twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego (najlepiej dobrej jakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą(...)zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 25x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód blaszki ciastem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i pieczemy tak 18- 20 minut,aż ciasto się zarumieni. ( pieczemy funkcja
Olcia gotuje!czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka, bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy(...)okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych na wysokość wzrostu mego. Lubię ten dźwięk ( niekoniecznie o 6 rano w sobotę ) i zapach ( pora dnia bez znaczenia ). Idę na spacer, to ostatnia szansa na ochłodę dziś. Będą 34 stopnie. Wrócę, by do rabarbarowca Was zmotywować. W lesie roje komarów, a gdyby nie życzliwy
Kronika Piekarnikaoleju Czekoladę wrzuć do mleka i podgrzej w rondelku aby się rozpuściła, wystudź masę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni do naleśników - smażymy bez tłuszczu bo olej już dodaliśmy do ciasta. NADZIENIE SERNIKOWE: - 650 g sera białego tłusty/ półtłusty lub z wiaderka (np. Wieluń) - 2 jaja - 100 g cukru - czubata łyżka proszku(...)składamy na cztery w trójkąt, możemy też zrolować. Formę do zapiekania wysmaruj sowicie masłem, ułóż naleśniki, polej 2 łyżkami miodu i posyp sowicie płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy w gorącym piecu, temp. 180°C/ czas 20-30 minut/ grzanie dół+termoobieg Można podawać z bitą śmietaną ;-) ku zupełnej rozpuście. Smacznego
SMYKWKUCHNIPomidorowa. Najlepsza zupa pomidorowa z ryżem - przepis. Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem , ugotowana na rosole. Pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów i świeżych ziół, bez mięsa. Najlepszy przepis na zupę pomidorową z ryżem jest prosty i wykonany ze świeżych składników. Tą pomidorówkę przygotujecie w niecałą godzinę. Pomidory na zupę pomidorową z ryżem(...)miały najlepszy i najsłodszy smak. Do zupy pomidorowej można użyć także pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Pomidorowa nie będzie miała takiego samego smaku jak ta ze świeżych, pieczonych pomidorów, ale nadal będzie świetnie smakowała. Można także poszukać pomidorów pieczonych z puszki. Zupa pomidorowa z ryżem - oto wypróbowany, domowy przepis, składniki i przyprawy. Korzystajcie z przepisu
Moja Książka Kucharskausuwamy nasiona. Układamy na blaszce, skórką do góry, wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na drugiej blaszce również wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, cukrem i skrapiamy oliwą. Czosnek pieczemy razem z cebulą. Obie blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. Pieczemy około 40-50 minut, uważamy, żeby cebula nie zrumieniła się zbyt(...)folią spożywczą. Zostawiamy na około 10 minut, po tym czasie skórka z papryki powinna łatwo dać się zdjąć. Paprykę obieramy, wrzucamy do miski lub do blendera, dodajemy cebulę, czosnek bez łupin, dodajemy sól, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i miksujemy do czasu aż uzyskamy pastę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Dla amatorów
To co lubię - gotuję i polecamprzelej do blachy z podpieczonym spodem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z ustawieniem góra – dół i piecz przez 50 minut. Bezowa pianka W ostatnich minutach pieczenia sernika należy przygotować bezową piankę. 5 białek ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Na koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Sernik wyciągnąć z piekarnika. Zmniejszyć(...)piana była równa. Wstawić ponownie sernik do piekarnika na kolejne 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Nie pozwolić, by piana zbyt mocno się upiekła, ponieważ wtedy powstanie sztywna beza z której nie wyjdzie rosa. Po upieczeniu sernik wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w chłodniejszym miejscu np. w spiżarni, piwnicy bądź nawet na podłodze w kuchni
To Musisz WiedziećTego sernika nie da się opisać słowami… ale spróbuję. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. To właśnie taki powinien być każdy sernik. Tym przepisem skradniecie serca swoim bliskim(...)musicie to nadrobić ( przepis TUTAJ )! Do dzieła Składniki na formę o średnicy 21 cm. Składniki: – 1 kg twarogu sernikowego bez cukru – 100g masła klarowanego – 100g erytrolu – 4 jajka – 4 łyżki kakao bez cukru – 1 budyń czekoladowy bez cukru – 1 laska wanilii – aromat migdałowy (opcjonalnie) Dodatkowo: – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30% – 3-4 świeże
Be Fit Be Strongciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze. Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek. Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli nie jest mistrzem wypieków. W tygodniu, podam Wam jeszcze przepis, na babkę budyniową. Może(...)zwykle, ale to jednak święta. Najważniejsze, żebyśmy, spędzili je w zdrowiu. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: 50 g. masła 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek
Agusiowe smakołykinajwyższych obrotach ubijamy. Masa powinna potroić swoją objętość. 2. Teraz dodajemy serek ricotta, miksujemy już na mniejszych obrotach, następnie mleko. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Patelnię rozgrzewamy, dajemy odrobinę oleju i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami(...)trzeba nikomu przedstawiać, ale na pewno nie każdy zna nowy produkt jakim jest Majonez Vegan Mayo :-) Jest to produkt wegański, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem majonezu, który jest bez jajek, glutenu, ma aksamitną i gęstą konsystencję. Jest idealny do kanapek, sałatek i do wszystkiego do czego lubicie dodawać majonez :-) #knorr #przepisypl #przyprawyknorr #Hellmanns #veganmayoHellmanns #ketchupHellmanns @knorrpolska
kruche babeczkiChyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki gotowanej, a że w tym moje święta wyglądały trochę inaczej niż zwykle, to babkę tę ugotowałam ciut po świętach ;) Przepis na nią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki(...)jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko
Zrób to smacznieziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm (najlepiej użyć malaksera z odpowiednią tarczą lub zetrzeć na tarce). Formę o wymiarach 24x24(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy na ziemniaki i lekko potrząsamy formą. Wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-60 minut, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków, których użyliśmy oraz od wielkości formy. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Zostawiamy
cool and mintyekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki. Składniki: (Szklanka 250 ml) (Keksówka 20x9 cm) Jogurt naturalny 500 g Płatki owsiane 300 g szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie(...)składniki: płatki owsiane, szklankę ulubionych dodatków, sól, miód, sodę. Zalewamy to Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut. Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy
Kulinarne przygodyPyszne małe ciasteczka bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Inspirowałem się wieloma przepisami z internetu. Właściwie to taki przepis bez idealnie wyliczonych składników, poza tym bakalie można zmieniać w zależności od upodobań :) Składniki : - około szklanki mielonych orzechów włoskich, - garść suszonej żurawiny, - garść pestek dyni, - garść sezamu, - garść płatków owsianych, - 2 łyżki skórki pomarańczowej, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 2 łyżki(...)włożyć do robota i zmiksować, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie zrobić całkowitej miazgi. W razie potrzeby dosypać trochę płatków lub dolać miodu. Masę nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, do lekkiego zrumienienia, około 10 - 15 minut
Przepisy Mikołajaopakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy(...)olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez. SMACZNEGO Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”). Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchni