farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min. Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym do temp(...)gdyż z baraniną były by niewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też czosnek i miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez śmietany, drugiego zrobiłam ostry sos pomidorowo - paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam śmietaną i dopiero zapiekłam
Stare Garywycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę(...)tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania. Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy
Maminek kulinarnyOstatnio miałam taki dzień... Z serii tych, które chce się zapomnieć jak najszybciej. Nie miałam ochoty na nic, siedziałam i gapiłam się w monitor, tak naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergiksię kiedyś u nas robiło), część suszy w suszarkach, część na sitach (można wystawić na dwór lub ustawić przy kominku) lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe(...)kawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki
Smaczne ZdroweWłaściwie można by powiedzieć ze to nie ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady(...)całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować
RAROSSAwiec nie moglam sie oprzec pokusie. Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie. Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej(...)zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja. skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia
Przysmaki KarolkiDziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni(...)pomocą drewnianej łyżki mieszamy składniki do całkowitego połączenia się ze sobą. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy ściereczką, którą zabezpieczamy wokół naczynia/słoika recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeżeli nasza kuchnia jest zimna, zakwas można umieścić w piekarniku. Po 12h dodajemy 2,5 łyżki mąki żytniej i ok. 30-40ml wody. Mieszamy całość i przykrywamy ściereczką
Raj dla PodniebieniaXVIII. Już wtedy zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie zwane "kafehausami". Kawa była i jest również w czasach obecnych nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich, a większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Właśnie - dobrej kawy! Coraz więcej osób szuka kawy dobrej jakości, przygotowanej z najlepszych ziaren. Takiej, która zachwyca smakiem już od pierwszego łyka. A gdzie kupić taką(...)zajmuje się jej obróbką tu na miejscu. W dużej mierze to od Nich zależy ostateczny smak i aromat kawy, gdyż znaczenia ma to jak długo będzie w piecu, w jakiej temperaturze i jak będzie chłodzona. A kawy są naprawdę wyborne - świeżo palone, naturalne i pyszne! Miałam okazję spróbować kilka rodzajów i uważam, że każdy koneser kawy znajdzie tu coś
Kuchnia MagdaLenymnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie się na Święta nadaje, dodatkowo świetnie smakuje na zimno na kanapce. Składniki: 1 kg / 1,5 kg schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego(...)Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca. Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina. Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy). W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę. Bon appetit
Garniec Magaliewymogi funkcjonalne związane z przeznaczeniem pomieszczenia. Tu codziennie po wielokroć otwierane i zamykane są szafki, szuflady, schowki; blat wykorzystywany jest do krojenia, siekania, rozbijania mięsa, stawiania gorących garnków. Nie bez znaczenia jest także fakt, że meble w kuchni nieustannie są narażone na działanie wody oraz wysokich temperatur. Tylko najwyższa jakość materiałów oraz najlepsze wykonanie gwarantuje, że zakupiony komplet mebli(...)pozwalający na odstawienie garnka, wygodne położenie łyżki czy łopatki do mieszania, pojemników z przyprawami. W stojących szafkach podblatowych w pobliżu kuchenki warto przechowywać garnki, sztućce, pojemniki plastikowe, blaszki do pieczenia, a w górnych szafkach zawieszonych nad blatem warto mieć pod ręką przyprawy, kawę, herbatę. Jak ustawiać meble w kuchni? Ergonomiczne komplety mebli kuchennych można ustawiać w jednym ciągu
Słodkie okruszkijestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby nie to, że można w sposób łatwy, przyjemny i dietetyczny przyrządzić fajne fit ciacho, to nawet bym się nie zabierała za ten odłam domniemanej gastronomii, którą zwykłam częściej nazywać dziedziną farmaceutyczną (z tą apteczną precyzją(...)nich skorzystać z radością. Ja zdecydowanie bardziej cenię sobie freestyle w kuchni, niż odważanie każdego grama by coś wyszło. Dlatego bliżej mi do krewetek na maśle, niż do idealnej bezy. A kocham jedno i drugie. Nie mniej jednak każdy słodki przepis tutaj jest zwyczajnie gwarantem, że jeśli z niego skorzystacie i potraktujecie po macoszemu, tak jak mi to przyszło robić
Mango PapajaCiepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)mąki pszennej chlebowej 200 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: 1. Wieczorem: połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli). 2. Przykryć folią i zostawić na 45 min. 3. Dodać sól i dobrze wyrobić. 4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy
UgotujmyTo.plinspiracje na smoothie bowl – smoothie z truskawką i bananem czy też połączenie koktajlu z mango, banana i soku z pomarańczy z puddingiem chia na mleku ryżowym waniliowym . David Bez jest blogerem kulinarnym i ambasadorem zdrowego żywienia. Ma na swoim koncie książki takie jak SałatLove i ŚniadanLove. David dba o detale, piękne zdjęcia i kompozycje zdjęć. Książka ma idealny(...)Smakowity Bowl Food III Anatomia Bowl Food na mokro – wywary i kremy IV Anatomia Bowl Food na sucho – dressingi i sosy 1. Składniki bazowe 2. Warzywa – pieczenie – spiralizowanie 3. Białka 4. Zioła i mikrozielenina 5. Toppingi – marynaty – fermentowanie – prosta metoda kiszenia kapusty Podsumowanie Bowl Food na mokro Bowl Food na sucho Notatki
Moja pasja smaku