Szybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy(...)podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa od kawałków ryby, by można było skleić ciasto, zaś długość taka, by jedna połowa przykryła drugą. Zaczynamy układanie! Grzyby na ciasto
MarcinChefMięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła(...)gorące mleko i łyżką wymieszać , wlać rozpuszczone lekko ciepłe masło i całość zagniatać ręką kilka minut aż będzie gładkie , jednolite i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć ciasto ściereczką i odnieść w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na dwa niezbyt
Wanilia i Kardamonlukrem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI: Ciasto: listki szpinaku świeżego (130 g) olej roślinny (110 ml) jajka (2 szt.) mąka pszenna (170 g) cukier (200 g) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka(...)łyżka) mleko (1- 2 łyżki) motylki cukrowe ( garść) posypka cukrowa (wg. uznania) Potrzebne gadżety: mikser papier do pieczenia keksówka 11 x 30 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto. Szpinak blendujemy z oliwą na gładką papkę. Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy przesianą mąkę
RITA food channelciasto to prawdziwy hit internetu, wiec nie mogłam go nie spróbować zrobić. No i okazało się, ze w rodzinie też tak zasmakował, że za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć:) Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, a polewa jest naprawdę rewelacyjna. Zmodyfikowałam przepis, bo mam dość duże blaszki -25x30 cm i ciasto wychodziło według mnie za niskie. Dodałam od siebie(...)pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić. Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem
Krylowa Kuchniamiski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Wgniatamy masło. Cukier i sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do miski. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny *** *** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części(...)lekko wysmarowanym olejem blacie rolujemy każdy kawałek ciasta, tak aby powstał długi wałek ok 40 cm *** *** Następnie zaplatamy końce precla, tak jak na zdjęciu *** *** I zlepiamy je u dołu *** *** Gotowe precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy precle do lodówki na około 1 godzinę *** *** W średniej wielkości garnku zagotowujemy litr wody z sodą. Zmniejszamy
Blog z Apetytemzakurzone na półkach. Zapraszam do śledzenia na bieżąco mojego INSTAGRAMA – tam nowości pojawiają się często szybciej niż na blogu i w formie KROK PO KROKU. KLIK ! Wyparujcie przepysznych ciast, dań obiadowych, naleśników, deserów na szybko i słodkości w FIT wersji! . . CZYTANIE Kiedyś miałam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Książki S.Kinga czy J.Chmielewskiej wręcz pożerałam! Teraz czytam tylko(...)obiecałam, zapraszam Was do upieczenia razem ze mną przepysznych bułeczek! Zachęćcie dzieci do pracy razem z Wami! Stwórzcie swoje własne zwierzątka albo te pokazane przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też
Ostra na SłodkoPrzepyszne ciasto z kremem budyniowym. Przepis z książki siostry Anieli. CIASTO 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 9 jaj Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki(...)cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy bez cukru Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem
RAROSSAsprawdziła się ona równie rewelacyjnie jak w daniach na słodko. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, składniki po kolei wkłada się na patelnię, a na koniec wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie i włożyć na nieco ponad pół godziny do piekarnika. Otrzymuje się strudel z dynią i mięsem mielonym , czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. Składniki na strudel z dynią(...)mięsem mielonym 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g miąższu z dyni 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 200 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 / 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżka pestek dyni 1 jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolę odcedzić, opłukać i zostawić na sitku
niecodziennikparysmaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa. Składniki na tartę ze śliwkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 500 g śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 3 łyżki cukru(...)brązowego 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 5-10 minut
niecodziennikparyFlammkuchen , czyli pizza na cienkim cieście, pochodzi z Alzacji w północno-wschodniej Francji i jest bardzo prostym daniem wiejskim. Było wypiekane w piecach w bardzo wysokich temperaturach i to pozostało do dzisiaj – niech nikogo nie dziwi 250 o C widniejące w niektórych przepisach. Całe przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje ok. 40 minut, więc flammkuchen z pieczarkami idealnie się nadaje(...)także na wieczorny posiłek lub poczęstunek dla gości. Składniki na flammkuchen z pieczarkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 2 małe czerwone cebule 80 g wędzonego boczku 2-3 duże pieczarki 250 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
niecodziennikparyobiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe: 250 g mąki(...)czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30 o C), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
niecodziennikparytych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie i dla Siostry, która mam nadzieję kiedyś go upiecze. Cytryna jest w każdej warstwie – cieście, lemon curd oraz masie śmietankowej i wcale nie jest jej za dużo, my dodatkowo ozdobiliśmy torcik startą skórką z cytryny. Składniki Ciasto: 8 jajek 10 łyżek cukru 100 g orzechów włoskich(...)jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, skórkę
niecodziennikparysię brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym razem będę o tym pamiętał. Składniki na quiche z łososiem i brokułem Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła prosto z lodówki 1 jajko 2 łyżki wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 brokuł 300 g świeżego łososia 300 ml śmietany kremówki(...)jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić
niecodziennikparybiałym serem Nadzienie: 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g) 250 g sera białego półtłustego 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem(...)zimną wodą, osuszyć i posiekać. Do miski wsypać przestudzoną kaszę gryczaną, dodać cebulę, natkę pietruszki oraz rozgnieciony ser biały. Dokładnie wymieszać składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Ciasto na pierogi przygotować dopiero wtedy, gdy farsz będzie już całkowicie wystudzony i ostatecznie gotowy. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę
niecodziennikparyJesienią zrobiliśmy ciasto z cukinią, które bardzo nam smakowało. Wtedy też zapisaliśmy przepis na babkę marmurkową z tym warzywem, który z braku czasu został wykorzystany dopiero wiosną. Od razu napiszemy, że ciasta z cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła(...)puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory. Składniki na babkę marmurkową z cukinią 400 g cukinii 5 jajek (wielkości L) w temperaturze pokojowej 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao
niecodziennikpary