Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis nabonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana(...)naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek. Do brytfanki można dorzucić wszystkie podroby i szyję z kurczaka, które w nim znajdziecie. Jeśli jednak kupicie kurczaka bez podrobów to koniecznie dokupcie te elementy, gdyż są one bazą aromatycznego sosu. Wszystkie warzywa i podroby umieszczamy w brytfance, dodajemy przyprawy, liście laurowe i polewamy odrobiną oliwy lub oleju
Cooking Monsterłyżki oleju Papryki opłukać i osuszyć. Każdą z nich obtoczyć w oleju i ułożyć na blasze. Blachę z paprykami wstawić do piekarnika włączonego na 200 stopni i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, a papryki pozostawić w nim na jeszcze ok. 15 minut. Blachę z paprykami wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę(...)natkę pietruszki i selera. Całość podgrzewać na palniku o średniej mocy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn z warzyw zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować bez pokrywki do rozgotowania pomidorów. Wyłączyć palnik i odstawić całość do ostygnięcia. Wyjąć zioła, seler i natkę. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do sosu dodać sól, cukier i ocet
Weekendy w domu i ogrodzieproste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć(...)już niedługo! Pomarańczowo-rozmarynowe babeczki z kremem z białej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą(...)wrzucić pokrojoną fasolkę, zagotować, a potem gotować krótko (1-2 minuty). Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia. W słoikach umieścić po gałązce cząbru, dodać fasolkę (powinna być luźno włożona, bez ubijania i upychania, by sos mógł spływać na dno i wypełnić przestrzenie między fasolkami). Fasolkę zalać sosem z kawałkami chili. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 7-10 minut
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatne jak naleśniki, zapieczone w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pod chrupiącą kołderką z mozzarelli. Oto enchilady, klasyk kuchni tex-mex. Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia : 15-20 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 mega duże Kuchnia meksykańska to nie jest ulubiona kuchnia Polaków. Kuchnia azjatycka jakoś się przyjmuje, doskonale ma się kebab, meksykańskich potrwa niestety(...)zalać nim gotowe tortille, znowu posypać serem i zapiec na złoto. Pyszności! Enchilada jest fundamentalnym daniem kuchni meksykańskiej oraz amerykańskiej, bo zapiekane tortille podbiły szturmem USA. Kuchnia tex-mex bez tortilli, enchilad obejść się nie może. A jeszcze pod koniec XIX w. amerykański gentelmen tak pisał po podróży do Meksyku: „Enchiladas, tłuste kanapki z tortilli, zwierające chili i inne
Niedzielny kucharzjednocześnie ). nie wszystkie ubrania można suszyć w suszarce – dlatego należy czytać metki i respektować, co na nich pisze. Ja, żeby przedłużyć żywot moich sukienek i delikatnych ubrań, bez względu na to, co pisze na metce, nigdy nie wrzucam ich do suszarki, ale rozwieszam na wieszaku w łazience, jeśli pogoda nie pozwala na zewnątrz. A że są to delikatne(...)złotych (ale ja ogólnie często piorę i suszę (trójka małych dzieci, w tym jedno mocno się śliniące, często wymiotujące i moczące pościel, więc mocno eksploatujemy nasze sprzęty) oraz dużo piekę i gotuję, także latem…) pielęgnacja – Oczywiście trzeba pamiętać o każdorazowym czyszczeniu filtra umieszczonego obok bębna suszarki (co zajmuje dosłownie minutę) oraz raz na kilka prań (najlepiej sprawdzić w instrukcji
Lamarida.plbazie spodu z kaszy jaglanej, którą jak doskonale wiecie – ubóstwiam Nieco więcej na jej temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także bez dodatku cukru i słodzików , a mimo wszystko niesamowicie słodkie za sprawą przepysznych, sezonowych jabłuszek Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! Wygląda i smakuje wspaniale! Szarlotka jaglana – składniki (tortownica o średnicy(...)łyżki mąki kokosowej (można zastąpić dowolnym rodzajem mąki, płatkami owsianymi lub otrębami), 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem). Nadzienie: 3 jabłka, 5 suszonych moreli niesiarkowanych bez pestek, 5 suszonych daktyli niesiarkowanych bez pestek (lub po prostu użyć samych moreli lub samych daktyli, można także zamienić na rodzynki), szczypta kardamonu, łyżka masła, około 1/2 szklanki wody, 2 łyżki
Natka Pietruszkiidealnie komponuje się rabarbarem. Ten przepis potrzebuje tylko kilku łodyg rabarbaru oraz prostych składników na ciasto, do którego nie użyliśmy drożdży. Tą wersję ciasta z rabarbarem i kruszonką przygotujesz bez użycia miksera. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i zawsze się udaje! Ciasto maślankowe z rabarbarem , to łatwe i pyszne, wiosenne ciasto, idealne do kawy i herbaty w ogrodzie(...)ważne, jeśli chcemy uzyskać cudowny kontrast chrupiącą kruszonką. Czasem do kruszonki dodajemy również płatki migdałów, ale tym razem zdecydowaliśmy się na przepis klasyczny. Rabarbar, to wręcz wymarzony dodatek do pieczonych ciast, nie tylko ze względu na smak, ale również na wspaniały kolor. Ciasta z rabarbarem pod kruszonką, to rzecz jasna tylko jeden z wielu sposobów na delektowanie się tym lekko
Kuchnia Na WypasieBiszkopt z patelni. Tak, to nie żart. Okazuje się, że biszkopt z powodzeniem można usmażyć na patelni. Bez użycia piekarnika. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Bez przewracania na drugą stronę, pulchny, mięciutki, równomiernie wyrośnięty. Gotowy w 25 minut! Do jego wykonania potrzebujemy jedynie solidnej, głębokiej i szerokiej patelni z nieprzywierającym dnem i pokrywką. Potrzeba(...)udać. Zapraszam na mój autorski przepis : Składniki ( na patelnię o średnicy 28 cm, wysokości 7 cm ) - 5 jaj - 1/2 szklanki cukru - 1 i /2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki octu 10% - 1 szklanka mąki pszennej Dodatkowo - łyżeczka oleju do wysmarowania patelni Wykonanie Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszam z octem i proszkiem
Kuchnia z widokiem na ogród