Przygotowałam dla Was przepis, który przyda Wam się na co dzień, jak również na nadchodzące święta Wielkanocne - pyszny, aromatyczny Kurczak po prowansalsku pieczony z kolorowymi warzywami... Do przyrządzenia tego prostego, a zarazem wykwintnego dania, użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia , którego w ramach współpracy otrzymałam do wypróbowania. W dzisiejszych czasach w wielu sklepach często można trafić na wątpliwej jakości kurczaka(...)Równie istotną sprawą jest to, że Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony karmą bez GMO, jej składniki są w 100% roślinne, zawierają niezbędne minerały, witaminy oraz wyciągi ziołowe. Kurczaki Zagrodowe nigdy nie dostają jakichkolwiek antybiotyków. Niewiele jest takich produktów na rynku uczciwych i prawdziwych, bez niedomówień. My, jako klienci, mamy pewność, że na nasze stoły trafia produkt naprawdę
Słodko-Słony Świat Ilonyżytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)bąble powietrza). Składniki z I etapu wsypać do dużej miski, dodać zakwas i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Przykryć ścierką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać
Kuchcik gotujepasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny(...)żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki. Krok 3. Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem
Moja Książka Kucharskazapomnieć. Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek ciasta był na wagę złota. Wtedy to kawałki ciasta chlebowego, ciasta drożdżowego wypiekano w piecu aby móc zjeść na śniadanie. Później podobne kawałki lub resztki zaczęto rzucać na tłuszcz. Zjadano z tym co akurat było(...)jajka, ziemniaki, przyprawy i tłuszcz do smażenia. W odróżnieniu od naszych smażonych na tłusty czwartek przysmaków, langosze smaży się na oleju. Przepis na langosze jest z ziemniakami lub bez ziemniaków, wybór należy do Was. W oryginale jest to ciasto drożdżowe z ziemniakami. Aby zrobić węgierski langosz, bo o nim cały czas mowa potrzebujemy prostych składników, które każdy
Dieta moja pasjaCzerwony barszczyk, karp i kapusta. Trzy tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia w gronie najbliższych nam osób. Pośród dwunastu tradycyjnych potraw, które symbolizować mają miesiące odchodzącego roku i dwunastu Apostołów Jezusa, to właśnie one wymieniane są jako te najpopularniejsze. Czy jednak w każdym domu smakują tak samo? Barszcz czerwony na wywarze, a może(...)kolejne Święta. Doskonały wigilijny barszcz wymaga dobrego zakwasu, wysokiej jakości słodkich buraków i wprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać z dodatkiem malin, jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rogaliki z nadzieniem Składniki kostka masła (200 g) 3½ szklanki mąki (420 g) szklanka śmietany 18% (230 g) 3⅓ szklanki marmolady (400 g) Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia Liczba ciastek: około 45 rogalików Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę , a następnie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części , a później jedną z nich rozwałkowujemy(...)powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików. Zobacz również #wegetariańskie #słodkości #rogaliki #ciastka #bezjajek #bezorzechów #Wielkanoc #ulubione #masło #śmietana #mąka #marmolada #czasochłonne(>60min) Artykuł Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisBananowo-serowe placuszki. Już nie raz powtarzałam jak bardzo lubimy jeść najróżniejsze placki i placuszki na śniadanie. Dziś przedstawiam Wam kolejną wersję. Pyszne bananowo-serowe placuszki
Słodkie okruszkiblachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :) Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/ . ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania(...)pytania: 1. Śniadanie - na słodko czy na słono? - Na słodko, ale też bez przesady :) 2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa? -Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto
Moje pyszne gotowaniePiekę je od kilku lat, specjalnie dla męża Marcina który w tym dniu obchodzi właśnie imieniny .Nie ma lepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku(...)lodówki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 części ciasta, pozostałą część ciasta pozostawiamy pustą. Ciasto składamy na trzy części zaczynając od części bez masła, składając do środka części z masłem. Dociskając wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na trzy części, wstawiamy do lodówki na pół godziny, czynność powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem schładzamy
Bajeczna KuchniaZastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzonego (już z jakiś milion razy) przepisu wyszły wyjątkowo kruche i rozwalały się przy najmniejszym dotknięciu… O przecięciu ciasta nie było mowy… Nie wspominając już o tym, że wypróbowywałam pieczenie używając samego rantu i część ciasta biszkoptowego wypłynęła z formy… No aura wybitnie mi nie sprzyjała tego dnia. Nie dałam się jednak zniechęcić tym drobnym niepowodzeniom. Jakoś udało(...)będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Przed przełożeniem konfiturą i kremem nasączyć je kirschem/wiśniówką. Konfitura wiśniowa Odłożyć 10 wiśni na później. Resztę
Modern Cave Girltruskawkami to bardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, święta, a także na zwykłą niedzielę, do kawy. Można je także upiec bez okazji, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Ciasto leśny mech należy do moich ulubionych wypieków, moim zdaniem jest idealnym dodatkiem do filiżanki ulubionej kawy. Moi domownicy także(...)TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT SZPINAKOWY 4 jajka 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 450 g mrożonego szpinaku 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 100 ml wrzątku 2 łyżki żelatyny 4-5 łyżek curku pudru DODATKOWO 250-300 g truskawek Wykonanie Szpinak wcześniej rozmrażamy
Przepiski.plCiasto Don Rodrigo to bardzo smaczny i pięknie prezentujący się wypiek, który będzie idealny na każdą okazję, a także bez okazji, do popołudniowej kawki. Składa się z ciasta czekoladowego przełożonego kremem budyniowym z orzechami i bitej śmietany na wierzchu. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc deser od którego trudno się oderwać. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, wystarczy(...)powoli masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 35 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika
e-PrzepisyKulinarnemożna dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość(...)szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia (można również włożyć do słabej zamrażarki na kilka minut). Po tym czasie agarowa galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić
Candy Pandasszaleństwa . Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18% łyżka masła(...)mających po dwie kostki, a jak się nie uda to wszystkie pojedyncze. Obsypujemy je odrobiną soli i układamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, niechaj się palą, niechaj się smażą, pieką i opiekają. Nie bójcie się, jak się nawet przypalą, wiadomo wszystko w granicach rozsądku, ale im ciemniejsze mięsko tym ładniejszy kolor sosu. A teraz uwaga, jak są już
Kuba Gotuje