Youtube Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, a połowę mleka zastąpić jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe na drożdżówki z jabłkami i kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki). Jeśli(...)chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami
Lekcje w kuchniTarta wegetariańska w wersji fit! Przygotowana na spodzie z ciasta francuskiego, ze świeżymi pomidorami i cebulą czerwoną oraz dodatkiem naturalnego serka Bieluch. Mega prosty i szybki przepis - tylko 4 główne składniki i 30 minut czasu! Używając gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy. Idealna propozycja dla osób zapracowanych lub w sytuacji gdy pojawią się niespodziewani goście. Jestem wielką fanką(...)pomidorów i jak dla mnie ta tarta to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, bogato nadziana pomidorami i z chrupiącym ciastem francuskim. Delikatny i kremowy serek świetnie współgra ze smakiem pomidorów. Po prostu pyszna! Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie się sprawdzi na kolację, lunch lub wieczór z przyjaciółmi. Do przygotowania tarty użyłam serka naturalnego Bieluch
Kuchnia MagdaLenykońcu dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kurkumą . Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Teraz wsypujemy umyte i osuszone jagody, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy keksówki ( 11 x 34 cm ), równamy łyżką. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 C. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone(...)ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie dekorujemy je cukrem pudrem. Ciasto jest naprawdę fajne, nie za słodkie, wilgotne, puszyste, długo zachowuje świeżość, szybko można go zrobić. Kiedyś muszę wypróbować upiec to ciasto dodając zamiast borówek skórkę pomarańczową . Dodam otartą skórkę z pomarańczy i trochę soku, powinno wyjść fajne ciasto pomarańczowe. Spróbuję też upiec z dodatkiem moreli suszonych, morele pokroję na mniejsze
Przepisy i porady kulinarnenajlepiej przygotować je z podwójnej porcji. U nas zniknęło w kilka chwil. Doskonałe zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Przepis pochodzi ze strony: https://www.tapenda.pl/przepis/Mleczna_Kanapka/5275/ Ciasto „Mleczna kanapka” Składniki: Ciasto: 1) 5 jajek 2) 100 g cukru 3) 50 g kakao 4) 40 g mąki pszennej(...)misce miksujemy jajka ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 12 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika
Na kulinarnym poligonieDrożdżówka z jabłkami bez wyrabiania jest naprawdę rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste! Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców! Polecam! Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - składniki: (Forma o średnicy około(...)Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 50g świeżych drożdży 1 szczypta soli Dodatkowo: 3-4 jabłka (średnie) Kruszonka: 50g masła/margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru Opcjonalnie: cukier waniliowy cynamon Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - przygotowanie: Na dnie miski równomiernie
Di gotujeMasa budyniowa przygotowana na soku pomarańczowym. Następnie dwie warstwy (choć kolorystycznie u mnie zlały się w jedną) pianki z mleczka zagęszczonego niesłodzonego i galaretki. Mandarynki z puszki i galaretka. Ciasto jest smaczne, ładnie wygląda i dobrze się je kroi. Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju Masa budyniowa(...)galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe 2 puszki mandarynek Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 minut. Studzimy. W 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostały
Smaki Na TalerzuPleśniak ze śliwkami to kruche ciasto z bezą i śliwkami, delikatne w swoim smaku. Przyrządza się je bardzo prosto, to ciasto nie wymaga cukierniczych zdolności.Takie ciasto można upiec prawie z każdymi owocami.Kasza manna w takim cieście wchłania sok z owoców a ciasto pozostaje pięknie wypieczone i nie nasączone sokami. Składniki:* 3 szklanki mąki* 1 kostka [...] Artykuł Pleśniak ze śliwkami
Pieprzyć z Fantazjąbułeczki są przepyszne! Uwielbiam ciasto z dodatkiem twarogu, ale ostatnio pomyślałam, że ciągle piekę coś na słodko z ciasta twarogowego, dlatego postanowiłam to zmienić Kto się skusi i wypróbuje ten prosty przepis? Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 100ml mleka – 70ml oliwy z oliwek – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 10g proszku do pieczenia(...)rozetrzeć widelcem z cukrem i solą, dodać oliwę i mleko i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub blenderem. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około
Smaki Armineulubione, słodkie, kruche, miękkie, kwaśne, budyniowe, owocowe, pyszne... Takie właśnie jest! Sezon śliwkowy w pełni dlatego korzystajcie z niego póki trwa! Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm): Kruche ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 180 g zimnego masła 1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1 żółtko 2 jajka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)Dodajemy słodzidło i masło. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajka, żółtko, jogurt i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odkrawamy 1/3 kulki i wkładamy do zamrażalnika. Ponownie formujemy kulkę z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 500 ml mleka gotujemy ze słodzidłem. 200 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy
CzarnawisienkaDziś zapraszam na ciasto imieninowe. Przepis na ciasto znalazłam u Sylwii - Smaki Maroka i nie tylko...! a jest to przepis mojego ulubionego Mistrza Yotama Ottolenghi. Sylwia radzi i ja też tak zrobiłam aby mąkę migdałową zrobić samemu, najpierw podprażyć migdały na suchej patelni a potem zmielić. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki temu. Ja użyłam tutaj fig świeżych jak w oryginale(...)popróbuję jeszcze zrobić z jabłkami albo gruszkami. Dam znać jak upiekę. Dziś zapraszam na najpyszniejsze ciasto z figami. Ciasto migdałowe z figami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką. Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku(...)zakalca. Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi
W Mojej Kuchni LubięCiasto twarogowe z czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na zakończenie sezonu porzeczkowego. Proste w wykonaniu, cieszy oko wyglądem a smakiem podniebienie. Dzięki dodaniu do ciasta twarogu jest lekko wilgotne i puszyste, a porzeczki, w tym przypadku czerwone, przełamują słodycz nadając lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Składniki ( na keksówkę 12x24 cm ) - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, zmniejszam obroty miksera, dodaję rozgnieciony twaróg i mleko. Następnie do ciasta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, krótko mieszam tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaję 2/3 porzeczek, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Kuchnia z widokiem na ogródkochane owoce lata, czyli borówki. Uwielbiam je i nie mogę się doczekać kiedy pojawią się też w moim ogródku. Dziś przedstawiam Wam tartę owsianą z borówkami. Pyszne, kruche ciasto z miodem wypełnione słodkimi borówkami i delikatną masą jogurtową, a do tego chrupiąca, złocista kruszonka z płatków owsianych. Pyszności, które znikają w kilka chwil! Nawet mój Smakosz, miłośnik ton cukru(...)rozsmakował się w tym cieście (mimo, że cukru w nim wcale i w dodatku mąka owsiana) i chętnie sięgał po kolejne kawałki :D Ciasto możemy udekorować jeszcze borówkami, ja do dekoracji wykorzystałam mrożone, bo niestety zeżarłam wszystkie jeszcze zanim wyjęłam ciasto z piekarnika ;) Tarta owsiana z borówkami Składniki: Spód: 1) 160 g mąki owsianej
Na kulinarnym poligonieJeden ze smaczniejszych serników jakie do tej pory jadłam. Wymaga trochę pracy, ale zapewniam Was, że warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik gotowany z polewą czekoladową. Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru pudru 180 g śmietany 18 % 1 czubata łyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być(...)mlecznej (200 g) 60 ml mleka Instrukcje Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i amoniak wymieszany ze śmietaną dodajemy do masy jajecznej. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na cztery równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy. (blacha o wymiarach 25X30
To co lubię - gotuję i polecam