ciasto - 162146 przepisów (strona:2197/10810)

Faworki 1166

się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Do przewracania faworków możemy użyć patyczków(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek. Wbić żółtka, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Posiekać wszystkie składniki razem z mąką. Następnie dłońmi zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zrobić wałek, zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 20-30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie części. Stolnicę posypać mąką (nie za dużo), rozwałkować jedną część ciasta

Danka Pichci
Gniazdka Z Piekarnika - Pieczone 234

pudru 2 łyżki soku z cytryny 1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem. 2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi(...)być całkowicie wystudzone). 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu. Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z tylko i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !  Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Pyszne pączki na piwie 101

jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita *** *** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około(...)godziny do wyrośnięcia (moje ciasto, aż wyszło z siebie *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm *** *** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka *** *** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut *** *** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej

Blog z Apetytem
Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! 99

faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 6 żółtek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia(...)cukier puder do posypania     *** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w prostokąty i na środku każdego

Blog z Apetytem
Jabłecznik z budyniem 116

Kruche ciasto, budyń waniliowy i plasterki jabłek, czy to może komuś nie smakować :) Do tego pyszna kawa lub herbatka i można działać w ten wietrzny dzień. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru - 250 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz - 4 szklanki mleka - 1 kg jabłek - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy około pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Budynie gotujemy na mleku. Na ciasto wykładamy jabłka, zalewamy je ugotowanym budyniem a wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru 85

miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Następnie, do wyrośniętego ciasta dodać miękkie masło i dokładnie wmieszać masło(...)ciasta. W razie konieczności dodać około 2-3 łyżek mąki. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na około 25-30 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rolując uformować w około 10-12cm wałek o grubości małego palca. a następnie zawinąć torcetti zakładając końce jeden

Smaki Armine
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 79

waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka, olej i sok malinowy) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny(...)przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą), czekamy aż przestygnie

Słodki sentyment
Kolorowa babka kisielowa 75

Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę. Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę(...)kaszką manną). Wylewam do blaszki pierwszy kolor i rozprowadzam po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylewam drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta (zdjęcie na końcu ). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kolorowa babka kisielowa

Słodki sentyment
Ślimaki cynamonowe z powidłami 79

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane

Słodki sentyment
Pączusie dyniowe (vege) 86

łyżka wódki 1 szklanka mąki Olej do smażenia Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce i łączę. Następnie dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy (jeśli ciasto jest zbyt lejące, możecie dosypać jeszcze trochę mąki). Olej rozgrzewam, ale nie za mocno. Smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku(...)próbę możecie włożyć do rozgrzanego oleju kawałeczek ciasta i zobaczyć, czy ciasto będzie od razu ciemnieć, jeśli tak, należy trochę zmniejszyć moc grzania). Łyżką kładę ciasto na olej i smażę z obydwu stron. Wielkość pączków dowolna, robiłam małe, takie na dwa kęsy. Jeszcze ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego Artykuł Pączusie dyniowe (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Piernik na ziemniakach z czekoladą 80

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę

Słodki sentyment
Kruche gwiazdki piernikowe 76

łyżka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 jajko Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około

Słodki sentyment
Piernik rosyjski 87

skórkę z pomarańczy i cytryny i kakao. Do masy jajecznej dodaję następnie po łyżce wystudzony miód, a później stopniowo mąkę (zostawiam 2 łyżki). Na koniec dodaję ¼ szklanki mleka. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt gęste, dodaję pozostałe ¼ szklanki mleka.   Rodzynki myję w gorącej wodzie, odsączam i wycieram w ręcznik papierowy. Następnie rodzynki i skórki kandyzowane mieszam z pozostałą mąką(...)posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam. Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu piernik rosyjski można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać 2-3 tygodnie w lodówce. Piernik można także zamrażać. Kilka godzin

Słodki sentyment
ekspresowe faworki z ciasta francuskiego 87

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego cukier puder tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Przecinamy wzdłuż na dwa równe płaty a następie tniemy na wąskie prostokąciki. W środku każdego robimy nacięcie a następnie przeplatamy. Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
smaczne ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką... 134

łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte(...)ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne, do tego kruszonka i jest wyśmienite ciasto do kawy, herbaty........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię