cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę, sól, jogurt, oliwę umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 6-8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę 100 g rozpuszczonego masła Przyprawy (rozmaryn, natka pietruszki, oregano(...)łyżeczka soli Wszystkie składniki nadzienia mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 0,4 cm, smaruję całą powierzchnię nadzieniem i kroję na paski o szerokości około 7 cm. Każdy pasek składam w harmonijkę (zdjęcia na końcu przepisu). Keksówkę długości 20 cm wykładam papierem i ustawiam w niej ciasno złożone paski ciasta. Chlebek odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, następnie smaruję
Słodki sentymentSezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego(...)wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce
Waniliowe ImprowizacjeChwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍 Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋 Składniki(...)duże szt) 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (375 gr) ok 400 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka ok 150 g sera żółtego typu mozzarella 1 jajko do posmarowania ciasta odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki
Walijskie PichcenieCurd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki
Słodki PomysłZnacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną
Smaki Na Talerzucukru 30 g mąki Przygotowanie: W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto wyłożyć na prószony blat(...)rozwałkować na grubość ok 0,5 . Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią
Niezły MłynekKremówka błyskawiczna , kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym. Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem . 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 14 g żelatyny, cukier puder do posypania ciasta. Ciasto upiec według(...)gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Budyń zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać, aż masa zrobi się pulchna. Masę wyłożyć na upieczony płat ciasta francuskiego i przykryć drugim płatem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
królestwo garówmojej stronie znajdziecie już przepis na to ciasto w wersji z biszkoptem. Teraz mam dla Was propozycję na to samo ciasto, ale bez pieczenia. Pyszne i efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego swoim smakiem. Herbatniki, krem budyniowy, biszkopty a całość dopełnia polewa z mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty, ciasto uda się każdemu :) Przepis na to ciasto w wersji(...)klik. Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube--> kliknij tutaj . Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki na krem budyniowy: (blacha kwadratowa
Zrób to smacznieGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżki kakao ok. 180 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao. Dodajemy masło oraz stopniowo gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wycinamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i sklejamy brzegi formując pierożki. Wrzucamy
Domowy Smak JedzeniaMyślałam, że truskawkowe ciasta na blogu już pojawiać się nie będą, a jednak cały czas w domu goszczą wypieki z ich dodatkiem. No i szkoda mi nie fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia! Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą(...)Odstawiamy do tężenia. Blachę wykładamy warstwą herbatników. Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników. Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy. Smacznego
Ostra na Słodkosię składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. 1/2 cz. ubitych białek dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo do, boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaMoje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): – 550g mąki pszennej – 250 ml mleka (50 ml do zaczynu(...)ciasta) – 200 g masła – 2 jajka – 30 g drożdży (świeżych) – 5 łyżek cukru – laska wanilii – 0,5 l jagód – cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko (250ml) z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży (30g), cukru (1 łyżka), mleka (50ml) i mąki (2 łyżeczki) przygotować zaczyn
CookYourselfNajpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne. Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem papiera(...)pergaminowego Stella –świetnie się sprawdza do różnych wypieków. Składniki na 20 dużych bułeczek: Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 2 torebki suszonych drożdży 20 dag cukru 20 dag masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 1 litr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 małe
Wanilia i KardamonWiśniowy curd to pyszny krem wiśniowy do tortów, ciast i deserów. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki
Słodki Pomysłplacka dodałam do środka błyskawicznej owsianki z gruszką KUPIEC ,a całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam prażonymi migdałami i kruchymi ciasteczkami zbożowymi o smaku kokosowym KUPIEC Ciasto zrobicie w około 45 minut z pieczeniem. Przygotujcie: 📌 4 jaja 📌 szklanka cukru (najlepiej niecała) 📌 pół kostki masła (100g) 📌 półtorej szklanki przesianej mąki pszennej + półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 📌 opakowanie(...)dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia , owsiankę , lekko wymieszaj tylko do połączenia się składników. Dodaj szybko rozpuszczone i chłodne masło. Wymieszaj wylej na okrągłą tortownicę opcjonalnie możesz wcześniej podzielić ciasto na dwie części .Do drugiej części możesz dodać na przykład czerwonego barwnika spożywczego i zrobić ciasto dwukolorowe. Powciskaj w ciasto gruszki ...piecz w piekarniku około 35 minut .Po tym czasie
Z Kuchni Do Kuchni