ciasto - 162146 przepisów (strona:2202/10810)

Mazurek kajmakowy z powidłami 81

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii.  Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)push({}); Przygotowanie: 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem

Danka Pichci
Ciasto ucierane ze śliwkami 137

zamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję  💗 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, masło rozpuszczone 250 g, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo(...)śliwki mrożone lub świeże 700 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i ucieramy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy do masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem oraz startą skórką pomarańczy. Wszystko miksujemy mikserem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu układamy

kulinarne odsłony pati
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 118

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się

Passions hobbies life
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 133

przepis przypadnie do gustu wszystkim - nawet tym, którzy z glutenu rezygnować nie chcą czy nie muszą. KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU (blacha o wymiarach 30 x 21 cm) Składniki na ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru pudru  4 jajka 150 g mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku(...)migdałowych posiekane włoskie orzechy Jak przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy).  Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się

W kuchni Karmel-itki
Piernik długodojrzewający 106

Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je zdecydowanie powtórzyć. Nie jest to zbyt skomplikowane. Wydawać by się mogło, że czasochłonne(...)Przekonajcie się sami.  Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 4-6 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją).  Składniki: • 500 g miodu • 2 szklanki cukru • 250 g masła (ew margaryny mlecznej

Karczma Honorietty
Piernik z kremem i powidłem śliwkowym 142

powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody(...)Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Składniki masa: 2 żółtka 2 szklanki mleka

kruche babeczki
Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką 118

dużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak!  Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką 96

dużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak!  Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo(...)serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g: Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista) ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 250 g masła zimnego ▪ 5 żółtek ▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa ▪ 1 kg twarogu ▪ 3 jajka

zdrowo i aktywnie
Mleczna kanapka 574

dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia   składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt   piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez   ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić(...)delikatnie zdjąć papier. U mnie na biszkopcie powstała taka jakby skórka, którą delikatnie zdjęłam. Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Krem 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny 80 g mąki Basia Krupczatka 70 g cukru 20 g żelatyny sok z połowy cytryny aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka

W garach u Gosi
Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 103

Dziś kolejny przepis, który gdzieś mi się zapodział i bardzo długo czekał na publikację – to właśnie puszyste ciasto malinowe z bananami Blogmas to chyba też dobry czas na zrobienie porządków, w tym przypadku na blogu. Mam jeszcze kilka przepisów, z którymi długo czekałam i może w końcu(...)teraz nie tworzę niczego nowego, bo staram się myśleć o tym, by na każdy dzień coś przygotować. Najlepiej oczywiście w świątecznym klimacie Dzisiejsze ciasto to eksperyment z dodatkiem malinowego pudru – można też wykorzystać zmielony malinowy batonik Frupp. Ciasto ma delikatny różowy kolor, a w smaku czuć i maliny

Fitkot