Dzisiaj polecam zapiekane ciasto francuskie Zapiekane ciasto francuskie Nie podaje ilości, bo każdy może przygotować dowolna ilość porcji. Poniżej podaję dwa sposoby składania ciasta francuskiego. Składniki: ciasto francuskie szynka jajko sól, pieprz, ostra papryka szczypiorek Małe foremki żaroodporne wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego, na to kładziemy plasterek szynki. Do tak wyłożonej foremki wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą(...)temperaturze 200 stopni przez ok pół godziny. Jajko ma być całkowicie ścięte (żółtko na twardo). Gotowe przekąski można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Artykuł Zapiekane ciasto francuskie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaWitajcie! Podczas tegorocznej Wielkanocy delektowaliśmy się pysznym ciachem, snikers w tej łatwiejszej wersji. To ciasto to prawdziwa poezja, pyszne, słodkie i długo utrzymuje swoją świeżość. jak mam być szczera to jest dość pracochłonne ale warte każdej pracy. Sprzedam Wam jeszcze patent. Ciasto wałkuje na wielkość blachy od piekarnika a po upieczeniu kroję na pół. Tym sposobem nie muszę mieć(...)też piec oddzielnie. A teraz zdradzę Wam jeszcze tajemnicę. Te orzechy są tak wyśmienite, że można je wyjadać na ciepło i ciężko od garnka się oderwać. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 gram cukru 2 jajka 250 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego masa: 4 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki
Życie zaczyna się w kuchnijeden z najpopularniejszych przepisów na moim kanale YouTube, ale czy wiecie, ze równie smaczne mini pączusie możecie zrobić z jogurtu? Ten trzyskładnikowy przepis jest fantastyczny. Trzy składniki i ciasto robi się w trzy minuty. Prawie robią się same. SKŁADNIKI: 150 G MAKI PSZENNEJ 200 G JOGURTU NATURALNEGO 1 i 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA OLEJ DO SMAŻENIA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM(...)WYKONANIE: DO MISKI PRZESIAĆ MAKE WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAĆ JOGURT I WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. CIASTO POWINNO BYĆ GESTE I KLEJĄCE. NA GŁĘBOKIEJ PATELNI LUB W GARNKU ROZGRZAĆ OLEJ, DO TEMPERATURY 170 ST. C. GOTOWE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. NA GORĄCY OLEJ WYCISKAĆ MALE PORCJE CIASTA. WYCIŚNIĘTE PORCJE CIASTA ODCINAĆ NOŻEM. CIASTO MOŻNA RÓWNIEŻ WYKŁADAĆ
Pani M - kuchnia smakowitalubi ciasta o smaku cappuccino, ten będzie zadowolony z tego wypieku. Delikatny biszkopt i dwie pianki – jedna o smaku czekoladowego cappuccino, druga na bazie bitej śmietany z galaretką. Pyszne i lekkie ciasto. Polecam. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru 3-4 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 4 kopiate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka(...)czekolady Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy olej oraz wodę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy
Smaki Na TalerzuDziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g(...)potem dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę ( u mnie 24x38cm). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście a następnie posypujemy cynamonem. Ja lubię dużo cynamonu ale to kwestia smaku i upodobań. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec delikatnie dodajemy wiórki i mieszamy. Układamy kulkami na cieście
Kuchnia Pełna EmocjiKrem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci. Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z Kinder Bueno: 210 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej(...)Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem z Kinder Bueno od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go wcześniej w lodówce. Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :). Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można
Słodki Pomysłnich jest właśnie robot planetarny. Zastępuje on tradycyjny mikser i warto go mieć w swojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi to sam, bez konieczności pilnowania(...)trzymania. Wystarczy umieścić odpowiednią końcówkę, wrzucić do misy potrzebne składniki i uruchomić robota. W tym czasie możemy zająć się czymś innym, bez obaw, że nasze ciasto się nie uda. Robot planetarny to świetne rozwiązanie dla nowicjuszy w kuchni, którzy dopiero uczą się gotować, lub dla tych, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Robot planetarny zaginiecie ciasto drożdżowe, dokładnie wymiesza składniki
ProstePesto.plCzasem przychodzą dni, że ma się ochotę na coś słodkiego, smacznego a do tego szybkiego i prostego w wykonaniu. Takie właśnie jest włoskie ciasto 12 łyżek. Skąd ta nazwa? Z pewnością jeśli spojrzycie na listę potrzebnych składników sami wywnioskujecie, że większość z nich potrzebna jest w ilości właśnie dwunastu łyżek. Ciasto jest wilgotne, lekko sprężyste i pyszne. Koniecznie spróbujcie. Składniki(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. ńa końcu powoli wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego
Fascynacje AniOstatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna(...)przemian po jednym żółtku i cukier. Następnie dodajemy miód i śmietanę. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
kulinarne odsłony patiDzisiaj przepis na tanie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Murzynek jest bardzo puszysty i miękki w smaku. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć kremem, czy dżemem. Zachęcam do pieczenia! Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 3-4 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki rzadkiego dżemu (smak(...)dowolny) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 2 jajka (L) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą robota kuchennego składniki połączyć ze sobą. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w 180°C przez około 40-45 minut
Ugotowaćstolnicę lub do dużej miski, całość mieszamy. Dodajemy miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki, zagniatamy przez chwilę z mąką. Na koniec wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto dzielimy na 2 lub 3 mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie(...)przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w niedużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu możemy udekorować
Przepisy i porady kulinarneDelikatne, bardzo lekkie ciasto na wszystkie okazje, na co dzień i od święta. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36 Co potrzeba: 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g), 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”, 800 g jogurtu naturalnego, 5 bananów, Sok z 1/2 dużej cytryny, 4 nie czubate łyżeczki żelatyny(...)biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów. Każdego biszkopta polewamy niewielką ilością chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć. Na ten czas ciasto wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Nie będzie jej dużo, więc wykładajcie ją po trochę, żeby pokryła całe ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin
Bułka z ChlebemDziś zapraszam Was na pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkoptu przełożone kremem śmietanowym a przysłowiową "kropką nad i" jest masa o smaku kukułki. Ciasto jest wyśmienite, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Swoim smakiem zaskoczy każdego, kto lubi znane cukierki kukułki. Składniki na blachę 24 x 30 cm: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru(...)Kolejno dodać żółtka, wymieszać. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej. Wymieszać na najniższych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: * 600 ml śmietany kremówki
Zrób to smacznieszklanki mąki (2 szklanki pszennej i 1 szklanka orkiszowej), sól, jogurt umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko, mieszam. Następnie dodaję wodę i dokładnie wyrabiam łyżką. Ciasto będzie kleiste i z łatwością da się je wyrobić. Teraz dodaję 1,5 szklanki mąki (na 2 raty) i wyrabiam. Ciasto musi być elastyczne, nie może się kleić do ręki. Ciasto(...)przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dzielę ciasto na 12 porcji i formuję bułeczki, nacinam głęboko nożem przez środek, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik ustawiam na 200 stopni i wstawiam blaszkę do zimnego piekarnika. Piekę 17-18, aż się zarumienią. Smacznego
Słodki sentymentDzisiaj przepis na osłodę dnia. Pyszne, delikatne rogaliki z ciasta twarogowego. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam zrobić je z podwójnej porcji, gdyż znikają w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 200 G TWAROGU 200 G MAKI PSZENNEJ 120 G MASŁA 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO 70 G CUKRU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI CUKIER PUDER DO POSYPANIA ROGALIKÓW WYKONANIE(...)MISKI WKROIĆ MIĘKKIE MASŁO, DODAĆ TWARÓG, CUKRY I CAŁOŚĆ ZBLENDOWAC. NASTĘPNIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE Z SOLA I PROSZKIEM DO PIECZENIA. CIASTO WYROBIĆ NA GŁADKĄ JEDNOLITA MASĘ. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYROBIONE CIASTO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT. PO 30 MINUTACH CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI I ROZWAŁKOWAĆ NA CIENKI, OKRĄGŁY PLACEK, NA PODSYPANEJ MAKA STOLNICY
Pani M - kuchnia smakowita