ciasto - 162020 przepisów (strona:2170/10802)

Galette z rabarbarem i migdałami 73

Dziś zapraszam Was na obłędne ciasto, czyli rustykalną tartę. Upiekłam ją z rabarbarem, w końcu mamy na niego teraz sezon i teraz smakuje najlepiej, a do ciasta dodałam jeszcze zmielone migdały. Powiem Wam, że ten dodatek wspaniale urozmaicił smak tej tarty. Galette z rabarbarem i migdałami jest bardzo proste do przygotowania i robi się  je szybko. Równie szybko znika(...)też z talerzy, bo chrupiące migdałowe ciasto z upieczonym rabarbarem to duet idealny. Galette z rabarbarem i migdałami     Galette z rabarbarem i migdałami Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 140 z zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 150 g maki pszennej 50 g mąki migdałowej szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Wypełnienie: 350 g rabarbaru 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto z rabarbarem i galaretką 101

Przynajmniej raz w sezonie przygotowuję ciasto z rabarbarem.     Składniki (blaszka 36x24):   Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szklanki mąki pszennej 150 ml oleju Dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru zielona galaretka rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić(...)szczyptą soli, partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, a potem po jednym żółtku. Cienką strużką wlać olej, a potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłożyć rabarbar.  4. Piec w 170 st. C przez ok 50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie przestudzić.  5. Na wystudzone

Kuchnia domowa Ani
Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową 72

porównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, placuszków, naleśników, zdrowych śniadań i fit deserów. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza Składniki (6 sztuk): Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: frużelina Apple & Pear in Jelly 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki(...)dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę

Oryginalny smak
Babka piaskowa 79

ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy żółtka. Kolejno mąki, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę/masło. połowę ciasta wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko(...)miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto. kakaowe ciasto wylewamy na jasne ciasto i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca aby ciasta się z sobą delikatnie zmieszały. gotową babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wyciągamy z formy. Po ostygnięciu

Blog kulinarny S9.PL
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 77

Szparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują...  Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie(...)posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe!  SKŁADNIKI: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko odrobina parmezanu (opcjonalnie) odrobina sezamu WYKONANIE: 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z rabarbarem, malinami i maślaną kruszonką 96

Tradycyjne i pyszne ciasto z mojego domu rodzinnego. Piekę go obowiązkowo gdy tylko pojawi się rabarbar w ogródku. Malin oczywiście użyłam mrożonych ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli macie już dostęp do świeżych ;)   ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia zaraz po ostygnięciu, cudownie mięciutkie i naprawdę smakuje wspaniale. Nie spotkałam jeszcze osoby której by nie smakowało. Jest bardzo(...)podobne smakiem do drożdżowego, jednak drożdżowe nie jest J Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto: 3 duże jajka 50 dag mąki pszennej tortowej używam zawsze  Młynomag 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker 1 szklanka naturalnej maślanki ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 30 dag   rabarbaru 20 dag malin   Maślana kruszonka

Wanilia i Kardamon
Zebra z jabłkami 91

cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice(...)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec ok 55 minut w temp 180stC. upieczone posypać cukrem pudrem

przepisy- Milki
Biszkopt kakaowy z masą budyniową i frużeliną wiśniową 121

Przed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z Serem 85

zebranych w sadzie owoców smakowały naprawdę wybornie. Przepis na domowe naleśniki z serem jest bardzo łatwy, a same naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje na ciasto naleśnikowe, a wówczas będziemy mieć pewność, że naleśniki wyjdą przepyszne. Naleśniki można usmażyć nawet dzień wcześniej, wówczas następnego dnia będą na śniadanie, jak znalazł! Kolejną ważną kwestią w przypadku naleśników(...)śniadanie, obiad, a także kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki SER DO NALEŚNIKÓW 500 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE 3 jajka rozmiaru M 250 ml wody 120 ml mleka 1 łyżka cukru 50 g masła 200 g mąki szczypta soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy wodę

Przepiski.pl
ciasto ananasowiec 95

Przepis na ciasto ananasowiec jest stary jak świat, a przynajmniej - jak szary zeszyt z przepisami Mamy, w którym do tej pory Mama notuje przepisy warte wypróbowania. Ananasowiec to jedno z pierwszych ciast, które piekłam w młodości, stawiając pierwsze kroki w kuchni, mam więc do niego szczególny sentyment i z radością powracam do tego smaku. A smak wart jest grzechu - delikatny(...)spód, lekko słodki ananasowo - budyniowy krem i chrupiąca beza z kokosem. W ostatnim czasie to ulubione ciasto mojego synka.    składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)   1 puszka ananasów 1 - 1 1/2 szklanki wody 6 łyżek cukru

babka w formie
Ciasto Biskup 90

ciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru

Smaki Na Talerzu
Kokosowa tarta z musem rabarbarowym – bez dodatku cukru 82

oraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie 20 minut. Kokosowa tarta z musem rabarbarowym to naprawdę pyszne i bardzo lekkie ciasto. Osłodzone oczywiście tylko owocami. bez cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej(...)łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj do niej jajka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie zbite, to dodaj około dwie łyżki gorącej wody. Gotowym ciastem wyłóż formę. Ja foremkę wcześniej wysmarowałam delikatnie olejem kokosowym i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto można rozłożyć zwilżonymi

Natka Pietruszki
Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem 85

słodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :) W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość do góry nogami i rozkoszować się wiosenną słodkością. Ciasto ucierane to jedno z tych, które kojarzą się z domową przytulnością albo babciną kuchnią(...)słodkim dzieciństwem :) W takim cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni. Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek. Idealne do wiosennej kawy! Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :) Odwrócone

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasta Bez Pieczenia – TOP 13 Smacznych Przepisów Które Musicie Wypróbować! 87

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Będą także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zdolności cukierniczych, lub po prostu nie lubią piec. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy, które są bardzo łatwe w wykonaniu a na dodatek bardzo efektowne i smaczne. Idealnie sprawdzą się także podczas upalnych dni, kiedy(...)chcemy dodatkowo nagrzewać swojej kuchni piekarnikiem. Mamy nadzieję, że poniższe przepisy skuszą Was do przygotowania czegoś nowego. Ciasta bez pieczenia pewnością posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! 1. Owocowy 3 bit Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Góra lodowa Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto z masą krówkową Przepis na: KulinarnePrzeboje.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta Bez Pieczenia

Damusia.pl
Mięciutkie rogaliki drożdżowe 70

Poznaj mój sprawdzony przepis na bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Możesz je upiec z dowolnym nadzieniem. Składniki: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąc z lodówki: mleko, masło oraz jajka. Szklanka to pojemność 250ml. 550 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody(...)cukru duża szczypta soli łyżka cukru waniliowego 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 7g suszonych) 200g nadzienia: ulubione powidła, marmolada, dżem lub czekolada Kaloryczność rogalików: 170 kcal. Czas wyrastania ciasta drożdżowego: 60 minut. Czas pieczenia rogalików: 20 minut. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepsze rogaliki z marmoladą. Krok 1. Przygotowuję rozczyn. Przygotowania rogalików rozpoczynam oczywiście od przygotowania rozczynu

Ania gotuje