Chałka to klasyczne, puszyste i lekko słodkie maślane ciasto drożdżowe. Niby nic wielkiego, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa po domu ten magiczny zapach… To jest właśnie to! Kto raz spróbował domowej chałki drożdżowej, ten wie, że żadna inna jej nie dorówna. Kojarzy mi się z beztroskim(...)cukier. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce. Kiedy drożdże zaczęły pracować, przekładamy rozczyn do mąki, wlewamy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie i odchodzące od ręki ciasto. Oprószamy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 lub 4 kawałki i każdy rolujemy w podłużny wałek
Analiza Smakumąki. Odkładamy, aż podwoją objętość. W dużej misie (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, pozostałe mleko, cukier i sól. Wyrabiamy razem na jednolite, elastyczne ciasto – najlepiej ok. 10 minut (ręcznie lub hakiem miksera). Dłużej wyrabiane ciasto będzie smaczniejsze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie twaróg(...)dokładnie rozgniatamy widelcem wraz z cukrem pudrem oraz skórką otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią w celu odgazowania. Rozwałkowujemy na prostokąt o jednym boku co najmniej 30 cm. Na powierzchni rozsmarowujemy twaróg, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy drożdżówkę w rulon, a następnie przecinamy ostrym nożem wzdłuż rulona – dzieląc go na dwie części, ale zostawiając zlepiony brzeg. Dostaniemy
Poezja smakuBardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowuję na stolnicy. Robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru dzięki czemu ciasto nie klei się do wałka i łatwo je potem przenieść. Rozwałkowuję na wielkość blaszki do tarty. Moja ma średnicę 26 cm, pamiętajcie jeszcze o bokach. Zrywam jeden arkusz papieru(...)ciasta i przekładam do formy odwracając je. Potem zrywam drugi arkusz papieru. Ciasto ugniatam i odrywam nadmiar z boków. Boki zróbcie dosyć wysokie bo ciasto kurczy się podczas pieczenia. Reszta ciasta przyda nam się do kratki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam na 15 minut aż się zarumieni. Przed pieczeniem nakłuwam spód tarty widelcem. Masa serowa
wesoła kuchniaminut aby drożdże zaczęły się pienić. Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło. Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania(...)ciasta schować do lodówki do schłodzenia. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut. Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe
W Mojej Kuchni LubięMamuśki Kochane przyjmijcie najlepsze życzenia z okazji Naszego Święta. A by to uczcić spieszę do Was z pysznym ciachem. Składniki: Ciasto: - 8 jajek - 200 g cukru - 200 g mielonych orzechów - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 250 g masła - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 5 łyżek cukru kryształu - 3 łyżki mąki pszennej - 3 szklanki mleka(...)puszka brzoskwiń Przygotowanie: Na samym początku zabieramy się za przygotowanie ciasta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier, żółtka, orzechy, mąkę oraz proszek. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem
Zainspirowana w kuchnizbędnego wstępu - to brownie jest ciastem idealnym - nie ma w nim mleka, jajek, orzechów czy mąki, więc prawie każdy będzie mógł je zjeść. Poza tym składa się głównie z fasoli i poza ogromną przyjemnością wynikająca z jego jedzenia, czujemy, że nasz organizm cieszy się z dostarczanego razem z fasolą białka, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest cudownie chrupiące(...)wierzchu i mięciutkie w środku, i mocno czekoladowe, co znakomicie przełamują maliny... Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto - 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek zimnej wody - 1 puszka czarnej fasoli (lub trochę ponad pół szklanki suchej) - 60 g kakao - 45 g oleju kokosowego - 110 g cukru - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego - 1.5 łyżeczki proszku
Roślinożerni urlopowiczemają tylko jeden „minus” – zawierają mało leucyny, która występuje w większych ilościach w innych zbożach, dlatego też warto go łączyć z innymi zbożami. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie bezglutenowe ciasto, które jest mieszanką czterech różnych zbóż. 1 porcja = 150 kcal składniki: 8½ łyżki mąki ryżowej brązowej 2½ łyżki mąki gryczanej 6½ łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki płatków jaglanych 2 jajka(...)łyżki syropu klonowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych ¾ szklanki napoju ryżowego duże jabłko sposób przygotowania W dużej misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodałam resztę składników ciasta i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Formę o rozmiarach 22 x 17cm wysmarowałam masłem (można też oliwą), posypałam amarantusem i przełożyłam do niej ciasto. Pokrojone na plasterki jabłko, poukładałam na cieście
Looking for CookingSezon na rabarbar rozpoczęty!! W takim razie zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła 82% 3 żółtka szczypta soli 70 g cukru pudru Mąkę i kakao przesiać. Zimne masło pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę(...)szybko zagnieść. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, od razu wylepić ciastem i schłodzić w zamrażarce 15-20 min. albo w lodówce 1-1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 º C i podpiec 10-15 min. Wyjąć i wystudzić. Nadzienie: 600 g rabarbaru 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Rabarbar obrać i pokroić
Anielskie wypiekichwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm (lub tak jak ja 24cm, ale z wysokim brzegiem 8,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego(...)Następnie w trzech partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Do kremu dodać pokrojone truskawki i wymieszać szpatułką. 12. Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu i lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć połową pozostałego ponczu i posmarować konfiturą malinową. Wyłożyć resztę kremu z truskawkami, wyrównać
Mała CukierenkaPyszne kruche ciasto i rabarbar to połączenie idealne. Nie może się nie udać bo to najprostsze ciasto,ale też bardzo smaczne. Jeden kawałek do porannej kawki trzeba zjeść . Zapraszam po mój sprawdzony przepis. Ciasto: ( blacha 20 x 30 ) 25 dag masła ( margaryny) 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3 łyżki śmietany 5 żółtek 2 łyżeczki(...)rabarbaru 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki bułki tartej Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka roztrzepane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić kruche ciasto,podzielić na dwie części i schłodzić. Rabarbar oczyścić,pokroić i zasypać cukrem - wymieszać i odstawić na ok 30 min. Powstały sok odlać. Jedną część ciasta ułożyć na blasze,posypać bułką
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepis na to ciasto bardzo dobrze odwzorowuje smak popularnego batonika Bounty. Mocno kokosowe nadzienie oblane warstwą mlecznej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i nie wymaga pieczenia. Polecam! Czas przygotowania: 30 min + czas na studzenie masy i chłodzenie ciasta Składniki: (na blaszkę 21×21) 120 g herbatników oblanych z jednej strony czekoladą (np. Petitki) 80 g herbatników(...)innym przypadku herbatniki nie zmiękną). Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników bez czekolady. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę, masło i śmietankę. Polej ciasto równą warstwą polewy. [Głosów: 3 Average
Słodki Blogsezon otworzył placek z rabarbarem i truskawkami , który wyszedł tak pyszny, że na pewno ponownie pojawi się na stole Słonecznej Kuchni :) Tymczasem zapraszam Was na kolejną, rabarbarową słodkość! Przepyszne ciasto kokosowe, odpowiednio wilgotne i wyraziste dzięki połączeniu jogurtu z białą czekoladą. Całość równoważy kwaskowaty i bardzo soczysty rabarbar, który dodaje ciastu przyjemnego owocowego posmaku i wsprowadza wiosenny nastrój :) Pyszne, proste(...)kokos i owoce to absolutnie wspaniałe połączenie. Dorzucam do tego jeszcze kilka stokrotek z balkonowego ogródka, zaparzam ulubioną kawę i zatapiam się w Maju ♥ Kto się przyłączy? :) Kokosowe ciasto z rabarbarem Potrzebujesz: 2 duże łodygi rabarbaru (około 150g) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka płynnego miodu 100ml oleju rzepakowego 180g jogurtu naturalnego 100g białej czekolady
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCharlotta malinowa to pyszne i delikatne ciasto, którego głównym składnikiem są maliny. Nazwa jest dość dostojna i myląca, ponieważ wykonanie tego ciasta jest bardzo proste do wykonania. Niesamowite jest to, że z tak zwykłych produktów można stworzyć tak pyszne ciasto. W moim domu jak zwykle dzieci oceniały moje wykonanie ciasta i mam zamówienia na następne … Czytaj dalej Charlotta malinowa(...)ciasto Artykuł Charlotta malinowa – ciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSernik to najlepsze ciasto na świecie, gości u mnie bardzo często. Uwielbiamy serniki i za każdym razem piekę inny. Miło jest gdy wszyscy proszą o dokładkę i zjadają do ostatniego okruszka. Polecam i dobrej soboty życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajek 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) pół szklanki kaszy manny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy łyżka kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem
IzabelawkuchniDzień dobry :-) W tamtym orku robiłam szybkie ciasto z owocami mieszane widelcem. Tym razem równie szybki murzynek z masłem orzechowym. Ja dodałam masło, ale ciasto idealne do owoców. Robi się szybciutko, podobnie do muffinek. Tak naprawdę to ja dodawałam składniki a moja córka ciasto mieszała :-) Masła orzechowego dodałyśmy kilka łyżek do ciasta i na wierzchu zrobiłyśmy takie esy floresy :-) Polecam(...)miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy i dodajemy stopniowo do składników mokrych. Jak dodamy porcję do mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Na wierzch za pomocą łyżeczki nakładamy kupkami masło orzechowe. Teraz za pomocą noża robimy esy floresy. 4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Do tzw "suchego patyczka" wyjmujemy
kruche babeczki