wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka(...)cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę wymieszaną z kakao. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą
Delicious Placewszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka(...)cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę wymieszaną z kakao. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą
Delicious Placemlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (polecam dłużej 2-3 godziny). Następnie wstawiam garnek (średnica 22-26 cm) do piekarnika i rozgrzewam(...)piekarnik do 250 stopni. Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę
Słodki sentymentFaworki kruche, maślane bo z dodatkiem masła. Bardzo fajne elastyczne ciasto, które idealnie się rozwałkowuje. Pyszne, mega cienkie bo takie lubię najbardziej. Spróbujcie a sami się przekonanie. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 75 g masła szczypta soli 7 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej 18 % 3 łyżki spirytusu olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania(...)miski przesiewam mąkę, dodaję sól, miękkie masło, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto wyrabiam robotem albo ręką. Swoje wyrobiłam najpierw w robocie, potem zagniatałam jeszcze w rękach. Im dłużej wyrabiane tym lepiej. Na końcu bije ciasto wałkiem około 5 minut. Ciasto dzielę sobie na mniejsze kawałki, lepiej potem się rozwałkowuje bardzo cienko. Moje ciasto jest bardzo elastyczne nie podsypuję mąką
wesoła kuchniaUcierane ciasto z serem i jabłkami w cynamonie, a do tego kruszonka na wierzchu. Wilgotne, aromatyczne i całkiem proste w wykonaniu :-) Ciasto: - 1 i 1/2 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. cukru - 120 g masła (temp. pokojowa) - 2 jajka (temp. pokojowa) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - szczypta soli Masa serowa*: - 500 g mielonego sera białego - 1/2 szkl. cukru(...)powstała grudkowata masa. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić. Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, a następnie resztę składników. Powstałe ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm). Ogrzane do temperatury pokojowej składniki masy serowej zmiksować ze sobą. Jabłka odcedzić z soku i wyłożyć na ciasto, następnie
Arabeska waniliowapieczenia łyżka spirytusu aby pączki nie chłonęły tłuszczu 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Zobacz jak zrobić pyszne pączki z mascarpone. Samo wykonanie ciasta na pączki, jak wspomniałam na wstępie, jest oczywiście banalnie proste. Wykonasz je z pewnością w kilkanaście minut. Krok 1. Łączę składniki na ciasto. Na zdjęciu gęste ciasto na pączki(...)wrzucam do miski i miksuję za pomocą miksera. Oczywiście dobrze na początku mąkę przesiać przez sitko i dobrze połączyć z proszkiem do pieczenia, tak aby równomiernie się rozłożył w cieście. Zapewni to ładny, okrągły wygląd naszym pączusiom. Krok 2. Formuję i smażę pączusie. W rondelku rozgrzewam olej (lub olej z dodatkiem smalcu). Za pomocą rąk zwilżonych w oleju, formuję
Ania gotujerodzinną więc z wielką chęcią przygotowaliśmy ją również dziś. Prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. Ciasto na pizze jest uniwersalne, więc przygotowując je równie dobrze możecie ułożyć na nim swoje ulubione dodatki. PRZEPIS PIZZA Z KIEŁBASĄ ŻYWIECKĄ Składniki na 2 duże sztuki lub 4-6 małych(...)ciasto: 500g mąki 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 100g kiełbasy suchej żywieckiej w plasterkach 1 papryka żółta 1 cebula ser żółty
Dorota SmakujeJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą sylikonowej łyżki. Gotową masę przelej na wcześniej upieczony spód. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40 minut. Ciasto odstaw do ostygnięcia (nie przejmuj się środek będzie nadal się kołysał i tak powinno być). Ostudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Dekoracja Śmietanę ubij
Niezły Młynekłyżki mąki (30 g) nieco ponad 1/3 szklanki wody (75 ml) pół szklanki cukru (110 g) laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki cynamonu 4 duże żółtka 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) Czas przygotowania : 20 minut + 10 minut pieczenia Liczba sztuk : 12 sztuk Przygotowanie Ćwiartkę szklanki mleka wlewamy do większej miski, dodajemy do niej mąki i dobrze mieszamy trzepaczką. Następnie resztę(...)następnie intensywnie mieszamy trzepaczką. Jeśli powstały grudki, masę można przelać przez drobne sitko . Następnie dodajemy do masy żółtka intensywnie mieszając. Im masa jest bardziej gorąca tym szybciej powinniśmy mieszać. Ciasto francuskie ciasno zwijamy w rulon (zwijamy je jego krótszą krawędzią, aby było grubsze i krótsze). Następnie ciasto kroimy na 12 kawałkó w, najlepiej zaznaczyć sobie nożem w których miejscach będziemy
WegePrzepistegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem . Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną , zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem . Ciasto na nie nie wymaga siły, wystarczy podczas jego(...)smażenia cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na blat przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać żółtka, skyr oraz wódkę, zagnieść elastyczne ciasto. Ugniatać je kilka minut, od czasu do czasu składać je do środka. Ciasto ze skyrem owinąć folią spożywczą, wstawić od lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki
niecodziennikparyznajdziecie jogurt słodzony ksylitolem. Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko Składniki na ciasto na około 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ksylitolu 250 ml letniego mleka 60 g masła 1 szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około
Słodki sentymentCiasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta to polecam dodać więcej cukru i/lub budyń z cukrem, a polewę zrobić z mlecznej czekolady. Konsystencję ma ciężką i zbitą - coś pomiędzy brownie a tradycyjnym murzynkiem. Jest naprawdę pyszne(...)myślę, że fani ciast czekoladowych będą zadowoleni :) Dużym plusem jest też prostota i szybkość wykonania - potrzebujemy zaledwie 15 minut i ciasto ląduje w piekarniku. Poza tym takie ciacho to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach, np. pączkach czy faworkach. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 budyń
Kuchnia MagdaLenymleka, a ja wtedy właśnie takiego poszukiwałam przepisu. Chałkę upiekłam, a książkę polecam. Skorzystałam więc z przepisu Moniki, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zamiast chlebowej pszennej typ 750 dodałam do ciasta mąkę pszenną typ 500. Chałkę przed pieczeniem możecie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub wodą, lub samym żółtkiem. Chałka po upieczeniu ma złoto brązową skórkę, delikatny miąższ, jest po prostu(...)miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki, oprócz żółtka i mleka, umieszczamy w misce. Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Tajemnice Smakuzdjęcie bardzo apetycznie wyglądającego pączka, a w poście podany był przepis. Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać(...)Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie
niecodziennikparyciasta francuskiego można wyczarować wiele różnych, szybkich przekąsek zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Dziś mam dla Was propozycję na szybką przekąskę z ciasta francuskiego z serem i pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie zajmuje około 10 minut+ 15-20 minut pieczenia. Smaczna, szybka przekąska, która świetnie pasuje, by podać ją gościom podczas przeróżnych imprez i spotkań. Składniki na około(...)ciastek francuskich: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 jajko * około 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * kilka pomidorków koktajlowych * sól, pieprz do smaku * odrobina ziół prowansalskich do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 12 równych kawałków. Do miseczki wbić całe jajko, rozmącić je przy pomocy widelca. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować jajkiem. Na wierzch
Zrób to smacznie