ciasto - 162322 przepisów (strona:2197/10822)

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe 223

słodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser. Na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka owsianego Na ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki 1 szklanka ciepłego mleka owsianego 10 łyżek cukru szczypta soli 125 g margaryny bezmlecznej 2 jajka Dodatkowo: Cynamon, cukier i rozpuszczona margaryna na wierzch Drożdże(...)następnie pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, cukier, rozpuszczoną margarynę i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym

Dieta bez mleka
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 106

Nadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki. Iście wigilijne danie, które można zamrozić i zaserwować przez cały rok, m.in. na Nowy Rok i na noworoczne przyjęcie. Gotowanie dla zaradnych Kończący się rok zachęca do podsumowań i do robienia planów na przyszłość(...)uszkami trzymać w zamrażalniku do momentu, aż uszka całkowicie się zamrożą. Potem przełożyć je do woreczka i ponownie włożyć do zamrażalnika. Uszka z pieczarkami i cebulką Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1,5 szklanki gorącej wody (1500g=1500 ml) 2 łyżki oleju (30 g) 1 żółtko ½ łyżeczki soli (5 g) Składniki na farsz

KulinarneImpresje.pl
Makowiec 130

lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z jabłkiem i kokosową kruszonką 148

Szybkie ciasto z jabłkami i kokosową  kruszonką to moja dzisiejsza propozycja  na małe co nie co do kawy. Spróbujcie bo ciasto jest po prostu pyszne . Składniki: 1 1/2 szklanki mąki użyłam   Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 1/2 szklanki cukru 120 masła 1/3 szklanki śmietany 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 jabłka cynamon kruszonka(...)Masło roztopić, wystudzić. Do masła dodać jajka, cukier, utrzeć. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na cieście i posypać cynamonem.  Z masła, mąki, kokosu i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie po całym cieście. Blaszkę wstawiamy

magiczna kuchnia Kasi
CIASTO BIAŁE SWIĘTA 184

przekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 92

mała cebula 20 g oleju Dodatkowo: kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody) Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia  Thermomix  dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto  czas 3 min/Interwał.  Ciasto powinno być(...)zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki  czas   30 min/Varoma/obr. 1  (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy

Themo przepisy
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 146

robiłam. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu(...)ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów

Mieszam w Garnku
babka piernikowa II 135

mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
ciasto drożdżowe a`la chałka z kajmakiem,śliwkami... 126

łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na desce(...)rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec 1312

Seromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut *** *** Po upieczeniu ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM

Blog z Apetytem
Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym 137

Przepis na to ciasto powstał całkiem niedawno, a już zdążył zrobić furorę pośród moich znajomych. Ostatnio piekłam takie mini słodkości na prezenty, co jest świetnym pomysłem. Po prostu pozostały mi białka i przeważnie dodawałam je do jajecznicy, czy biszkoptu (tym razem długo musiałyby czekać) lub smażyłam z nich puszyste placuszki. Do większego ciasta (np. takiego - klik ) białek za mało, więc(...)kuchni i postanowiłam upiec coś świątecznego, orzechowego oraz pachnącego cynamonem! Z niecierpliwością patrzyłam na swój piekarnik, czułam obłędny zapach i nie mogłam doczekać się swojego spontanicznego efektu. Ozdobiłam ciasto, ukroiłam kawałek i? I zniknęło w zaledwie 15 minut. (Nie, nie, sama go nie zjadłam.) Naprawdę smakuje przeeepysznie! Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy

Di gotuje
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 168

które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : mięso(...)sprawi że farsz będzie soczysty i wilgotny , a nie suchy i wiórowaty Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy do wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem

Ogrodnik w podróży
Galette z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi 140

Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) 15 dag żółtego sera (np. gouda) 10 dag szynki parmeńskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła garść liści rukoli sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone(...)kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę. Dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Masło topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia. Za pomocą wałka formujemy

Qchnia po prostu
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 361

Dwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować(...)przez sito mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę

Kuchnia MagdaLeny
Śmietanowiec / Sernik bez sera 135

Przepis na to ciasto mam już od bardzo dawna. Zdjęcie też już nie nowe. Ale przepis dobry, więc polecam! Składniki (blaszka 25x35cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 250 g masła 6 żółtek cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 4 kubki śmietany 18% (każdy po 330ml) 2 budynie śmietankowe w proszku 6 białek 1 szklanka cukru(...)puszka brzoskwiń Przygotowanie: 1. Jeśli mamy zamiar dodać brzoskwinie, to należy je pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Rodzynki też należy lekko obtoczyć w mące. 2. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i schłodzić. Jedną większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec chwilę w piekarniku (tak 10-15 minut). 3. Śmietanę

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania