bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2181/3453)

KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 749

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają powstać małe paszteciki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez 10-12 minut obserwując(...)100g: 186 kcal, B 11 g, T 13 g, W 3 g.   Artykuł KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Chleb pszenny na suchych drożdżach 76

świeżych) to stary, sprawdzony i prosty przepis na zwykły, biały chleb - idealny do kanapek lub tostów. Domowy chleb drożdżowy z foremki uda się nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem.  Zobaczcie przygotowanie chleba krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube W przepisie na biały chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest(...)ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb  może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem postawiłam na prostotę i upiekłam chleb bez żadnych dodatków. Pszenny chleb na drożdżach suchych jest bardzo uniwersalny. To wspaniała baza do kanapek wytrawnych lub słodkich. Gdy troszkę straci świeżość idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących grzanek

Lekcje w kuchni
Panettone 149

roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku (użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę(...)rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, przykrywamy babkę papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika, przebijamy wykałaczkami i wieszamy (np. między krzesłami) i zostawiamy do ostudzenia. Letnia jest gotowa do zjedzenia

Gotowanie i blogowanie
Łosoś z miętowo-groszkowym puree 87

Łosoś z miętowo-groszkowym puree to zdrowy, lekki i bardzo kolorowy obiad. Przygotowanie tego posiłku wcale nie zajmie Wam dużo czasu, a z pewnością zaskoczy swoim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta orzechowa z masłem orzechowym 80

Bardzo orzechowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów oraz masą śmietanową z masłem orzechowym. Czas wykonania: 30min(3h oczekiwania + 8h)   Ilość porcji: 12 kawałków

KuchniaWeDwoje.pl
Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami 65

Właśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko(...)oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach – ciasto musi się przyrumienić. Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Kardamonovy
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka 114

Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Tuszowskich (gmina Cmolas), który(...)ciasto siekamy nożem, rozcieramy w palcach grudki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka, rozcieramy i dobrze mieszamy. Garnek z masą wkładamy

Trzeci talerz
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 69

czasu trafiający się orzeszek - bonus :) Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Doskonała ciepła, z chrupiącą skórką i jak się właśnie przekonuję, po trzech dniach również, choć już bez chrupania. Jak już umyjecie opróżnione blaszki po tradycyjnych bohaterach wielkanocnego stołu,  dajcie szansę tej skromnej babeczce. W ramach detoksu cukrowo - tłuszczowego. Składniki: 15 dag mąki pszennej tortowej(...)waniliowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżka golden syropu lub miodu 1 łyżka mleka w proszku ( niekoniecznie -  ja dodałam, ponieważ miałam wodniste mleko 0,5 % ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli 2 garści posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Posypujemy cukrem waniliowym

Kronika Piekarnika
Pralinki paleo 72

Żywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości(...)dowolne) wiórki kokosowe Weź  miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy

PaleoSMAK
PIZZERINKI INACZEJ 103

Inne pizzerinki, bo bez drożdży ani sera. Dla dziecka i nie tylko. Możecie zaserwować je z ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią,  pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone(...)ciastach pizzowych i innych.  Składniki na 2 blachy: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika lub sezamu,  2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szarlotka z kremem waniliowym 133

żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka(...)miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka żelatyny opcjonalnie cukier do smaku  Jabłka obieramy

Cynamonowe szczęście
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 86

Wiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego(...)kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru. Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą

Gotujemywdomu.pl
Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. 97

Przyprawa jest aromatyczna, nie jest zbyt ostra, dlatego idealnie nadaje się do pierników dla naszych milusińskich, szczególnie tych, które ostre przyprawy wyczuwają na kilometr. Już za chwilę zaczynamy wielkie pieczenie pierniczków dlatego zachęcam na początek do zrobienia domowej przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 2 laski(...)łyżeczki goździków 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 8-10 strąków kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Instrukcje Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białej warstwy). Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Jeśli macie młynek do kawy możecie to zrobić w młynku. Artykuł Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania