej -100g ksylitolu -10g gorzkiego kakao -170g wody gazowanej -60g oleju rzepakowego -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu Kawa -6-7 łyżek kawy -ok 200ml wrzątku Krem -200g nerkowców -80g płatków ryżowych -500g mleka kokosowego (min 85% kokosa(...)jaki lubicie) BISZKOPT 1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut

Candy Pandas
Placki z kaszy manny i płatków owsianych 224

Placki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą

Słodkie okruszki
Seromakowiec bezglutenowy 200

Pomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec...  Wykonanie jest całkiem proste.  Ja robię mak

Ze smakiem bez glutenu
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 206

wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo zróbcie gołąbki jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną Wam do gustu, śmiało dajcie(...)formie gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym

Karo in the Kitchen
Nocny chleb bez wyrabiania 139

Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle

Marder&Marder Manufacture
Hummus klasyczny - pasta z ciecierzycy 151

Dzień wolny w samym środku tygodnia? Jestem jak najbardziej za! Jak dla mnie mogłoby tak być co tydzień. Nie żebym była jakaś wymagająca, ale na pewno

Be Fit Be Strong
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 175

Jutrzejszy dzień jest tak lekki i przyjemny, że śmiało mogę stwierdzić początek weekendu. Jedynie dzisiejszy, wieczorny wykład nie jest na rękę, aczkolwiek z kawą i krzyżówkami

Be Fit Be Strong
Brownie z kaszy jaglanej (bezglutenowe) 376

Nigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;)  A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe

W kuchni bez szafek
Tort dla Jacka Skellingtona 222

mogłam sobie odmówić - i oto jest. Na cześć mojego ukochanego halloweenowego bohatera. Przepis na ciasto dyniowe znalazłam w magazynie  Spis bedre , nr 10/2016, i użyłam go praktycznie bez żadnych modyfikacji. Zmniejszyłam tylko porcję ciasta o połowę, i zamiast w dużej blaszce, upiekłam w niewielkiej tortownicy. Krem natomiast przygotowałam z całości, redukując znacząco ilość cukru. Wystarczyło na przełożenie(...)surowego marcepanu skórka otarta z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 100 g miękkiego masła 200 g serka kremowego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 300 g marcepanu plastycznego czarny barwnik spożywczy w paście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu bez glutenu, cukru 119

znacie to koniecznie musicie go wypróbować. To teraz już jeden z moich ulubionych słodkich przepisów. I jak to zazwyczaj na blogu, początek tygodnia rozpoczniemy czymś słodkim. Dzisiaj Tiramisu bez glutenu i cukru. Zdrowe i pyszne! To prawdziwa bomba dla każdego miłośnika kawy i wanilii. Z takim deserem można wygodnie rozłożyć się na hamaku i łyżeczką wcinać go prosto(...)podgrzane mleko i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy nasze ciastka. Ich ilość i wielkość zależy od naczynia, w którym będziecie serwować tiramisu, (możecie też użyć foremek silikonowych). Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach. Kiedy ciastka lądują w piekarniku my możemy zająć się przygotowaniem naszego kremu

PaleoLife
Trójkąty drożdżowe na wytrawnie 49

posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczarki trzemy na tarce na grubych oczkach. Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość. Przekładamy je do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną(...)można też wycinać mniejsze. Na środek każdego kwadrata nakładamy farsz, zginamy w pół i zlepiamy tworząc trójkąty. Każdy taki kwadrat układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Nasze wytrawne trójkąty spryskujemy oliwą i posypujemy sezamem. Mi wyszły dwie duże blaszki trójkątów. Ilość zależy od ich wielkości. Nasze wytrawne nadziane trójkąty pieczemy

Słodkie okruszki
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 94

Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania