coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości. Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny(...)sosie chrzanowym: 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1-2 łyżki soku
Poezja smakubiszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem do pieczenia lub najlepiej sztywną folią plastikową wystającą ponad krawędzie tortownicy. Tort będzie wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem(...)dzióbkiem) lub pędzelka. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku. Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego bez końcówki i wyciśnij ją tworząc okrąg przy krawędzi. Powstały w ten sposób środek wysmaruj grubą warstwą konfitury. Całość przykryj kolejną warstwą masy śmietanowej, następnie powciskaj w nią maliny. Przykryj
Słodki Blogwodzie lub rumie opcjonalnie po 1 łyżce rumu na każde jabłko opcjonalnie wydrylowane i przekrojone na pół nieduże śliwki konfitury śliwowe, morelowe lub inne ulubione orzechy włoskie lub migdały bez skórki Jak zrobić jabłka z grilla Jabłka myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i część miąższu, tak, aby powstało coś w rodzaju miseczki. Do środka wkładamy konfitury(...)kapturkiem i zawijamy w spożywczą folię aluminiową. Tak przygotowane jabłka ustawiamy na grillu w pozycji pionowej, żeby nie stracić smacznego soku. Jeśli grill ma pokrywę, to ją zamykamy i pieczemy w zależności od wielkości jabłek około 15 do 20 minut. Grillowane jabłka z nadzieniem bakaliowym możemy polać odrobiną miodu, rumu, lub syropu klonowego. Deser z grillowanych jabłek świetnie smakuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóre nadadzą ciastu wiosennego wyglądu. Składniki na formę o śr. 21 cm: – 500g ricotty – 250g jogurtu greckiego – 100g ksylitolu – 3 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej) – laska wanilii Dodatkowo: – 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) , schłodzonego 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu – kwiaty jadalne Żółtka(...)się rozpuści. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni, pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schładzamy go w lodówce
Be Fit Be StrongWielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)prostu uformować okrągłe bułeczki. Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt): 250ml mleka ½ kg mąki 50g świeżych drożdży Babuni 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 80g masła ⅓ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko na jeden wianuszek Odrobina roztopionego
Kuchnia w czekoladzieowsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere) Kuskus(...)secchi) Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine
La grande e la piccola cuocatarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne masło, śmietanę, żółtka, całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy jeden blat się piecze ubijamy pianę z białek(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe. Drugą połową ciasta wylepiamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm, przekładamy na niego pianę i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy oba ciasta są gotowe możemy zabrać się za przygotowanie sera. Ser przekładamy do garnka i łączymy z jajkiem, żółtkami, cukrem, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Masę stawiamy
Zainspirowana w kuchnimoje muffiny w foremkach firmy Stella. Stella ma bardzo duży wybór foremek papierowych do muffinek, w różnych kolorach i we wzorki dla dzieci. Po upieczeniu babeczka bez trudu odkleja się od foremki. W opakowaniu jest ich dość dużo, więc jedno wystarczy kilka podejść do wypieków. Nie kosztują dużo, co jest następnym atutem, więc fajnie jest(...)się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona żurawina, orzechy * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie ) * powidła * foremki Stella Masło utarłam z cukrem
Pieprzyć z Fantazjąskładniki: jajka 3 sztuki "L" sól 1 szczypta, cukier puder 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 szczypta, olejek śmietankowy 1 łyżeczka, mleko 0,5-07 litra, gruszki 3 sztuki większe, kakao 1 łyżka czubata, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę(...)cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika. No bajka. Jako, że cenię sobie zdrowe odżywianie to na myśl o "smażeniu be tłuszczu" zaświeciły mi się oczy. Więc do dzieła... PATELNIA W AKCJI SMAŻENIE BEZ TŁUSZCZU, NAGRZEWANIE SIĘ I ZMYWANIE: Na pierwszy rzut poszły pancakes. Zazwyczaj robię je na patelni do smażenia naleśników bo wtedy nie potrzebuję do smażenia tłuszczu, a gdy wrzucałam je wcześniej(...)kilka kropel oleju. Na patelni tytanowej usmażyły się super i przede wszystkim - równomiernie. Nagrzewa się ona w każdym miejscu tak samo, a nie jak normalne - na środku piekło, po bokach czyściec. Drugą próbą dla patelni był kurczak. Zamarynowany wcześniej, w odrobinie oleju sezamowego i przyprawach. Pokrojony i wrzucony na rozgrzaną patelnię. Gotowy po dosłownie chwili. I tutaj
CzarnawisienkaSporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku . Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się(...)jeśli na początku ciasto będzie nieco rzadkie i klejące – po kilkunastu minutach zmieni swoją teksturę. Jeśli będziecie mieć problem z wałkowaniem, po prostu połóżcie na wierzch papier do pieczenia – to sporo ułatwia. Pizza po wypieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Bardzo przypomina swój glutenowy odpowiednik. Dodatki i przyprawy dobierzcie wedle swojego gustu
Powiedz dietom nieCoś słodkiego na szybko, czyli pyszne cukiniowo-bananowe muffinki. Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ? No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam. PRZEPIS NA MUFFINY CUKINIOWO-BANANOWE (na około 20 muffinek ) Składniki: ( szklanka(...)mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej 1 szklanka mąki z soczewicy ( lub innej ) 1/2 szklanki napoju kakaowego w proszku 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g rodzynek Przygotowanie: 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia
kolorowotorcikowomożecie podać z ulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia odpowiedniego mleka także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie smakuje najlepiej. Składniki: 1 kalafior 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g) około ¾ szklanki wody lub mleka lub pół(...)osuszyć, pokroić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą na gęste naleśnikowe ciasto. Odstawić na około 20 minut. Maczać w nim kawałki kalafiora. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec w 220 stopniach około 15-20 minut do miękkości. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń) 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maku ok. 15 sztuk irysów Dodatkowo: herbatniki na spód Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka, mleko(...)szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy. Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy obok siebie herbatniki. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Źródło
Smaki Na Talerzukuchni wyszły nam takie najlepsze bezglutenowe ciastka Są rewelacyjne, szybkie w przygotowaniu, smakują mega fajnie. Takie maślane, kruche ciasteczka. A dla nowych osób na blogu napiszę tylko, że są bez cukru, zbóż i glutenu. Jak zawsze. Jak to lubimy. Tak jak to powinno być! Składniki: na jakieś ¾ blachy ciasteczek 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki(...)sól mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło, miód, wanilię i dokładnie mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Formujemy ciastka w dowolne kształty (to część gdzie mile widziane są dzieci ) i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut (w tym czasie bezglutenowe ciastka kruszeją, po wyciągnięciu z piekarnika będą jeszcze miękkie). Smacznego! Artykuł
PaleoLife